Festiwal Kuchni Arabskiej zakończył się jakiś czas temu- niestety nie miałam czasu dokończyć podsumowania. Starałam się wszystko dodawać na bieżąco- dziś okazało się, że nie zgadza mi się jeden przepis- mianowicie jednego brakuje. Tym samym po długich poszukiwaniach okazało się, że jest to Pilaw z bulgurem autorstwa Grumków. Jak widać uzbierała nam się spora ilość przepisów na różnej maści dania. Największą popularnością cieszyły się arabskie sałatki oraz dania z kurczaka. Znalazły się też przepisy na aromatyczne pasty i przyprawy.
Raz jeszcze dziękuję wszystkim za udział w zabawie i zapraszam do zabawy w przyszłym roku. Jeśli kogoś pominęłam, bądź źle zlinkowałam- proszę o info- w końcu zawsze mogłam coś przeoczyć.
I nie wiem jak Wam, ale mi bardzo miło było rozgrzać się tej zimy arabskimi daniami.
I nie wiem jak Wam, ale mi bardzo miło było rozgrzać się tej zimy arabskimi daniami.
Zupy:
- Zupa pomidorowa z papryką – Grumko
- Marokańska zupa z ciecierzycą i bobem- Hania-Kasia
- Pikantna zupa z przyprawą harissa – Jagienka
- Marokańska harira w wersji wegetariańskiej – LidKa
- Arabska zupa pomidorowa z ciecierzycą– Mirabelka
- Marokańska zupa rybna– Thiessa
- Pikantna marokańska zupa marchewkowa – Panna Malwinna
Pieczywo:
- Pszenno-razowy chlebek pita– Eve
- Chlebki z semoliny– Fatima Umm Hurajra
- Basbousa– Grace
- Pszenno-razowe chlebki pita– Maggie
- Pszenno-razowe chlebki pita– Małgosia
- Pszenno-razowe chlebki pita– Shinju
- Chlebki pita– thiessa
- Chlebek pita– Wojowniczka
- Pszenno-razowy chlebek pita– Panna Malwinna
Słodkości i desery:
- Roz bil halib (puding ryżowy)– Atina
- Awwamat– Eve
- Basbousa– Grace w kuchni
- Pianka z jogurtu i pomarańczy– Grumko
- Roz bil halib (puding ryżowy)– Grumko
- Muhallebi- Lejdi-of-the-house
- Ashtaliyeh– Lejdi-of-the-house
- Ashtaliek migdałowe– Lejdi-of-the-house
- Baklava– kasiade
- Libańskie ciasteczka pistacjowe– kasiade
- Baklava– Maggie
- Roz bil halib (puding ryżowy) -Majana
- Arabskie ciasteczka orzechowe– Małgosia
- Libańskie ciasteczka z makiem– Panna Malwinna
- Sahlab– Panna Malwinna
- Saudyjskie ciasteczka migdałowo-pomarańczowe- Panna Malwinna
- Bułeczki z egipskim dżemem kokosowym- Panna Malwinna
Dania wegetariańskie:
- Ziemniaki i za’atar– dobi
- Croissanty z białym serem i jajecznicą– Grumko
- Sabich- kanapka z jajkiem i bakłażanem– Grumko
- Ryż z kardamonem– Grumko
- Jaja z pomidorami– Grumko
- Pilaw z bulgurem -Grumko
- Marokańska ciecierzyca na gorąco– Lejdi-of-the-house
- Marokańskie placki ziemniaczane– Lejdi-of-the-house
- Marokański kuskus z warzywnym rogaut– RetroseTaste
- Wegańskie tagine z ciecierzycą i bakłażanem- Panna Malwinna
- Pikantna soczewica po marokańsku- Panna Malwinna
Dania z drobiu:
- Liban- Shish Taouk– Eve
- Pizza z pikantnym indykiem, cynamonem i orzeszkami pinii– Eve
- Pikantna shawarma z sałatką-Eve
- Smażona wątróbka z hummusem– Grumko
- Kotleciki z kurczaka– Grumko
- Kurczak „Arabskie noce”– Grumko
- Marokański kurczak z suszonymi śliwkami– lejdi-of-the-house
- Shish Taouk– Maggie
- Pikantna shawarma z sałatką– Maggie
- Kurczak po marokańsku– Małgosia
- Kurczak m szermel– Małogsia
- Libańska shawarma z sałatką i cytrynowym winegretem– Małgosia
- Sambousek– Małgosia
- Shoarma z kurczaka z papryką i serem -Mirabelka
- Tadżin z kurczaka ze śliwkami– Mirabelka
- Tadżin z kurczaka z daktylami i miodem– Mirabelka
- Shish Taouk– russkaya2
- Shish Taouk– Shinju
- Libański kurczak cytrynowy-Sanjacinto
- Kurczak po libańsku -tmach
- Shisk Taouk– Panna Malwinna
- Seksu Bidaoui, czyli kuskus po berberyjsku– Panna Malwinna
- Kuskus z kurczakiem i bakaliami– Panna Malwinna
- Kurczak w sosie pomarańczowym po libańsku– Panna Malwinna
- Grillowany kurczak w ziołowej marynacie po marokańsku– Panna Malwinna
- Marokański kurczak z suszonymi śliwkami– Panna Malwinna
- Kurczak z ciecierzycą po marokańsku– Panna Malwinna
- Tagine z kurczaka z daktylami i miodem– Panna Malwinna
- Grillowany kurczak w libańskiej marynacie– Panna Malwinna
- Shawarma– Panna Malwinna
- Kurczak z oliwkami po marokańsku– Panna Malwinna
- Afkhad Dajaj Meshwiyeh- Panna Malwinna
- Pilaw z kurczaka z morelami– Panna Malwinna
Dania z wołowiny i jagnięciny:
- Sambousek– Eve
- Marokańskie kofty z pikantnym sosem pomidorowym– Eve
- Shawarma– Grumko
- Języczki sędziego- Grumko
- Mięso mielone z bakłażanem i migdałami – Grumko
- Marokańskie kotlety jagnięce– Lejdi-of-the-house
- Mufarakat ful– Lejdi-of-the-house
- Mnazalet Zahra– Lejdi-of-the-house
- Sambousek– Lejdi-of-the-house
- Wołowina z morelami po marokańsku– Lekka
- Berberyjski kociołek– Lekka
- Kofty z sosem pomidorowym- Maggie
- Marokańskie kofty z pikantnym sosem pomidorowym– Małgosia
- Kadinbudu kofte– Mirabelka
- Kebab po jemeńsku– Mirabelka
- Marokańskie kofty– Shinju
- Marokańskie kofty w pikantnym sosie pomidorowym- Panna Malwinna
- Sambousek- Panna Malwinna
Dania z owocami morza:
- Pieczona ryba z ryżem– Grumko
- Pieczona ryba z pomidorami– Grumko
- Ryba zapiekana z tahini– Grumko
- Krewetki po saudyjsku– Grumko
- Marokańskie krewetki– lejdi-of-the-house
- Sardynki z chermoula– thiessa
- Marokańska zupa rybna- thiessa
Sałatki i przystawki:
- Tabbouleh– Ewelosa
- Arabskie krakersy- Eve
- Marchewka po marokańsku – Eve
- Marokańska sałatka z grillowanym bakłażanem i cieciorką– Eve
- Fattoush– Eve
- Tabbouleh- Grace w kuchni
- Sałatka z bakłażanów i papryczek chilli– Grumko
- Sałatka z tuńczyka z dressingiem z tahini– Grumko
- Sałatka z pieczarek -Grumko
- Pasta tahini i sos tahini– Grumko
- Ciecierzyca w jogurcie– Grumko
- Cukinia z czosnkiem -Grumko
- Smażone jajka na twardo– Grumko
- Pory w oliwie– Grumko
- Marokańska sałatka pomidorowa– Lejdi-of-the-house
- Marokańska sałatka z buraczków– Lejd-of-the-house
- Marokańska sałatka z ciecierzycy i bakłażana– Maggie
- Sałatka z kuskusem– Maggie
- Fattoush– Maggie
- Sałatka z kuskusu z migdałami i morelami– Małgosia
- Fattoush– Małgosia
- Marokańska sałatka z ciecierzycy i bakłażana– Małgosia
- Talerz arabski– nat
- Marokańska sałatka z ciecierzycy i bakłażana– Shinju
- Fattoush– Shinju
- Granatowa sałatka z bulgurem – RetroseTaste
- Hummus– Thiessa
- Fattoush- Panna Malwinna
- Sałatka z pomarańczy, czarnych oliwek z sosem na bazie kuminu– Panna Malwinna
- Marokańska sałatka z bakłażanem i ciecierzycą– Panna Malwinna
- Orzeźwiająca sałatka z ciecierzycą i czarnymi oliwkami- Panna Malwinna
- Marchewka po marokańsku – Panna Malwinna
Mieszanki przypraw:
- Za’atar– dobi
- Baharat, przyprawa saudyjska– Grumko
- Pasta harissa– Eve
- Pasta harissa– Panna Malwinna
8 komentarzy
Jej, ladnie poszalalysmy z arabskimi przepisami 🙂 Na pewno bede zagladac do tego podsumowania w poszukiwaniu pysznych przepisow z tamtych regionow!
Fajne podsumowanie, będzie wygodnie szukać przepisów 🙂 Dzięki za wspólną zabawę, zainspirowała nas do kulinarnych eksperymentów 🙂
Imponująca kolekcja przepisów. Malwinno, swoją akcją pobudziłaś mój apetyt na dania arabskie.
Przepraszam w naszym imieniu za zamieszanie;-))
Fajne, tematyczne podsumowanie;-)
jak ładnie się zrymowało;)
Jesteś niesamowita…
Super podsumowanie!
Zaraz umieszczę linka.:)
Mhmh.. pięknie wygląda ta przekąska na zdjęciu.. uwielbiam sery sery.. pomidory.. pomidory.. ;-D
http://www.przysmakiewy.pl