Wegańskie tagine z ciecierzycą i bakłażanem

przez Malwina
Już trzeci dzień z rzędu jestem nie do życia. Złapała mnie potworna migrena i z trudem funkcjonuję. Co dziwniejsze migreny miewam rzadko, jeśli jutro stan się nie poprawi czeka mnie wizyta u lekarza. Z jedzeniem u mnie ciężko, nie mam nawet najmniejszej ochoty na nie. Obym jak najszybciej wróciła do sił, tym bardziej, że w środę czeka mnie egzamin.
Prezentuję Wam tagine, które robiłam w ubiegłym tygodniu- wersja wegańska i bardzo smaczna. Dla lubiących mięso już wkrótce przepis na tagine z daktylami i miodem.
TAGINE Z CIECIERZYCĄ I BAKŁAŻANEM

Składniki (na 2-3 porcje):
[przepis z moimi zmianami- oryginalny TUTAJ]
  • 1 mała cebula posiekana 
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku
  • 1 średniej wielkości cukinia (zastąpiłam bakłażanem)
  • 150-200 g mrożonego groszku
  • 1 duży pomidor, obrany i posiekany (możemy użyć pomidorów z puszki)
  • 200 ml wywaru warzywnego lub wody 
  • pół puszki ciecierzycy
  • 2 łyżki rodzynek
  • pół dużej żółtej papryki pokrojonej w kostkę
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • sól, pieprz
  • świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania (zapomniałam posypać)
  • kasza kuskus

 Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, smażymy czosnek i cebulę aż zmięknie. Dodajemy mieloną kolendrę, chilli, kumin, smażymy ciągle mieszając przez minutę. Wrzucamy pokrojonego w kostkę bakłażana (lub cukinię), paprykę, ciecierzycę, rodzynki i pomidora, podlewamy bulionem. Gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy zielony groszek i gotujemy dalej 5 minut aż zmięknie. Pod koniec doprawiamy pieprzem i solą (jeśli użyliśmy wody zamiast bulionu). Posypujemy kolendrą bądź natką pietruszki. Podajemy z kaszką kuskus.

21 komentarzy
0

Podobne posty:

21 komentarzy

tu-tusia 07/02/2011 - 5:51 pm

Trzymam kciuki za ustąpienie bólu i podziwiam apetyczne kolorki na talerzu 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 07/02/2011 - 6:07 pm

Może to nie migrena tylko chore zatoki? Ja mam z nimi problemy i wiem jak potwornie potrafi boleć głowa.

Odpowiedz
Mona 07/02/2011 - 6:45 pm

fajne lekkie danie..dobre na wiosenne ,,dobre wygladanie " 🙂

Odpowiedz
Lekka 07/02/2011 - 6:52 pm

Trzymaj się, Malwinko.
Sałatka wygląda wspaniale.:)
Pozdrawiam gorąco

Odpowiedz
kikimora 07/02/2011 - 6:57 pm

Bardzo apetycznie podane, trzymaj się i wracaj szybko do zdrowia 🙂

Odpowiedz
mezczyzna-gotuje 07/02/2011 - 7:05 pm

To ja poczekam na to tagine z daktylami 🙂

Odpowiedz
delikatessen 07/02/2011 - 7:22 pm

Mmmmm pycha! Podziwiam Cię, że mimo takiej migreny jesteś w stanie gotować i publikować takie wspaniałości, życzę szybkiej poprawy samopoczucia:)))))

Odpowiedz
NaStole.pl 07/02/2011 - 7:41 pm

Bardzo fajnie to wygląda. Można pominąć groszek?

Odpowiedz
Kasia 07/02/2011 - 8:28 pm

Pozdrawiam ciepło, niech ból mija szybko! 🙂

Odpowiedz
Karolina 07/02/2011 - 9:02 pm

Bardzo fajne danie, chętnie wypróbuje bo ostatnio pokochałam ciecierzyce 😉 Wracaj do zdrowia! 🙂

Odpowiedz
Majana 07/02/2011 - 9:08 pm

Wygląda tak pysznie! Z chęcią bym takie danie zjadła.
Malwinko, zdrówka życzę!

Odpowiedz
Karmel-itka. 07/02/2011 - 9:25 pm

tagine… och, uwielbiam!
tyle, że nie mam tego magicznego naczynia, bu..

Odpowiedz
czcicielka soi 07/02/2011 - 11:02 pm

ciecierzyca! trzy razy TAK!

Odpowiedz
arek 08/02/2011 - 12:02 am

Wielkim fanem kuchni arabskiej nie jestem ale dobra tagine zawsze chetnie! 🙂

Odpowiedz
Słodziutkie Okazje 08/02/2011 - 12:32 am

Świetne danie! Trzymaj się! 🙂

Odpowiedz
EVE 08/02/2011 - 7:28 am

Malwinko, dużo zdrówka! Rozumiem, że spacery na migrenę nie pomogły 🙁
a tagine wygląda super! i do tego cieciorka 😀

Odpowiedz
Malwina 08/02/2011 - 7:52 am

NaStole.pl – oczywiście, że możesz pominąć groszek jeśli go nie lubisz, w to miejsce możesz dać więcej papryki np. kawałek czerwonej albo więcej ciecierzycy

Odpowiedz
Monica 08/02/2011 - 12:15 pm

Nigdy nie jadłam ciecierzycy…zawsze się jej obawiam widząc ją na półce…chyba niepotrzebnie bo gdzie bym ją nie zobaczyła to smacznie wygląda, tak jak dzisiaj u Ciebie Malwinko 🙂

Odpowiedz
bastamb 08/02/2011 - 2:36 pm

Świetne danie a Ty zdrowiej …idź do lekarza da mocniejsze środki…pozdrawiam…

Odpowiedz
Malwina 08/02/2011 - 5:38 pm

Monica- zachęcam, jest na prawdę smaczna, o ile lubisz warzywa strączkowe

bastamb – już po wizycie, zaaplikowano mi sporą dawkę leków, czekam na jakąkolwiek poprawę;)

pozdrawiam;)

Odpowiedz
vanilla 07/04/2011 - 1:54 pm

groszki az sie usmiechaja do mnie z tego talerza. do tego kuskus, ciecierzyca, rodzynki, cos wspanialego. Masz dar kobietko 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies