Grillowany kurczak w ziołowej marynacie po marokańsku

przez Malwina
Dziś kolejna propozycja dla wielbicieli kurczaka. Mięso z tego przepisu wychodzi niesamowicie soczyste i aromatyczne. Wszystko to za sprawą sporej ilości ziół. Robiłam je już kilkakrotnie, ponieważ przepis ten szybko znalazł się w dziesiątce ulubionych dań kurczakowych Połówka.
Ostro zabrałam się też do realizacji sałatkowych propozycji do Barku Peli. Serdecznie zapraszam do zabawy i Was (a sporo tam smakowitych propozycji). Postanowiłam przy okazji ,że najbliższy miesiąc będzie okresem pozbywania się zalegających w szafkach zapasów różnej maści sosów, puszek, przypraw, makaronów etc. Będzie to też doskonała okazja by troszkę zaoszczędzić i zrobić porządki zanim nadejdzie wiosna. 

GRILLOWANY KURCZAK W ZIOŁOWEJ MARYNACIE (MAROKO)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis znaleziony TUTAJ]

  • 4 piersi z kurczaka (łącznie o wadze około 500-600g)
  • 5 łyżek oliwy 
  • 1/4 szklanki posiekanej drobno cebulki
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanego drobno czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonego chilli
Mięso myjemy i czyścimy. W miseczce łączymy dokładnie przyprawy, dodajemy oliwę i świeże zioła. Dokładnie mieszamy (możemy zmiksować blenderem na gładką masę- ja po prostu wszystko drobno wcześniej posiekałam). Mięso wkładamy do powstałej marynaty i odkładamy do lodówki na 30 minut. Radzę potrzymać mięso w marynacie dłużej około 3 godziny lub pozostawić je na całą noc. 
Mięso grillujemy na patelni z obu stron lub pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni około 25 minut (w trakcie przewracamy mięso na drugą stronę). 

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

Lekka 25/02/2011 - 5:44 pm

Kolejny rewelacyjny kurczak będący dowodem na to, że nawet wydawałoby się zwykłe grillowanie mięsa można robić na setki interesujących sposobów.

Odpowiedz
mollisia 25/02/2011 - 5:46 pm

To jest taki przepis, który w ciemno można zrobić i mało prawdopodobne, ze się coś sknoci 😉
I jest prościutkie, ale właśnie w tej prostocie leży klucz do wyśmienitego smaku i tego, że wraca się do tego przepisu 😉

Pozdrawiam i zapraszam: http://studentowiwieje.blogspot.com/

Odpowiedz
Jola 25/02/2011 - 5:52 pm

mmmmm smakowitosci 🙂

Odpowiedz
mikimama 25/02/2011 - 6:07 pm

mniammm, wygląda wspaniale…

Odpowiedz
aga 25/02/2011 - 6:09 pm

musi byc naprawde aromatyczny, no i oczywiscie smaczny:)

Odpowiedz
Wiewióra 25/02/2011 - 6:18 pm

Kurczaki górą!!! u mnie też dzisiaj piersi z drobiu takowego 🙂 Twoje muszą być niesamowite, takie bogactwo smaków… Buziaki.

Odpowiedz
Salvador Dali 25/02/2011 - 6:55 pm

Dosyć łatwy przepis i wydaję się smaczny 🙂 Ale gdyby tak jednak ktoś mi go zrobił, a nie ja sama… 😀

Odpowiedz
Paulina 25/02/2011 - 7:01 pm

czyli idealne postanowienie do mojej akcji, która trwa do 10 marca:P

Odpowiedz
Mona 25/02/2011 - 7:03 pm

a ja własnie naczytałam się o sałatce marokanskiej z cebuli i pomaranczy..moze by pasowała ?

Odpowiedz
Marzena 25/02/2011 - 7:47 pm

Wow ale smacznie wyglada 🙂

Odpowiedz
kabamaiga 25/02/2011 - 7:52 pm

Malwino katujesz tym kuminem. A w połączeniu z kurczakiem to już mistrzostwo świata.

Odpowiedz
wiosenka27 25/02/2011 - 8:07 pm

Ale szalejesz z tymi kurczakami:)

Odpowiedz
Majana 25/02/2011 - 8:13 pm

O, to coś dla mnie, bo uwielbiam mięsko kurczaka! Pysznie wygląda 🙂
Pozdrowienia Malwinko:)

Odpowiedz
ilka_86 25/02/2011 - 9:07 pm

bardzo apetyczny ten Twój kurczaczek Malwinko:)
pozdrawiam i miłego weekendu życzę:)

Odpowiedz
Malwina 26/02/2011 - 6:32 am

Paulinko- jeszcze się do niej złapię kilkoma przepisami 😉

Mona- co do sałatki o której piszesz to ja nawet wczoraj jadłam pyszną z pomarańczy, oliwek i czerwonej cebulki- może to ta?

Odpowiedz
Ania 26/02/2011 - 7:13 am

Ja tu ostatnio ze strachem zaglądam bo kończę za każdym razem z obfitym ślinotokiem:)

Odpowiedz
EVE 26/02/2011 - 9:40 am

Malwi, bardzo soczyste te kurze piersi 🙂 marynata, mistrzostwo! kmin, chilli, kolendra i kurkuma….

Odpowiedz
hania-kasia 26/02/2011 - 10:32 am

Fajna marynata. Kurczaka z takimi dodatkami jeszcze nie jadłam – muszę spróbować.

Odpowiedz
ela 26/02/2011 - 12:57 pm

Zrobiłam się okropnie głodna. Ślinka cieknie…

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies