Kurczak z oliwkami po marokańsku

przez Malwina
 Kurczak z zielonymi oliwkami
Kurczak z oliwkami po marokańsku

Kurczak z oliwami po marokańsku to nieskomplikowana potrawa jednogarnkowa, której przygotowanie zajmie Wam stosunkowo niewiele czasu. Jest lekko pikantna za sprawą dodatku imbiru. Jeśli lubicie bardziej charakterne pod względem ostrości dania, możecie wzbogacić sos o dodatek drobno posiekanej papryczki chili lub pasty harissa. Gotową potrawę najlepiej podawać z kuskusem, bulgurem lub płaskim pieczywem. Ja postawiłam na bulgur z makaronem vermicelli.

Przepis pochodzi ze strony World Health Recipes Collection

 Filety z kurczaka z oliwkami
KURCZAK Z OLIWKAMI 
(MAROKO)

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 450 g piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 średniej wielkości cebule, posiekana w kostkę
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 400 g siekanych pomidorów bez skóry z kartonika lub puszki
  • 40 g zielonych oliwek bez pestek
  • sól i pieprz do smaku

Do podania: kuskus, bulgur, płaskie pieczywo (np. chlebki z patelni)

    Przygotowanie:
    Oczyszczone piersi kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy mielony imbir, paprykę i kurkumę. Mieszamy z cebulą i czosnkiem. Dodajemy mięso, obsmażamy ze wszystkich stron. Wlewamy pomidory, przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Na kilka minut przed końcem gotowania dodajemy oliwki i doprawiamy sos do smaku solą oraz pieprzem. Kurczaka z oliwkami podajemy z dodatkiem kuskusu, bulguru lub pieczywa. Potrawę można dodatkowo posypać przed podaniem posiekaną natką pietruszki lub kolendry. 

    https://filozofiasmaku.pl/2013/07/15/flatbread-z-patelni/

    24 komentarze
    0

    Podobne posty:

    24 komentarze

    Anonimowy 20/02/2011 - 6:02 pm

    może i skromny wpis ale danie wygląda przepysznie:)

    ps. trzymam kciuki

    Odpowiedz
    Ania 20/02/2011 - 6:02 pm

    I jak Ty z tymi szwami ciastka czynisz się zastanawiam:) A kurczaczek pyszny:)

    Odpowiedz
    Paula 20/02/2011 - 6:24 pm

    z oliwkami dania obiadowe bardzo lubię, więc już wirtualnie się częstuję, a gdy do jakiegoś kolejnego dodam oliwki, to pomyślę o Tobie 🙂

    Odpowiedz
    Arvén 20/02/2011 - 6:34 pm

    Podziwiam mnogość kurczakowych dań w Twojej kuchni, coś pięknego 😉
    Świetny przepis!

    Odpowiedz
    Maggie 20/02/2011 - 7:05 pm

    Kurczak wyglada oblednie. Myslisz, ze czarne oliwki tez sie sprawdza?
    A za udane zdjecie szwow trzymam kciuki. No i czekam na ciastka.

    Odpowiedz
    Majana 20/02/2011 - 7:33 pm

    Kolejny pyszny obiadek Malwinko:)
    Pozdrowienia serdeczne:)

    Odpowiedz
    asieja 20/02/2011 - 7:43 pm

    jak fajnie, że mam jeszcze trochę oliwek w lodówce..

    trzymam kciuki za jutro.

    Odpowiedz
    Karmel-itka. 20/02/2011 - 8:24 pm

    och, co za kurczak!
    podoba mi się. taki… inny!
    egzotyczny.

    Odpowiedz
    aga 20/02/2011 - 8:26 pm

    fajnie musi smakowac ten kurczaczek:)

    Odpowiedz
    vanilla 20/02/2011 - 8:31 pm

    aż nabrałam ochoty na oliwki na ciepło, mmmmm 🙂 danie wspaniałe, tym większy szacun za wykonanie z ciągle obolałą rączką XXX

    Odpowiedz
    kulinarne-smaki 20/02/2011 - 9:52 pm

    nawet najszybsze dania w Twoim wykonaniu wyglądają bardzo apetycznie

    Odpowiedz
    Marzena 21/02/2011 - 3:09 am

    Ty masz naprawde niezwykly talent Malwinko do potraw z kurczaka:) Tylko z Twoim blogiem mozna robic obiady przez kilka miesiecy i codziennie jesc co innego mimo ze za kazdym razem kurczaka!:)))

    Odpowiedz
    bastamb 21/02/2011 - 5:28 am

    Ładnie wygląda ale ja nie lubię oliwek…pozdrawiam Malwinko…

    Odpowiedz
    Malwina 21/02/2011 - 6:02 am

    Maggie- możesz próbować, ja daję zawsze zielone, bo mój Połówek tylko takie je;)

    Odpowiedz
    Małgosia 21/02/2011 - 8:37 am

    Pysznie to wyglada – ja uwielbiam i kurczaka i oliwki (najlepiej kalamata, albo czarne). Szalejesz z ta arabska kuchnia, zwazywszy ze sama tego nie jesz – naprawde cie podziwiam 🙂

    ps. jak by bylo blizej, to bym ci te szwy sama zdjeła (jestem sprawna manualnie )

    buziaki :*

    Odpowiedz
    Tilianara 21/02/2011 - 9:34 am

    Kurczak pychotka 🙂 Od razu poczułam się jak w cieplejszym miejscu 🙂

    Zdrówka i powodzenia w przychodni 🙂

    Odpowiedz
    kasia1977 21/02/2011 - 10:11 am

    Popatrz Malwinko, a moj Polowek – tylko czarne:):):):):):):):) Akurat mam resztke kuraka w zamrazarce – przyda sie pomysl!

    Odpowiedz
    Lekka 21/02/2011 - 10:52 am

    Fantastyczne jak zwykle – kolejny przepis do wypróbowania. Jesteś kopalnią pomysłów, Malwinko.:)

    Odpowiedz
    EVE 21/02/2011 - 12:24 pm

    Malwinko, jak się piecze cud ciasteczka (widziałam i ciągle się zachwycam ;D) to wcale się nie dziwię, że obiad z gatunku ekspresowych był 😀

    wygląda na bardzo apetyczne danie 🙂
    pozdrawiam ciepło!

    Odpowiedz
    Anucha 21/02/2011 - 4:45 pm

    Smakowity obiadek:)
    Czekamy na ciasteczka:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
    Karolina 21/02/2011 - 5:20 pm

    Każdy chciałby mieć na obiadki takie skromne dania 🙂

    Odpowiedz
    Jola 21/02/2011 - 10:48 pm

    Takie dania idealnie trafia w moje kubki smakowe! Zapisuje do sprobowania 🙂

    Odpowiedz
    Nemi 23/02/2011 - 2:24 pm

    Oliwki, kurczak, pomidory – danie biorę w ciemno! Już je sobie zapisałam;)

    Odpowiedz
    Emma 27/07/2011 - 3:42 pm

    było pyszne! 😀

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies