Seksu Bidaoui, czyli kuskus po berberyjsku

przez Malwina
Dziś zafundowałam sobie dzień generalnych porządków. Na mycie okien się na szczęście nie porywałam (czekam aż będzie cieplej). W międzyczasie poczyniłam bułki na zakwasie, pyszny kuskus po berberyjsku, który Wam prezentuję i apetyczną sałatkę z bakłażanem i ciecierzycą- również w stylu arabskim. 

Szykuję się na przyjście wiosny – w ślicznych kolorowych doniczkach stoją na parapecie świeże zioła, krokusy, hiacynty. Pokój dumnie zdobi bukiet narcyzów, a z kominka wydobywa się zapach konwalii. Mam nadzieję, że niedługo wiosna zawita także za moim oknem.
Wczoraj prezentowałam Wam szaszłyki przygotowane w ramach wspólnego pichcenia z trzema fantastycznymi kobietkami. W planach mamy jeszcze kilka przepisów- jeśli ktoś ma ochotę dołączyć do wspólnego pichcenia- niech da znać. Im nas więcej, tym milej i smaczniej.

a przy okazji mała zagadka dla Was- choć może się okazać nie taką małą. A dokładnie niezbyt łatwą. Dlatego osobę, której zdoła się odpowiedzieć na nią wyślę małą i wyjątkową nagrodę;) Mianowicie uwielbiam wszelkiej maści filmy, dlatego też prezentuję Wam trzy cytaty z filmów różnego gatunku. Może komuś się poszczęści;) 


1) Save the planet

2) – Kim jesteś?
– On nie dał mi imienia.
– Dlaczego płaczesz?
– Był moim ojcem.

3) Czy kiedykolwiek kochałeś kobietę tak całkowicie… że dźwięk twojego głosu w jej uszach… wywoływał drżenie jej ciała… które wybuchało tak intensywną rozkoszą… że jedynie łzy mogły przynieść ukojenie?


Zdaję sobie sprawę, że może to być orzech nie do zgryzienia. Będę starała się dawać Wam pewne podpowiedzi;-) Strzelać możecie do woli.



SEKSU BIDAUI- KUSKUS PO BERBERYJSKU 



Składniki (na 2 porcje):
[przepis pochodzi stąd]

  • 2 filety z piersi kurczaka każda o wadze 150 g
  • szczypta szafranu
  • sól, pieprz
  • 200 ml wywaru z kurczaka
  • pół puszki pomidorów bez skóry, posiekanych 
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • posiekana papryczka jalapeno- mała (dałam pół czerwonego chilli pozbawionego pestek)
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry (pominęłam)
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
  • 1 rzepa posiekana
  • szklanka groszku cukrowego (nie miałam, albo inaczej źle przetłumaczyłam i myślałam że potrzebny jest bób)
  • pół szklanki kaszy kuskus lub więcej wedle preferencji przygotowanej zgodnie z opisem na opakowaniu (ja delikatnie ją solę i zalewam wrzącą wodą)

Mięso czyścimy, kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni smażymy mięso, cebulę, natkę pietruszki i kolendry, rzepę i szafran. Kiedy mięso usmaży się, dodajemy pomidory i wywar- smażymy 15 minut. Następnie dodajemy groszek cukrowy, jalapeno i cukinię.  Smażymy dalej 20 minut lub do momentu kiedy warzywa będą miękkie. Podajemy posypane posiekaną natką z kaszką kuskus.

36 komentarzy
0

Podobne posty:

36 komentarzy

shinju 02/02/2011 - 4:48 pm

Fajny ten kuskus 🙂

Ten trzeci cytat kojarzy mi się z Don Juanem, ale nie jestem pewna. Może mi się pokręciło z czymś innym.

Odpowiedz
Marzena 02/02/2011 - 4:53 pm

Danie pieknie sie prezentuje ale najbardziej podoba mi sie nazwa:)

Odpowiedz
Marzena 02/02/2011 - 5:01 pm

I jeszcze o cytatach:) Ostatni cytat (nr3) chyba bedzie z filmu "Don Juan DeMarco" (1994) z moim ulubionym aktorem Johnny Depp!:) Plus Marlon Brando:) Zgadlam?

Odpowiedz
Malwina 02/02/2011 - 5:03 pm

kobietki kochane, zdradzić nic nie mogę. ten 3ci cytat akurat jest jednym z łatwiejszych. boję się, że dwa pierwsze będą sporym problemem

Odpowiedz
Marzena 02/02/2011 - 5:06 pm

Zgadza sie Malwinko:) Dwa pierwsze to ciezki orzech do zgryzienia:) A raczej dwa orzeszki:) Chociaz pierwszy to zamiast z filmem kojarzy mi sie z wszelkiego rodzaju manifestacjami ekologicznymi haha

Odpowiedz
ilka_86 02/02/2011 - 5:07 pm

ostatni cytat kojarzy się z pięknym filmem 'Zapach kobiety' 😉
u mnie dziś Bitki wieprzowe były, a jutro nie wiem co wymyślę;)
u mnie na parapecie bazylia i pietruszka królują, jeszcze muszę w miętę się zaopatrzyć;)
a teraz skoki oglądam;) hehe
pozdrawiam Cię Malwinko:*

Odpowiedz
n_zak 02/02/2011 - 5:21 pm

Moje strzały 🙂

1. Babylon A.D. (2008)
2. Frankenstein (1994)
3. Don Juan DeMarco (1994)

Odpowiedz
Karolina 02/02/2011 - 5:38 pm

Bardzo fajne danie, z chęcią wypróbuję 🙂

Odpowiedz
misbasia 02/02/2011 - 5:58 pm

Ostatni cytat to na 100% "Don Juan DeMarco" 🙂 A nad resztą jeszcze pomyślę. Zapraszam też do mnie na urodzinowy konkurs 🙂

Odpowiedz
misbasia 02/02/2011 - 6:00 pm

Ten trzeci to na 100% "Don Juan DeMarco". Nad resztą jeszcze pomyślę, choć nie będzie łatwo 😉 Zapraszam też do siebie na mały urodzinowy konkurs 🙂

Odpowiedz
Fuchsia 02/02/2011 - 6:12 pm

1) "Kapitan Planeta" – taka bajka w odcinkach czy coś takiego 😀

3)Don Juan DeMarco

Myślę nad drugim!

Odpowiedz
Anucha 02/02/2011 - 6:19 pm

Kolorowo i wiosennie u Ciebie Malwinko. Może przywołasz tym wiosnę. Mogłaby już przyjść:)
A co do cytatów to raczej nie będę zgadywała bo nie mam najmniejszego pojęcia o jakie filmy chodzi:)
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Lekka 02/02/2011 - 6:40 pm

Bardzo fajne danie!:)
Qrcze, no ja się mam za kinomana, ale nic, a nic mi się nie kojarzy.

Odpowiedz
Przypraw mnie 02/02/2011 - 6:42 pm

Malwiś , widzę , że coraz bardziej specjalizujesz się w orientalnej kuchni. Smakowicie! A nazwa intrygująca.
Pozdrawiam
A.

Odpowiedz
Fiolunka 02/02/2011 - 6:59 pm

Świetne danie 🙂 spróbuję kiedyś i Ja 🙂

Odpowiedz
Edith 02/02/2011 - 7:57 pm

świetny przepis 🙂 na pewno wypróbuję 🙂

Odpowiedz
kabamaiga 02/02/2011 - 8:10 pm

Danie cudnie się zapowiada. Co do cytatów to powinnam zawołać męża, on może by coś odszyfrował.

Odpowiedz
Emma 02/02/2011 - 8:19 pm

Ja niestety zadnego z cytatów nie kojarze 😉

Ten kus kus wyglada przepysznie i nazwa mi sie podoba hihi 😉

Odpowiedz
ana 02/02/2011 - 8:29 pm

Kuskus uwielbiam w każdej postaci, nawet sam. Właśnie dzisiaj na kolację zjadłam go tylko z odrobiną oliwy i soku z cytryny.
Takie zagadki także uwielbiam, co prawda na dzisiejsze nie znam odpowiedzi, ale uważam, że to bardzo fajny pomysł.

Odpowiedz
Majana 02/02/2011 - 8:37 pm

Zgadywać nie będę, bo nie zgadne ;-)) Ale danie pochwalę ,bo wygląda przepysznie:)
Pozdrowienia:)

Odpowiedz
Kaś 02/02/2011 - 8:55 pm

ciekawa nazwa 🙂 szkoda, że nie mogę poczuć aromatu tego dania
moje typy filmowe
1. Armageddon
2. A.I. Sztuczna inteligencja
3. Don Juan De Marco
pewna jestem tylko 3 🙂

Odpowiedz
aga 02/02/2011 - 9:41 pm

smaczne jedzonko:) slinka leci na sam widok:)

Odpowiedz
Małgosia 03/02/2011 - 7:14 am

Przede wszystkim chcialabym pochwalic to danie i (najbardziej mi sie nazwa podoba ;)) i zdjecia, ktore sprawiaja, ze mam ochote ekran wylizać 😀 Na mnie bardzo zawsze dziala wyglad i sposob podania potrway – chyba w rozwnym stopniu, co smak i zapach 🙂
Mam tez pytanie, oniewaz zapisalam sie do twojej arabskiej akcji, a w sumie to nie wiem, jak sie do tego zabrac To moja pierwsza akcja, bo moj blog jest jeszcze dzieckiem 😉
Mam cos ugotowac, obfotografowac i co? Umiescic u siebie – i to wystarczy??? Bede wdzieczna za wskazowki. Aaaaa… jeszcze jedno. Chetnie sie do was dolacze, do wsplnego kucharzenia, tylko tez nie wiem na czym to polega (?) Gotujemy w tym samym czasie to samo? (wiem, bossska jestem w tej swojej niewiedzy 😀 ale czasu brakuje mi na wszystko – a na czytanie najbardziej…

Odpowiedz
Malwina 03/02/2011 - 7:23 am

Gosiu- wiem nazwa jest genialna;)
Cieszę się, że dołączasz do akcji. Wystarczy, że w trakcie jej trwania przygotujesz jakieś danie pochodzące z kuchni arabskiej (przy notce z zaproszeniem do akcji są linki do różnych stron, może tam znajdziesz coś ciekawego?), cykniesz fotkę potrawy, i napiszesz informację że dołączasz ją do akcji (lub wstawisz jej banerek-co wolisz).
A wspólne gotowanie to nic innego, jak przygotowanie w tym samym czasie danej potrawy i zamieszczenie jej o tej samej porze;-)

Odpowiedz
Maggie 03/02/2011 - 8:43 am

Pysznie wyglada to danie – az chcialoby sie powiedziec: wiecej seksu 😉
Pierwszy cytat tak uniwersalny, ze moglby pochodzic z miliona filmow.

Odpowiedz
Malwina 03/02/2011 - 8:46 am

a widzisz Maggie ten pierwszy cytat kojarzy się wszystkim z filmami katastroficznymi (atak kosmitów i inne takie). Ale jest bardzo charakterystyczny dla jednego filmu;)

Odpowiedz
Mona 03/02/2011 - 8:50 am

no, kuskus to ja moge łyżkami jeść… a konkurs-zgadkę zostawie innymm..:) Chociąz coś mi się plącze po głowie…

Odpowiedz
magda k. 03/02/2011 - 8:54 am

z cytatami się nie mierzę 🙂
ale za to danie fantastyczne 🙂 zjadłabym z apetytem 🙂

Odpowiedz
n_zak 03/02/2011 - 9:03 am

Mały update:

1. Dwanaście małp (1995)
2. Frankenstein (1994)
3. Don Juan DeMarco (1994)

(Chociaż w filmie Babilon A.D. ta fraza też występuje i to jako pierwsze zdanie filmu 🙂 )

Odpowiedz
tjaryma 03/02/2011 - 10:16 am

Muszę zrobić ten kus kus, naprawdę świetny

Odpowiedz
Paula 03/02/2011 - 10:57 am

podczas przyrządzania takich potraw musi nieziemsko pachnieć 🙂

Odpowiedz
majka 03/02/2011 - 11:29 am

Cytaty mi nieznane wiec nie porywam sie na rozszyfrowanie zagadki. Nawet gdybym myslala z tydzien, to i tak nic bym nie wymyslila 🙂 Kuskus bardzo smakowity. Chetnie przysiadlabym sie do Twojego stolu 🙂

Odpowiedz
kasia1977 03/02/2011 - 1:47 pm

Malwinko – dawaj namiary na [email protected]. Chetnie posle trawe cytrynowa – zapakuje szczelnie i powinna wytrzymac. Jesli masz pomysl na jakies ziolka, lub przyprawy, ktorych nie mozna dostac w Polsce, to podaj nazwy i sprawdze, czy uda mi sie znalezc (mam na przyklad chinski supermarket zaraz za rogiem, ale zapach mnie odstrasza i nie mam motywacji, zeby wejsc:))
http://www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

Odpowiedz
Ewam 03/02/2011 - 2:03 pm

Malwinko ja podobnie jak majka nie porywam sie na cytaty,choc ten ostatni bardzo mi sie podoba:)no i ja tez zwrocilam uwage na nazwe tej cudnej potrawy,jest swietna.

Odpowiedz
Nemi 06/02/2011 - 3:18 pm

Cudowne danie:)Uwielbiam kuskus i mogłabym go jeść każdego dnia:)

Odpowiedz
Emma 17/09/2011 - 7:58 am

jadłam kaszę kuskus w domu u Berberów gdy byłam w Tunezji 🙂
pyszności, u nas podali to jeszcze z plackiem berberyjskim.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies