Marokańska sałatka z bakłażanem i ciecierzycą

przez Malwina
Kolejna odsłona wspólnego pichcenia w ramach Festiwalu kuchni arabskiej. Dołączyła do nas Małgosia- tym samym Drużyna A została wzbogacona o jedną pichcącą duszyczkę.  Przekształcamy się więc w drużynę Kapitana Planety, którą tworzą Eve (jej żywiołem ogień, czyli chilli), Maggie (jej żywiołem serce- a więc oliwa nasze spoiwo), Shinju (włada powietrzem i pięknie pachnącym tymiankiem), Małgosia (jej żywiołem jest ziemia) i ja (moim żywiołem jest woda, która swoją kwintesencję odnajduje w ukochanej ciecierzycy). W ramach kolejnej trudnej misji mającej na celu ratowanie kulinarnego wymiaru naszej planety, znalazłyśmy się w Maroko i przygotowałyśmy pyszną (wierzcie mi na słowo) sałatkę z grillowanego bakłażana i ciecierzycy. Ja przyznaję się, że nie podzieliłam się sałatką z nikim- sama zjadłam ogromną porcję. 
Shinju, Eve, Maggie, Gosiu dziękuję za wspólne pichcenie i do następnego razu! Z nami planeta Ziemia zawsze będzie bezpieczna;)


SAŁATKA Z BAKŁAŻANEM I CIECIERZYCĄ (MAROKO)



Składniki (na 3-4 porcje):
[przepis pochodzi stąd]

  • 2 małe bakłażany
  • puszka odsączonej ciecierzycy  – ja namoczyłam suche ziarno i ugotowałam
  • pęczek świeżej kolendry posiekanej (u mnie natka pietruszki)
  • czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
  • sos: 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1 cytryny, łyżeczka papryki w proszku, łyżeczka kuminu, łyżeczka miodu (zastąpiłam szczyptą brązowego cukru- nie jadam miodu), opcjonalnie sól

Bakłażany myjemy, kroimy na plastry grubości około pół centymetra. Kropimy je oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem, grillujemy do miękkości z obu stron. Odkładamy na bok do przestygnięcia a następnie kroimy go na ćwiartki.
Do salaterki wrzucamy kolendrę, cebulę, ciecierzycę i bakłażana. Łączymy wszystkie składniki sosu i polewamy nim sałatkę. Ja do sałatki dodałam dodatkowo mały kawałek czerwonego chilli.

28 komentarzy
0

Podobne posty:

28 komentarzy

bastamb 04/02/2011 - 4:01 pm

Żadko robie baklażany…pozdrawiam Malwinko…

Odpowiedz
andzia-35 04/02/2011 - 4:35 pm

Uwielbiam i bakłażany i cieciorkę:) Pysznie to wygląda! I zdjęcia super! :)))

Odpowiedz
kabamaiga 04/02/2011 - 4:42 pm

Jejku ale bym zjadła. No to już jesteście prawie jak atomówki 😉

Odpowiedz
Małgosia 04/02/2011 - 5:07 pm

Widze cos czerwonego (chilli?) u ciebie, więc tez mala modyfikacja 🙂 Super, wlasnie czegos takiego oczekiwalam, tzn. ze kazda z naszych salatek bedzie indywidualna.
Dzieki za pierwsze wspolne pichcenie Malwinko *

Odpowiedz
shinju 04/02/2011 - 5:09 pm

Ja również dziękuję za wspólne przygotowywanie. Sałatka pyszna.

Odpowiedz
aga 04/02/2011 - 5:15 pm

takie smaki coraz bardziej mi sie podobaja:) apetyczne zdjecia:)

Odpowiedz
delikatessen 04/02/2011 - 6:02 pm

Że pyszna, to wierzę zdecydowanie! Uwielbiam bakłażana i bliskowschodnie sposoby jego przyrządzania!

Odpowiedz
hania-kasia 04/02/2011 - 6:11 pm

Wspaniała sałatka – moje smaki, uwielbiam zarówno bakłażana, jak i ciecierzycę i aż się dziwię, że sama nie wpadłam wcześniej na to, aby je połączyć w sałatce.

Poza tym bardzo mi się podoba nowe tło na Twoim blogu, pewnie dlatego, że mam słabość do kwiatów – płatki róż wyglądają uroczo.

Wstyd mi tylko, że jeszcze nie przyłączyłam się do Twojej akcji – mam nadzieję, że uda mi się to zrobić przed jej zakończeniem.

Pozdrawiam!

Odpowiedz
Fiolunka 04/02/2011 - 6:26 pm

Brak mi dziś weny, więc się powtórzę – sałatka super sprawa :] zawsze to fajna odmiana wypróbować nowych orientalnych smaków :]
Chętnie bym się do Was przyłączyła, ale nie wiem czy podołam wyzwaniu? :]

Odpowiedz
Malwina 04/02/2011 - 6:46 pm

Gosiu- dodałam chilli , ale bardziej dla kontrastu dla zdjęcia;)

Shinju- mam nadzieję , że lada dzień pichcimy dalej;)

Haniu- będzie mi bardzo miło jeśli dołączysz do akcji! Ty masz zawsze świetne i nowatorskie pomysły;)

Fiolunko- zapraszamy do wspólnego pichcenia, przed nami pita, fattoush, shawarma, wołowe kofty, może coś Ci spasuje, jak coś pisz do mnie na maila;)

Odpowiedz
Maggie 04/02/2011 - 6:47 pm

Malwinno, twoja salatka wyglada naprawde smakowicie (a ze jest smakowita, to wiem na pewno, bo probowalam ;))
Masz racje, z nami planeta nie zginie 🙂 Pozdrawiam i do kolejnego spotkania w kuchni!

Odpowiedz
Edith 04/02/2011 - 8:00 pm

nigdy nie jadłam ciecierzycy, ale prezentuje się bardzo ładnie 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 04/02/2011 - 8:23 pm

Malwinko, widzę , że kolejna odsłona ciecierzycy. Wspaniale.!

Odpowiedz
Malwina 04/02/2011 - 8:37 pm

Maggie- oj tak- stoimy na straży sprawiedliwości i porządku kulinarnego tej planety;)

Edith – zachęcam! ja jestem uzależniona;)

Aniu – jak mawia staropolskie przysłowie- dobra cieciorka nie jest zła;)

Odpowiedz
Arvén 04/02/2011 - 9:31 pm

Widzę tu zmiany, jak tu teraz pięknie 🙂
Sałatka też piękna! I jest ciecierzyca, mmm!

Odpowiedz
Emma 04/02/2011 - 9:47 pm

jkak najbardziej w moim guscie 😉 Slicznie sie prezentuje na zdjeciach a z sałatką o to ciezko

Odpowiedz
LidKa 04/02/2011 - 10:43 pm

Prześliczna sałatka, i ja uwielbiam ciecierzycę – jutro robię harirę z jej dużą ilością i mam plan dodać ją do akcji.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Karmel-itka. 04/02/2011 - 11:13 pm

mamma mia!
co za rozkosz, co za smak.
wspaniałe składniki.

Odpowiedz
Kasia 04/02/2011 - 11:24 pm

Wow, to wygląda megaapetycznie!

Odpowiedz
grumko 05/02/2011 - 5:01 am

To się nazywa silna grupa pod wezwaniem;-)
Jak już pewnie wiesz bakłażany uwielbiamy i nawet kilka z nich leży aktualnie w lodówce i już się nie mogą doczekać co z nimi zrobimy;-)

Odpowiedz
kikimora 05/02/2011 - 8:59 am

Sałatka pod mój smak. I wiesz co? Też bym się nie podzieliła 😀
Nie smakuje Ci miód? Dla mnie to abstrakcja, ja kocham miód od zawsze, zwłaszcza gryczany i spadziowy.

Odpowiedz
Malwina 05/02/2011 - 9:06 am

kikimoro- miód znajduje się na długiej liście produktów, które mnie uczulają;)

Odpowiedz
Majana 05/02/2011 - 10:28 am

Świetna sałatka ! Mniam,mniam:))
Z pewnością Planeta Ziemia będzie bezpieczna:)
Pozdrawiam ciepło:)
M.

Odpowiedz
magda k. 05/02/2011 - 12:39 pm

cudowna sałatka, z ochotą zjadłabym ją na dzisiejszy obiad 🙂 prezentuje się obłędnie 🙂

Odpowiedz
flusso 05/02/2011 - 1:20 pm

Wszystko co z bakłażanem, musi być pyszne 🙂

Odpowiedz
kleopatre 05/02/2011 - 3:31 pm

dzięki za odwiedziny:)

Fajne zdjęcia, swietnie sie prezentuje ta salatka.

Odpowiedz
Paula 05/02/2011 - 3:55 pm

znam kogoś, kto byłby zachwycony taką sałatką 🙂

Odpowiedz
Kaś 05/02/2011 - 4:37 pm

rewelacyjna sałatka! taka drużyna to skarb

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies