Zimą bardzo lubię przygotowywać bardziej pożywne mięsne dania. Ostatnio często robię wszelkiej maści pulpety i klopsiki, są szybkie w wykonaniu i można je podawać na wiele sposobów, choćby na modłę marokańską. Początkowo obawiałam się jak taka ilość słodkich dodatków przypadnie do gustu Lubemu. Postanowiłam całość zrównoważyć przygotowując pikantne klopsiki. Całość wyszła na prawdę wyśmienicie. Jeśli tylko lubicie dodatek owoców do mięs, na pewno i Wam to danie posmakuje.
Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię.
Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię.
KLOPSIKI Z MORELAMI I PŁATKAMI MIGDAŁÓW (MAROKO)
Składniki (na 4 porcje):
[przepis inspirowany TYM]
- 350 g mielonej wołowiny
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- pół małej białej cebulki, posiekanej w kosteczkę
- łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
- łyżeczka harissy
- pół łyżeczki kuminu
- szczypta kardamonu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1 duża cebula
- puszka pomidorów bez skórki z dodatkiem czosnku (400 g)
- mała laska cynamonu *
- 100 g suszonych moreli (dałam 70 g)
- 25 g płatków migdałów, uprażonych na suchej patelni
- garść natki pietruszki, posiekanej
- sól i pieprz do smaku
Mięso łączymy z cebulą, czosnkiem, natką, harissą. Doprawiamy słodką papryką, kuminem, kardamonem, kurkumą, imbirem oraz solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na pół godziny. Z mięsa formujemy małe klopsiki (około 16 sztuk) i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju przez około 10 minut. Zdejmujemy z patelni. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę przez 3-5 minut. Dodajemy pomidory, pół puszki wody, laskę cynamonu, posiekane morele. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 10 minut. Usuwamy laskę cynamonu, dokładamy klopsiki i podgrzewamy przez kolejne 5 minut. Podajemy posypane natką pietruszki i płatkami migdałów. Danie świetnie smakuje z kaszą bulgur, ale równie smaczne będzie także z ryżem.
29 komentarzy
super danie warto z przepisu skorzystać smacznego
Piękne te klopsiki,naprawdę. Świetny obiad i chętnie kiedys wypróbuję ten przepis.
Pozdrowienia Malwinko
Kochana polecam i to bardzo. Zaskoczyłam się , że takie połączenie może być tak smaczne;)
buziaki
Podoba mi się także dlatego,że jest mnóstwo fajnych dodatków 🙂
Buziaki:*
Bardzo fajne danie.
Bardzo smakowicie wyglądają te klopsiki. Chętnie wypróbuję przepis.
Ja też szukam czegoś pożywnego, na te nasze arktyczne mrozy, bo ostatnio mam straszną ochotę na mięso
Fantastyczny przepis. Przepadam za miesem z owocami a jak z kuminem i cynamonerm, ktore to pasuje mi do kazdego miesa to biore w ciemno.
Uwielbiam takie dania, bardzo bym chciała odwiedzić Maroko. Ale na razie pozostaje zrobić np. te pyszne klopsiki:)
Doskonała miseczka na rozgrzanie.
bardzo fajne te klopsiki i jakie aromatyczne 🙂
z miłą chęcią wykorzystam w przyszłości
świetne klopsiki:) przepis zapisuję 🙂
Bardzo fajne połączenie smaków 😀
świetne te klopsiki, bardzo lubię tego typu dania:)zapisuję więc 🙂
te morele brzmią tak nietypowo ;]
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspot.com
Wyglądają pysznie, widać od razu, że to klopski nie z tego świata… 🙂
ostatnio oglądałam program Ricka o kuchni marokańskiej i muszę przyznać, że baaaardzo mi się spodobała. Jam Jam takie klopsiki. Ta ilość przypraw do mnie mówi~!
Uwielbiam klopsiki, pulpeciki i tym podobne:) A te wygladaja bardzo zachecajaco!:)
Klopsiki wyglądają smakowicie Malwinko, świetny przepis, jutro robię….pozdrawiam…
Fajnie wyglądają, ciekawe jak to smakuje 🙂
Ja nie lubie, a Mezczyzna wrecz nie znosi, ale nie zmienia to faktu, ze klopsiki wygladaja bosko i milosnikom takich smakow na pewno przypadna do gustu!
idealne danie na mroźne dni 🙂
Czuję, że to moje smaki. Na pewno klopsiki są genialne!
Bardzo ciekawe połączenie smaków, a do tego uwielbiam wszelkie klopsiki 🙂
Brzmi zachęcająco 🙂 takie połączenie musi niezwykle dobrze smakować…
Danie z pewnością się świetnie prezentuje. Nie jestem zbytnio zwolennikiem połączenia mięsa z owocami.. dlatego zastanawiam się jakby to przyjął mój żołądek 😉
http://www.przysmakiewy.pl
Ojjj klopsiki.. To i makaron to dwie rzeczy , ktoe jak widze odrazu wołam: "Jaaachceee!!" Wyglądają cudnie.
Czy jak nie dodam moreli to będzie wielka zbrodnia?
Cała reszta dodatków i przypraw jest pyszna:)
Oczywiście możesz pominąć jeśli ich nie lubisz;) Klopsiki i tak będą smaczne
pozdrawiam ciepło