Marokańskie klopsiki z morelami i płatkami migdałów

przez Malwina

Zimą bardzo lubię przygotowywać bardziej pożywne mięsne dania. Ostatnio często robię wszelkiej maści pulpety i klopsiki, są szybkie w wykonaniu i można je podawać na wiele sposobów, choćby na modłę marokańską. Początkowo obawiałam się jak taka ilość słodkich dodatków przypadnie do gustu Lubemu. Postanowiłam całość zrównoważyć przygotowując pikantne klopsiki. Całość wyszła na prawdę wyśmienicie. Jeśli tylko lubicie dodatek owoców do mięs, na pewno i Wam to danie posmakuje. 


Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię.

KLOPSIKI Z MORELAMI I PŁATKAMI MIGDAŁÓW (MAROKO)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis inspirowany TYM]

  • 350 g mielonej wołowiny
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • pół małej białej cebulki, posiekanej w kosteczkę
  • łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
  • łyżeczka harissy 
  • pół łyżeczki kuminu
  • szczypta kardamonu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 duża cebula
  • puszka pomidorów bez skórki z dodatkiem czosnku (400 g)
  • mała laska cynamonu *
  • 100 g suszonych moreli (dałam 70 g)
  • 25 g płatków migdałów, uprażonych na suchej patelni
  • garść natki pietruszki, posiekanej
  • sól i pieprz do smaku
Mięso łączymy z cebulą, czosnkiem, natką, harissą. Doprawiamy słodką papryką, kuminem, kardamonem, kurkumą, imbirem oraz solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na pół godziny. Z mięsa formujemy małe klopsiki (około 16 sztuk) i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju przez około 10 minut. Zdejmujemy z patelni. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę przez 3-5 minut. Dodajemy pomidory, pół puszki wody, laskę cynamonu, posiekane morele. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 10 minut. Usuwamy laskę cynamonu, dokładamy klopsiki i podgrzewamy przez kolejne 5 minut. Podajemy posypane natką pietruszki i płatkami migdałów. Danie świetnie smakuje z kaszą bulgur, ale równie smaczne będzie także z ryżem. 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE
29 komentarzy
0

Podobne posty:

29 komentarzy

Anonimowy 02/02/2012 - 5:08 pm

super danie warto z przepisu skorzystać smacznego

Odpowiedz
Majana 02/02/2012 - 5:19 pm

Piękne te klopsiki,naprawdę. Świetny obiad i chętnie kiedys wypróbuję ten przepis.
Pozdrowienia Malwinko

Odpowiedz
Malwina 02/02/2012 - 5:30 pm

Kochana polecam i to bardzo. Zaskoczyłam się , że takie połączenie może być tak smaczne;)

buziaki

Odpowiedz
Majana 02/02/2012 - 7:59 pm

Podoba mi się także dlatego,że jest mnóstwo fajnych dodatków 🙂
Buziaki:*

Odpowiedz
Hania-Kasia 02/02/2012 - 5:20 pm

Bardzo fajne danie.

Odpowiedz
Fuchsia 02/02/2012 - 6:09 pm

Bardzo smakowicie wyglądają te klopsiki. Chętnie wypróbuję przepis.

Odpowiedz
benek 02/02/2012 - 6:14 pm

Ja też szukam czegoś pożywnego, na te nasze arktyczne mrozy, bo ostatnio mam straszną ochotę na mięso

Odpowiedz
thiessa 02/02/2012 - 6:44 pm

Fantastyczny przepis. Przepadam za miesem z owocami a jak z kuminem i cynamonerm, ktore to pasuje mi do kazdego miesa to biore w ciemno.

Odpowiedz
Tyna 02/02/2012 - 6:47 pm

Uwielbiam takie dania, bardzo bym chciała odwiedzić Maroko. Ale na razie pozostaje zrobić np. te pyszne klopsiki:)

Odpowiedz
Kamila 02/02/2012 - 7:04 pm

Doskonała miseczka na rozgrzanie.

Odpowiedz
elżunia 02/02/2012 - 7:16 pm

bardzo fajne te klopsiki i jakie aromatyczne 🙂
z miłą chęcią wykorzystam w przyszłości

Odpowiedz
oliwek 02/02/2012 - 7:28 pm

świetne klopsiki:) przepis zapisuję 🙂

Odpowiedz
slyvvia 02/02/2012 - 7:32 pm

Bardzo fajne połączenie smaków 😀

Odpowiedz
oliwek 02/02/2012 - 7:44 pm

świetne te klopsiki, bardzo lubię tego typu dania:)zapisuję więc 🙂

Odpowiedz
Paulina 02/02/2012 - 8:14 pm

Wyglądają pysznie, widać od razu, że to klopski nie z tego świata… 🙂

Odpowiedz
vanilla 02/02/2012 - 9:02 pm

ostatnio oglądałam program Ricka o kuchni marokańskiej i muszę przyznać, że baaaardzo mi się spodobała. Jam Jam takie klopsiki. Ta ilość przypraw do mnie mówi~!

Odpowiedz
Marzena 02/02/2012 - 9:50 pm

Uwielbiam klopsiki, pulpeciki i tym podobne:) A te wygladaja bardzo zachecajaco!:)

Odpowiedz
bastamb 03/02/2012 - 6:33 am

Klopsiki wyglądają smakowicie Malwinko, świetny przepis, jutro robię….pozdrawiam…

Odpowiedz
Kermeet 03/02/2012 - 9:01 am

Fajnie wyglądają, ciekawe jak to smakuje 🙂

Odpowiedz
Maggie 03/02/2012 - 9:13 am

Ja nie lubie, a Mezczyzna wrecz nie znosi, ale nie zmienia to faktu, ze klopsiki wygladaja bosko i milosnikom takich smakow na pewno przypadna do gustu!

Odpowiedz
klliisiaa 03/02/2012 - 9:19 am

idealne danie na mroźne dni 🙂

Odpowiedz
Olka 03/02/2012 - 12:10 pm

Czuję, że to moje smaki. Na pewno klopsiki są genialne!

Odpowiedz
Lovelykate 03/02/2012 - 8:09 pm

Bardzo ciekawe połączenie smaków, a do tego uwielbiam wszelkie klopsiki 🙂

Odpowiedz
Sandra 04/02/2012 - 12:29 pm

Brzmi zachęcająco 🙂 takie połączenie musi niezwykle dobrze smakować…

Odpowiedz
Biedr_ona 05/02/2012 - 6:35 pm

Danie z pewnością się świetnie prezentuje. Nie jestem zbytnio zwolennikiem połączenia mięsa z owocami.. dlatego zastanawiam się jakby to przyjął mój żołądek 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Pokolorowana 06/02/2012 - 4:57 pm

Ojjj klopsiki.. To i makaron to dwie rzeczy , ktoe jak widze odrazu wołam: "Jaaachceee!!" Wyglądają cudnie.

Odpowiedz
Konwalie w kuchni 10/02/2012 - 9:31 pm

Czy jak nie dodam moreli to będzie wielka zbrodnia?
Cała reszta dodatków i przypraw jest pyszna:)

Odpowiedz
Malwina 11/02/2012 - 12:38 pm

Oczywiście możesz pominąć jeśli ich nie lubisz;) Klopsiki i tak będą smaczne

pozdrawiam ciepło

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies