Afkhad Dajaj Meshwiyeh- grillowany kurczak w pysznej marynacie

przez Malwina
Afkhad Dajaj Meshwiyeh to nic innego jak grillowane części kurczaka. Ja do przygotowania dania użyłam filetów z piersi, ale jestem przekonana, że o wiele lepszy efekt uzyskamy używając podudzi z kurczaka- i to obowiązkowo ze skórką. Przepis na pewno będę wykorzystywać w okresie letnim, kiedy rozpocznie się sezon na grillowanie. Dla W. marynata i tak była mało pikantna (to chyba efekt sporej ilości ostatnimi czasy dań z dodatkiem ostrych przypraw). Ważne jest aby mięso marynować długo, najlepiej całą noc w lodówce lub jeszcze dłużej. 

AFKHAD DAJAJ MESHWIYEH

Składniki (na marynatę na kilogram części z kurczaka):
[oryginalny przepis na stronie www.orangeblossomwater.net]

  • 1/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • łyżka musztardy Dijon
  • 4 łyżeczki przyprawy syryjskiej (przepis poniżej)
  • łyżeczka mielonego czosnku
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 i pół łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • do podania- chleb pita, sałatka fattoush

Wszystkie składniki marynaty dokładnie łączymy- wedle preferencji dodajemy soli. Mięso wkładamy do marynaty i odkładamy do lodówki na 12 godzin (nie krócej). Kolejnego dnia mięso grillujemy lub pieczemy w piekarniku (u mnie temp. 175 stopni). Czas pieczenia będzie zależał od wielkości elementów- piersi pieką się około 20 minut, większe części tj. udka będą wymagały więcej czasu- około pół godziny lub dłużej.

Składniki na mieszankę syryjską:
[przepis oryginalny TUTAJ]

  • 2 łyżeczki  węgierskiej papryki w proszku
  • łyżeczka ostrej węgierskiej papryki w proszku (możemy zastąpić inną ostrą papryką, np. suszoną papryczką peperoncini, lub użyć chilli w proszku lub pieprzu cayenne- wtedy warto zwiększyć ilość użytej przyprawy)
  • łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki soli

 Wszystkie składniki mieszamy, przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Podane proporcje wystarczą na przygotowanie 2 łyżek przyprawy.

33 komentarze
0

Podobne posty:

33 komentarze

kabamaiga 18/02/2011 - 5:22 pm

Robię jak nic.

Odpowiedz
bijana 18/02/2011 - 5:22 pm

ten kurczak wygląda rewelacyjnie! tyle przypraw-musi byc pyszny!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 18/02/2011 - 5:34 pm

Katujesz moje kubki smakowe i oczęta tymi pysznościami…. i te pomidorki:) pozdrawiam kochana:)

Odpowiedz
Maggie 18/02/2011 - 5:42 pm

Zakochalam sie normalnie. Na zaboj i na amen. Nie spoczne, dopoki nie zrobie tego kurczaka. Tak jak wspomnialas, uzyje marynaty na piersiach ze skorka, zobaczymy, co z tego wyniknie.

Odpowiedz
Lekka 18/02/2011 - 5:45 pm

Przepysznie wygląda. Lubię tak przyrządzane mięska, tzn. marynowane i opiekane.
A z taką nazwą to jeszcze lepiej smakuje.:)

Odpowiedz
grazyna 18/02/2011 - 5:54 pm

marynata pierwsza klasa 🙂

Odpowiedz
kulinarne-smaki 18/02/2011 - 6:00 pm

ten kurczaczek musi być pyszny. Podoba mi się ta marynata. Chyba kiedyś się skuszę 🙂

Odpowiedz
Marzena 18/02/2011 - 6:02 pm

Wow ale super!:) Wyglada naparwde bardzo smacznie – az chyba pokusze sie o zrobienie:)

Odpowiedz
Wiewióra 18/02/2011 - 6:27 pm

Bardzo smakowicie się prezentuje 🙂 jak tam paluszki??? widzę, że z niegotowania nic nie wyszło 🙂

Odpowiedz
tu-tusia 18/02/2011 - 6:38 pm

straszliwie apetycznie to wygląda, aż mi ślinka cieknie 🙂
A jak tam zdjęcie szwów?

Odpowiedz
Karolina 18/02/2011 - 6:44 pm

Cudownie wygląda i te przyprawy, ale musiał być aromatyczny 🙂

Odpowiedz
Alicja 18/02/2011 - 7:00 pm

Zestaw ziół w tej przyprawie powala! Jaka musi być aromatyczna, a kurczak w takiej przyprawie na pewno pyszny.

Odpowiedz
Escapade Gourmande 18/02/2011 - 7:02 pm

Zabieram się do roboty. Marynata, kurczaczek i jutro pyszny obiadek gotowy. Dziękuję Panno Malwinno za świetny przepis!!

Odpowiedz
Ania 18/02/2011 - 7:02 pm

Trochę ciężko wymówić:), ale kurczak piękny:)

Odpowiedz
aga 18/02/2011 - 7:32 pm

kurczaczek wyglada wysmienicie, musi byc naprawde pyszny:)

Odpowiedz
Przypraw mnie 18/02/2011 - 7:37 pm

Malwinno, oj bym nie pogardziła taką pysznością. Jutro zrobię indyka w powidłach morelowych.
Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
Kubełek Smakowy 18/02/2011 - 8:28 pm

Świetny przepis. W okresie letnim jem grillowanego kurczaka co łikend. Na pewno wypróbuje bliżej wiosny.

Odpowiedz
Majana 18/02/2011 - 8:33 pm

Rewelacja! Bardzo mi się podoba!:))

Odpowiedz
ozzie 18/02/2011 - 8:35 pm

zdecydowanie moje smaki!!! mniam!

Odpowiedz
aga-aa 18/02/2011 - 9:35 pm

skąd Ty bierzesz te pomysły na dania z kuraka? świetne!

Odpowiedz
Małgosia 18/02/2011 - 10:23 pm

Piekny! Chyba sie glodna robie, musze przestac ogladac przepisy 🙂 O tej porze, to niebezpieczne – nie chciala bym wyladowac z nosem w lodówce =:)

Odpowiedz
Anonimowy 18/02/2011 - 10:33 pm

Wygląda super. Ależ Ty z tą kuchnią szalejesz, a jakie pyszności serwujesz, ślinka cieknie.

Odpowiedz
Malwina 19/02/2011 - 6:47 am

Maggie- o wiele lepiej niż przy oskórzonych piersiach sprawdzi się przy pałeczkach czy skrzydełkach.

Wiewiórko, Tu-tusiu- co do palca próbuję się doprosić o zdjęcie szwów z mizernym skutkiem- może dziś się uda;)

aga-aa- temat kurczaka to temat rzeka- myślę, że jeszcze długo go nie wyczerpię;)i nie raz Was jeszcze zaskoczę jakimś przepisem

Odpowiedz
grumko 19/02/2011 - 6:57 am

Tak się zastanawiam czy go nie zrobić jak dotrzemy z Widelcem do Syrii;-)

Odpowiedz
Malwina 19/02/2011 - 7:17 am

Grumko- róbcie róbcie- świetnie skomponuje się z Waszą przyprawą baharat;)

Odpowiedz
Mirabelka 19/02/2011 - 9:39 am

Nazwa brzmi jak przypadkowy zestaw liter który wstukał się, gdy kot przeszedł po klawiaturze 😀 pysznie wygląda ten kurczak 🙂

Odpowiedz
bastamb 19/02/2011 - 12:33 pm

Robie Malwinko….świetny przepis…pozdrawiam…

Odpowiedz
LidKa 19/02/2011 - 1:07 pm

Bardzo apetycznie brzmi i wygląda:)

Odpowiedz
slyvvia 19/02/2011 - 2:43 pm

Musze sobie jak najszybciej kupić patelnię grillową, bo ostatnio "prześladują" mnie takie dania 😉 Świetnie wygląda ten kurczak.

Odpowiedz
Salvador Dali 19/02/2011 - 4:28 pm

Mmm.. wygląda pysznie ! 🙂 Bardzo lubię kurczaka i przepis wykorzystam w niedługim czasie na pewno 🙂

Odpowiedz
Escapade Gourmande 20/02/2011 - 11:12 am

Panno Malwinno, oświadczam,że kurczaczka zrobiłam i muszę przyznać, ze był zabójczo pyszny!! Na stałe wejdzie do mojego jadłospisu. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
Grace 23/02/2011 - 7:12 pm

Gratuluję pomysłu na akcję! Szczególnie jako arabistka – ta akcja jest szczególnie bliska memu sercu. Tyle wspaniałych przepisów!

Odpowiedz
Malwina 23/02/2011 - 7:15 pm

bardzo mi miło;) cieszę się że smakowało!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies