Kurczak w sosie pomarańczowym po libańsku

przez Malwina
Dziś prezentuję Wam pysznego i dosyć nietypowego kurczaka, mianowicie kurczaka w sosie pomarańczowym. Z góry Was przepraszam za jakość i kolorystykę zdjęć, jednak pogoda i światło nie sprzyja fotografowaniu. Przepis ten okazał się być strzałem w dziesiątkę i z czystym sercem mogę Wam go polecić. Na początku bałam się, jak W. zareaguje na takie smaki, jednak ku mojemu zdziwieniu,  był zachwycony. Sezon na pomarańcze nadal trwa, tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania przepisu w domu. Wielbicielom słodko-pikantnych smaków polecam dodanie kawałka świeżej papryczki chilli.
Przepis wędruje do akcji Festiwal kuchni arabskiej oraz akcji Grumków- Z widelcem po Azji.

KURCZAK W SOSIE POMARAŃCZOWYM (LIBAN)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis z moimi zmianami- źródło TUTAJ]

  • 4 piersi z kurczaka (każda około 200 g)
  • 1/3 szklanki posiekanej cebuli 
  • łyżka masła (zastąpiłam oliwą)
  • 1 duży ząbek czosnku posiekany
  • 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/8 łyżeczki chilli w proszku (dodałam od siebie)
  • 2 łyżki miodu
  • sól

Mięso czyścimy, każdą pierś kroimy w mniejsze kawałki (ja pokroiłam je na 3 części każdą przecinając je po skosie). Doprawiamy je solą.  Na sporej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy kurczaka, cebulę i czosnek przez około 6 minut. Po 3 minutach mięso przewracamy na drugą stronę. Mięso ma się zbrązowić. Dodajemy skórkę z pomarańczy, szczyptę soli i sok. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i smażymy dalej przez 5 minut. Dodajemy ziele angielskie, cynamon, chilli i miód. Dokładnie mieszamy, smażymy dalej około 8 minut lub do momentu kiedy mięso będzie usmażone (zajęło mi to troszkę dłużej, około 15 minut). Kurczaka podajemy z kuskusem lub ryżem.

39 komentarzy
0

Podobne posty:

39 komentarzy

kikimora 06/02/2011 - 5:27 pm

Mmmm, mięso i pomarańcze… Duet doskonały!

Odpowiedz
peggykombinera 06/02/2011 - 5:36 pm

brzmi bardzo egzotycznie:)
myślę, że w najbliższym czasie i u mnie pojawi się to danie. Z kuskusem 🙂

Odpowiedz
Kasia w kuchni♥♥♥ 06/02/2011 - 5:42 pm

wygląda bardzo pysznie i takie ma nietypowe smaki..chętnie bym spróbowała:)

Odpowiedz
Mm_ajka 06/02/2011 - 5:54 pm

Malwinno myślę, że powinnaś zostać mianowana Mistrzynią w Przyrządzaniu Kurczaków 😉
Bardzo apetyczne danie, pozdrawiam!

Odpowiedz
Ewam 06/02/2011 - 6:05 pm

Malwinko zauwazylam u Ciebie zmiany na stronce…bardzo mi sie podoba…zwlaszcza podzial potraw!a kurczak na 100 % pyszny,ale musi jeszcze sporo wody w rzece uplynac zeby moj m skusil sie na takie cuda…ale pracuje nad tym 🙂

Odpowiedz
nobleva 06/02/2011 - 6:06 pm

Pomarańcza i ziele angielskie – musi to bosko smakować, koniecznie wypróbuję!

Odpowiedz
Wiewióra 06/02/2011 - 6:22 pm

Widzę, ze u Ciebie nie dość, że kurczakowe to i jeszcze arabskie szaleństwo 🙂 bardzo pyszny musi być ten kurczaczek 🙂

Odpowiedz
Edith 06/02/2011 - 7:26 pm

wygląda przepysznie, a ja od dawna mam ochotę spróbować kurczaka w nowej wersji 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 06/02/2011 - 7:34 pm

Ogromnie mi się podoba! Lubię takie słodkie obiadowe akcenty. Tyle tylko, że moja Rodzinka już nieszczególnie, niestety…

Pozdrawiam! 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 06/02/2011 - 7:50 pm

Malwiś, jakem Siostra Pomarańcza ten kurczak szaleńczo do mnie woła. Buziole bambole
A.

Odpowiedz
kabamaiga 06/02/2011 - 7:52 pm

Ciekawa mieszanka smaków.

Odpowiedz
Majana 06/02/2011 - 8:03 pm

Fajny pomysł z tą skórką pomarańczową. Bardzo fajne danie:)

Odpowiedz
tu-tusia 06/02/2011 - 8:43 pm

Mmmm.. Drób ze słodką nutą smakuje zawsze wyśmienicie. A jak się wzbogaci smak o chilli to już naprawdę pyszny musi być. Trzeba będzie wypróbować.
Pozdrawiam!

Odpowiedz
Lekka 06/02/2011 - 9:13 pm

Ekstra wygląda i na pewno bardzo smakowało.:) Przepis wędruje do mojej skarbnicy ulubionych.:)

Swoje arabskie danie na festiwal zgłosiłam na stronie zaproszenia.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Karmel-itka. 06/02/2011 - 9:28 pm

smak wspaniały, z pewnością!
muszę sobię taką kurę przygotowac. ależ ponętna.

Odpowiedz
Wojtazzz 06/02/2011 - 9:30 pm

cudowny, cudowny… po prostu cudowny:)))

Odpowiedz
LidKa 06/02/2011 - 11:47 pm

Bardzo mi przypadł do gustunten przepis i zdjęcia też:) A teraz pomarańczowy sezon, więc trzeba korzystać.
Pozdrowienia

Odpowiedz
delikatessen 06/02/2011 - 11:59 pm

Świetny przepis, muszę wypróbować:) bardzo lubię mięso pieczone w pomarańczach (nie dalej jak wczoraj takie jadłam;)), ale tak robionego kurczaka na sposób bliskowschodni – z miodem, cynamonem i chilli – nigdy nie próbowałam, czas to zmienić:)

Odpowiedz
bastamb 07/02/2011 - 4:38 am

Super…robie dzisiaj…pozdrawiam cieplutko….

Odpowiedz
grumko 07/02/2011 - 7:26 am

Cytrusy i mięso się lubią, a my lubimy takie połączenia;-)

Odpowiedz
Izaa 07/02/2011 - 7:52 am

cudnie wygląda…;) a jaki masz ładne tło..;) na blogu:)

Odpowiedz
Kaś 07/02/2011 - 8:38 am

apetycznie wygląda. i tak soczyście. fajny pomysł z dodatkiem pomarańczy
pozdrawiam

Odpowiedz
Ag Pe 07/02/2011 - 8:51 am

No, no, brzmi wykwintnie i pysznie, Z chęcią bym sobie coś takiego upichciła.

Odpowiedz
Kasia 07/02/2011 - 9:42 am

Ooo ja tak lubię pomarańcze – to musi być pyszne 🙂

Odpowiedz
kasandraa6 07/02/2011 - 9:57 am

ale kusi , śliczne fotki:-)

Odpowiedz
EVE 07/02/2011 - 10:01 am

Malwinko, do tej pory połączenie z pomarańczą u mnie przytrafiło się tylko wołowinie 🙂 a widzę, że z kurczkaiem też niezłą parę stanowią 😀

Odpowiedz
Szana 07/02/2011 - 10:43 am

nie muszę próbować, aby wiedzieć, że dobre 🙂 kurczak z pomarańczą to jedna z moich ulubionych kombinacji. Z resztą, lubie wszystkie mięsa na słodko 🙂
Ściskam,
Szana 🙂

Odpowiedz
aga 07/02/2011 - 3:35 pm

bardzo pyszne polaczenie, miesko i pomarancze…pycha:)

Odpowiedz
Paulina 07/02/2011 - 3:51 pm

A czy pachnie pomarańczami?

Odpowiedz
Malwina 07/02/2011 - 4:24 pm

Paulinko- zapach pomarańczy jest wyczuwalny 😉

Odpowiedz
Paula 07/02/2011 - 4:25 pm

ja jestem pewna, że pachnie nie tylko pomarańczami, ale i nadchodzącą wiosną! 🙂

Odpowiedz
Mirabelka 07/02/2011 - 5:03 pm

Zdjęcia super, nie wiem czemu jesteś niezadowolona 😉 gdyby mnie takie zawsze wychodziły, byłabym szczęśliwa 😉 Kurczak wygląda niesamowicie pysznie!

Odpowiedz
Anonimowy 09/04/2011 - 12:52 pm

Tak mrugal do mnie z tej fotografii ze musialam zrobic pycha polecam i pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 10/04/2011 - 6:50 am

bardzo się cieszę, że smakowało;)

Odpowiedz
Anonimowy 09/05/2011 - 5:40 pm

jeśli mogę coś dodać od siebie 🙂 kawałki kurczaka bez dodatku tłuszczu można zapiec pokrojone na kawałki w piekarniku (zawinięte w folię aluminiową) przez ok. 30 min. to spowoduje, że kurczak upiecze się we własnym sosie i późniejsze podsmażanie z przyprawami można skrócić do kilku minut, a co najważniejsze kurczak nie jest wyschnięty a wręcz wilgotny i soczysty, sam rozpływa się w ustach 😉

Odpowiedz
Malwina 09/05/2011 - 5:50 pm

Anonimowy- dziękuję za sugestie. U mnie mam ten problem, że mój Połówek uwielbia mięso suche na wiór. Co do pieczenia w piekarniku, by był soczysty- fajnie sprawdza się przesmażenie filetów z kurczaka na patelni (przez około 2-3 minuty, by zamknęły się włókna ) i dopiero później upieczenie ich- przez jakieś 20-25 minut w temp. 180 stopni. Mięsko również wychodzi soczyste.

pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
MODE MOI SELL 12/10/2011 - 8:53 am

super wygląda… muszę użyć tego przepisu 🙂

Odpowiedz
Magducha 05/05/2013 - 8:13 pm

Bałam się trochę tego dania, ale wyszło spoko

Odpowiedz
Anonimowy 26/03/2017 - 5:54 pm

Brak mi słów 🙂 Boskie danie 🙂 Jest to kolejne danie z "filozofii…", które zrobiłam I wyszło. "Filozofia…" to najlepsza książka kucharska na świecie 🙂 Dziękuję.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies