IV Festiwal Kuchni Arabskiej, jak co roku, minął niesłychanie szybko. Było to 28 dni, w przeciągu których uczestnicy akcji wyruszyli w kulinarną podróż w poszukiwaniu i odkrywaniu arabskich smaków. W tym roku udało nam się zgromadzić rekordową ilość przepisów. W IV Festiwalu przygotowaliśmy wspólnie 120 receptur na potrawy arabskie. Mam nadzieję, że to podsumowanie będzie dla Was inspiracją, z której często będziecie korzystać. Na samym końcu postu znajdziecie kod do podsumowania, który możecie umieścić na swoim blogu.
W tym miejscu chciałabym serdecznie podziękować tegorocznym Partnerom Festiwalu Kuchni Arabskiej:
sklepowi Arabskie.pl, Tunishop oraz Skworcu.pl.
Dziękuję Wam za wsparcie, zaufanie oraz Wasz wkład w popularyzację kuchni arabskiej!
Oczywiście, tak, jak w ubiegłym roku, najciekawsze moim zdaniem przepisy zostały wyróżnione nagrodami. Poniżej znajdziecie zdjęcia laureatów tegorocznej akcji
Bon na 150 zł do zrealizowania w sklepie Arabskie.pl otrzymuje Iza z bloga Kuchnia Izy za Ataif bil ashta, słodkie placuszki z kremem i bakaliami.
Bon na 100 zł od sklepu Arabskie.pl otrzymuje Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie za tajine z baraniny.
Bon na 50 zł do Arabskie.pl otrzymuje Kasia Karakaya za przepis na chlebek khmira
Piękną ręcznie malowaną arabską misę od sklepu Tunishop otrzymuje Zuzia z bloga Chili, czosnek i oliwa za dip z pieczonych buraków z zaataem
Bon na 50 zł do wykorzystania w sklepie Tunishop otrzymuje Magda z bloga Konwalie w kuchni za baklavę.
Zestaw arabskich przypraw o wartości 50 zł każdy od sklepu Skworcu.pl otrzymuje Mirabelka z bloga Mirabelkowy za marokańskie ciasto wąż M’hanncha
Drugi zestaw przypraw powędruje do Magdy z bloga Limonkowy
za piękny deser o nazwie Layali Lubnan
Ostatni zestaw przypraw od sklepu Skworcu.pl otrzymuje Kicia za pomarańczowo-migdałowo-daktylowe ruloniki z ciasta filo
IV FESTIWAL KUCHNI ARABSKIEJ– PODSUMOWANIE
SAŁATKI I PRZYSTAWKI
- Arabska sałatka z pomidorami i ogórkiem-Pannna Malwinna z bloga Filozofia Smaku
- Dip z pieczonych buraków z zaatarem– Zuzanna z bloga Chili, czosnek i oliwa
- Dip z tahini-Pannna Malwinna z bloga Filozofia Smaku
- Hummus w czterech odsłonach– Agusia z bloga Wege Kuchnia
- Hummus-Pannna Malwinna z bloga Filozofia Smaku
- Libańska sałatka– Justyna z bloga Justinka in The Kitchen
- Libańska sałatka z pomidorem i ogórkiem– Josia z bloga Podróże kulinarne świata
- Libańska sałatka idealna do kebabów– Ania z bloga Mops w kuchni
- Marokańskie oliwki marynowane– Magda z bloga Konwalie w kuchni
- Marokańska sałatka z oliwek– Magda z bloga Konwalie w kuchni
- Pasta z buraków i tahini- Magda z bloga Konwalie w kuchni
- Pasta z bakłażana i tahini– Magda z bloga Konwalie w kuchni
- Pietruszkowa sałatka z bulgurem– Magda z bloga Konwalie w kuchni
- Pikantna sałatka z ciecierzycy– Magda z bloga Konwalie w kuchni
- Sałatka cytrynowa– Magda z bloga Konwalie w kuchni
- Sałatka libańska– Martnosia z bloga Codzienne gotowanie
- Sałatka pomidorowo-ogórkowa z ciecierzycą– Martnosia z bloga Codzienne gotowanie
- Sałatka z bulgurem, fetą i brokułem-Pannna Malwinna z bloga Filozofia Smaku
- Sałatka z karczochami i bobem– Pannna Malwinna z bloga Filozofia Smaku
- Sałatka z oliwek– Panna Malwinna z bloga Filozofia Smaku
- Sos jogurtowy z ogórkiem i miętą-Josia z bloga Podróże kulinarne świata
- Tabbouleh– Justyna z bloga Justinka in The Kitchen
ZUPY ARABSKIE:
-
Harira– Iza z bloga Kuchnia Izy
- Harira– Kasia z bloga Truskawki w wielkim mieście
- Libańska zupa z ciecierzycą- Martnosia z bloga Codzienne gotowanie
- Marokańska zupa z kurczakiem i ciecierzycą– Maggie z bloga W pewnej kuchni na wyspach
- Marokańska zupa marchewkowa– Justyna z bloga Justinka i The Kitchen
- Zupa z kurczakiem i ryżem-Pannna Malwinna z bloga Filozofia Smaku
DANIA Z DROBIU
- Batata harra z kiełbasą drobiową– Iza z bloga Kuchnia Izy
- Domowe kiełbaski drobiowe– Justyna z bloga Justinka in The Kitchen
- Domowe kiełbaski z kurczaka– Iza z bloga Kuchnia Izy
- Gulasz z kurczaka z warzywami po libańsku-Pannna Malwinna z bloga Filozofia Smaku
- Kebab drobiowy– Martnosia z bloga Codzienne gotowanie
- Kebab drobiowy-Pannna Malwinna z bloga Filozofia Smaku
- Kebaby drobiowe– Ania z bloga Mops w kuchni
- Kiełbaski drobiowe– Martnosia z bloga Codzienne gotowanie
- Kiełbaski drobiowe z sumakiem-Pannna Malwinna z bloga Filozofia Smaku
- Klopsiki po tunezyjsku– Sylvia z bloga Happiness is homemade
- Kofty drobiowe z marchewką– Pannna Malwinna z bloga Filozofia Smaku
- Kurczak a la Tunisienne- Dagmara z bloga U stóp Benbulbena
- Kurczak kokosowy z Komorów– Martnosia z bloga Codzienne gotowanie
- Kuskus tfaya z kurczakiem– Iza z bloga Kuchnia Izy
- Kuskus tfaya z mięsem karmelizowaną cebulą– Iza z bloga Kuchnia Izy
- Libańskie kebaby drobiowe- Maggie z bloga W pewnej kuchni na wyspach
- Marokański tajine z kurczaka z suszonymi owocami i ciecierzycą– Monika – blog Podróże w przystępnej formie
- Morelowy słodko-ostry kurczak z kuskusem– Kicia
- Pałki z kurczaka marynowane w maślance i zaatarze– Sylvia z bloga Happiness is homemade
- Shawarma z bakłażanem i pestkami gratanu-Pannna Malwinna z bloga Filozofia Smaku
- Shawarma drobiowa-Pannna Malwinna z bloga Filozofia Smaku
- Shawarma z kurczaka– Justyna z bloga Kuchenne Fascynacje
- Shoarma z kurczaka z kolorową papryką– Josia z bloga Podróże kulinarne świata
- Szaszłyki po marokańsku– Mirabelka z bloga Mirabelkowy
- Szoarma z kurczaka– Kamila z bloga Ogrody Babilonu
- Tagine z indyka– Justyna z bloga Justinka i The Kitchen
- Tagine z kurczaka i cebuli-Pannna Malwinna z bloga Filozofia Smaku
- Tagine z kurczaka z pomidorami i migdałami– Pannna Malwinna z bloga Filozofia Smaku
- Tażin z kurczakiem, oliwkami i cebulowym confit– Kamila z bloga Ogrody Babilonu
- Wątróbka z granatem-Pannna Malwinna z bloga Filozofia Smaku
DANIA MIĘSNE (wołowina, jagnięcina, cielęcina)
- Algierski makaron til til z wołowiną– Sylvia z bloga Happiness is homemade
- Gulasz marokański z ciecierzycą– Mirabelka z bloga Mirabelkowy
- Gulasz wołowy z bakłażanem i pestkami granatu– Pannna Malwinna z bloga Filozofia Smaku
- Kefta pełna aromatów– Kicia
- Kibbeh- Maggie z bloga W pewnej kuchni na wyspach
- Kibbeh– Ania z bloga Everday Flavours
- Kibbeh– Martnosia z bloga Codzienne gotowanie
- Kofty– Emilia z bloga Turcja od kuchni
- Kofty w sosie pomidorowym– Iza z bloga Kuchnia Izy
- Kuskus ziołowo-cytrynowy– Mirabelka z bloga Mirabelkowy
- Pulpeciki cynamonowe– Martnosia z bloga Codzienne gotowanie
- Tadżin wołowy tfaya– Iza z bloga Kuchnia Izy
- Tadżin wołowy z daktylami– Iza z bloga Kuchnia Izy
- Tajine z baraniny– Martnosia z bloga Codzienne gotowanie
DANIA BEZMIĘSNE
- Batata Harra– Justyna z bloga Justinka in The Kitchen
- Batata harra-Pannna Malwinna z bloga Filozofia Smaku
- Bulgur pilav– Iza z bloga Kuchnia Izy
- Falafel- Dorota z bloga Ja tu gotuję
- Fatair ze szpinakiem i serem– Emilia z bloga Turcja od kuchni
- Fatayer ze szpinakiem– Iza z bloga Kuchnia Izy
- Fatayer ze szpinakiem i sumakiem- Pannna Malwinna z bloga Filozofia Smaku
- Fatayer ze szpiankiem i mozzarellą– Pannna Malwinna z bloga Filozofia Smaku
- Fatayer ze szpinakiem i mozzarellą– Josia z bloga Podróże kulinarne świata
- Kuskus z kalafiorem, serem halloumi i ras el hanout– Majka z bloga Kalejdoskop Kulinarny
- Libańskie placuszki z szalotką i chili– Josia z bloga Podróże kulinarne świata
- Omlet z fetą– Martnosia z bloga Codzienne gotowanie
- Pełnoziarniste fatayer– Iza z bloga Kuchnia Izy
- Pieczone pierożki ze szpinakiem i mozzarellą– Martnosia z bloga Codzienne gotowanie
- Pierożki ze szpinakiem i mozzarellą– Justyna z bloga Justinka in The Kitchen
- Placuszki z szalotką i chili- Justyna z bloga Justinka in The Kitchen
- Placuszki z chili-Pannna Malwinna z bloga Filozofia Smaku
- Placuszki ze szczypiorkiem i chili– Martnosia z bloga Codzienne gotowanie
- Shakshouka– Martnosia z bloga Codzienne gotowanie
- Tajine z ciecierzycy– Martnosia z bloga Codzienne gotowanie
SŁODKOŚCI I DESERY ARABSKIE:
- Algierska tamina– Sylvia z bloga Happiness is homemade
- Arabskie ciasteczka– Iza z bloga Kuchnia Izy
- Ataif bil ashta– Iza z bloga Kuchnia Izy
- Baklava– Magda z bloga Konwalie w kuchni
- Basbousa– Magda z bloga limonkowy
- Ciasto bananowe-Pannna Malwinna z bloga Filozofia Smaku
- Ciasto daktylowe-Pannna Malwinna z bloga Filozofia Smaku
- Ciasto daktylowe- Kamila z bloga Ogrody Babilonu
- Ciastka z daktylami– Pannna Malwinna z bloga Filozofia Smaku
- Layali Lubnan– Magda z bloga Limonkowy
- Mhalbi (algierski deser ryżowy)– Sylvia z bloga Happiness is homemade
- M’hanncha– Mirabelka z bloga Mirabelkowy
- MUGASGAS- ciastka z kardamonem- Magda z bloga Limonkowy
- Pomarańcze na arabską nutę– Sylvia z bloga Happiness is homemade
- Pomarańczowo-migdałowo-daktylowe ruloniki z ciasta filo– Kicia
- Sab al qafshah– Iza z bloga Kuchnia Izy
PIECZYWO ARABSKIE:
- Arabski chleb z patelni– Emilia z bloga Turcja od kuchni
- Khmira– Kasia Karakaya
- Obwarzanki z kuminem i sezamem-Pannna Malwinna z bloga Filozofia Smaku
NAPOJE ARABSKIE:
- Herbata po arabsku z miętą– Josia z bloga Podróże kulinarne świata
- Herbata miętowa– Martnosia z bloga Codzienne gotowanie
- Kawa po arabsku– Josia z bloga Podróże kulinarne świata
MIESZANKI PRZYPRAW ARABSKICH:
- Przyprawa 7 smaków-Pannna Malwinna z bloga Filozofia Smaku
- Ras el hanout- Mirabelka z bloga Mirabelkowy
DOMOWY WYRÓB:
- Labneh- arabski ser jogurtowy– Justyna z bloga Kuchenne Fascynacje
- Labneh-Pannna Malwinna z bloga Filozofia Smaku
- Kiszone cytryny– olimpia34z bloga Pomysłowe Pieczenie
- Pasta tahini-Pannna Malwinna z bloga Filozofia Smaku
Poniżej znajdziecie kod do tegorocznego podsumowania,
który możecie umieścić na swoich blogach:
7 komentarzy
Bardzo dziękuję za tę akcję, była świetna 😉 A przede wszystkim dziękuję za takie wspaniałe wyróżnienie! Jestem niesamowicie zaskoczona! 🙂 Jeszcze raz bardzo dziękuję! 🙂
Mi też jest bardzo miło 🙂 Dziękuję serdecznie za wyróżnienie. Dzięki tej akcji pokochałam kuchnię arabską, która wcześniej była mi całkowicie obca.
Jako stała klientka Skworcu bardzo cieszę się z nagrody 😉 wspaniale było kolejny już raz wziąć udział w Twojej akcji, Malwinno 🙂 pozdrawiam!
Wspaniała akcja, cudowne przepisy! Teraz zostaje tylko testowanie 🙂
Wow, ile niesamowitych przepisów! Dziękuję za organizację tak ciekawej akcji, na pewno będę często zaglądać do posumowania. Dziękuję również za wyróżnienie, już nie mogę doczekać się tej arabskiej misy:) Pozdrawiam:)
Jak co roku wspaniałe podsumowanie i duży zestaw potraw do wyboru.
To była czysta przyjemność brać udział w kolejnej edycji.
Do następnego Festiwalu!
Ogromnie się cieszę, że znów mogłam brać udział w Festiwalu!
Dziękuję za moją ulubioną akcję i wyróżnienie:)
Gratulacje dla wszystkich wyróżnionych!