Jeszcze kilka lat tamu Połówek nie przepadał za połączeniem drobiu i pomidorów. Na całe szczęście, dość szybko się to zmieniło. Polubił również mięso ze słodkimi dodatkami w postaci miodu, bakalii czy cynamonu. Dzisiejsze danie łączy w sobie te wszystkie elementy. Słodki smak dopełnia lekka ostrość papryczek chili i kwaśny sok z cytryny.
TAGINE Z KURCZAKA Z POMIDORAMI I MIGDAŁAMI
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 4 ćwiartki z kurczaka, podzielone
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 papryczki chili, posiekane
- 1 łyżeczka imbiru, posiekanego
- około 2 szklanki bulionu drobiowego (opcjonalnie wody)
- puszka pomidorów (400 g), bez skórki, posiekanych
- 1/4 szklanki suszonych moreli, przekrojonych na pół
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- 1 laska cynamonu
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki miodu
- płatki migdałów do posypania, uprażone wcześniej na suchej patelni
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso po 5 minut z każdej strony. Odkładamy na talerz. Na patelni wrzucamy cebulę, chili, czosnek, imbir, smażymy 3-4 minuty. Dodajemy bulion, pomidory wraz sokiem, dokładamy kurczaka i morele. Dodajemy kmin, kolendrę, słodką paprykę, kurkumę, laskę cynamonu. Przykrywamy, doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut. Pod koniec dodajemy sok z cytryny, miód, doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy uprażonymi migdałami. Podajemy z kaszą kuskus lub bulgur.
Czas przygotowania: 55 minut.
6 komentarzy
smacznie wygląda:)
Aromatyczne danie!
Pięknie się prezentuje! 🙂
Jeszcze nigdy nie jadłam, ani nie przygotowywałam Tagine. Wygląda jednak bardzo zachęcająco.
Ja akurat nie przepadam za połączeniem słodyczy i mięsa, ale smaki tak mi się zmieniają, że pewnie za jakiś czas i ja je polubię:)
😉