Tagine z kurczaka z pomidorami i migdałami

przez Malwina
Tagine z kurczaka przepis

Jeszcze kilka lat tamu Połówek nie przepadał za połączeniem drobiu i pomidorów. Na całe szczęście, dość szybko się to zmieniło. Polubił również mięso ze słodkimi dodatkami w postaci miodu, bakalii czy cynamonu. Dzisiejsze danie łączy w sobie te wszystkie elementy. Słodki smak dopełnia lekka ostrość papryczek chili i kwaśny sok z cytryny. 

Tażin z kurczakiem

TAGINE Z KURCZAKA Z POMIDORAMI I MIGDAŁAMI


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 4 ćwiartki z kurczaka, podzielone
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 papryczki chili, posiekane
  • 1 łyżeczka imbiru, posiekanego
  • około 2 szklanki bulionu drobiowego (opcjonalnie wody)
  • puszka pomidorów (400 g), bez skórki, posiekanych
  • 1/4 szklanki suszonych moreli, przekrojonych na pół
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 laska cynamonu
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • płatki migdałów do posypania, uprażone wcześniej na suchej patelni
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso po 5 minut z każdej strony. Odkładamy na talerz. Na patelni wrzucamy cebulę, chili, czosnek, imbir, smażymy 3-4 minuty. Dodajemy bulion, pomidory wraz sokiem, dokładamy kurczaka i morele. Dodajemy kmin, kolendrę, słodką paprykę, kurkumę, laskę cynamonu. Przykrywamy, doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut. Pod koniec dodajemy sok z cytryny, miód, doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy uprażonymi migdałami. Podajemy z kaszą kuskus lub bulgur.

Tadżin z kurczakiem

Czas przygotowania: 55 minut.

VI Festiwal Kuchni Arabskiej
6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Justyna Żak 17/02/2014 - 9:12 pm

smacznie wygląda:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 18/02/2014 - 8:23 am

Aromatyczne danie!

Odpowiedz
Magda C. 18/02/2014 - 10:13 am

Pięknie się prezentuje! 🙂

Odpowiedz
JustInka 20/02/2014 - 11:48 am

Jeszcze nigdy nie jadłam, ani nie przygotowywałam Tagine. Wygląda jednak bardzo zachęcająco.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 25/02/2014 - 7:03 pm

Ja akurat nie przepadam za połączeniem słodyczy i mięsa, ale smaki tak mi się zmieniają, że pewnie za jakiś czas i ja je polubię:)

Odpowiedz
Anonimowy 04/08/2014 - 1:23 pm

😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies