Fasolka szparagowa z jajkami

przez Malwina
Fasola w sosie pomidorowym z jajkami
Fasolka szparagowa z jajkami
Dzisiejsza potrawa zapewne niektórych z Was zaskoczy. Emilia podesłała mi jakiś czas temu pewien turecki przepis. Wprowadziłam do niego kilka modyfikacji i tak powstało danie, które widzicie na zdjęciach. Połówkowi przypominało w smaku menemen, czyli pomidorową jajecznicę z Turcji. Potrawkę najlepiej podawać ze świeżym pieczywem. Razem ze mną fasolkę z jajkami gotowała Iza, Kasia i oczywiście Emilia.

Gulasz z fasolką szparagową i jajkiem
FASOLKA SZPARAGOWA Z JAJKAMI


Składniki (na 2 porcje):

  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 600 g pomidorów, obranych ze skórki i posiekanych
  • 2-3 łyżki ajvaru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 300 g fasolki szparagowej, obranej i pokrojonej na mniejsze kawałki
  • 2-3 duże jajka
  • ostra papryka w drobnych płatkach 
  • do podania: pieczywo
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy pomidory wraz z sokiem, ajvar, oregano. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15-20 minut, dolewając w razie potrzeby odrobinę wody.

W tym czasie fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (ma nadal pozostać sprężysta) i odcedzamy na sicie. Gdy sos będzie gotowy, dodajemy do niego fasolkę, mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką w płatkach. Wbijamy jajka, gotujemy, mieszając łopatką, aż jajka się zetną (tak, jakbyście chcieli zrobić jajecznicę w sosie). Potrawę nakładamy do dwóch miseczek. Podajemy z pieczywem. 

Czas przygotowania: 25 minut.

1 komentarz
0

Podobne posty:

1 komentarz

Bo(ro)n Appétit 30/07/2014 - 8:21 pm

Na pewno smaczne danie. Z chęcią bym wypróbowała.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies