Fasolka szparagowa z jajkami |
Dzisiejsza potrawa zapewne niektórych z Was zaskoczy. Emilia podesłała mi jakiś czas temu pewien turecki przepis. Wprowadziłam do niego kilka modyfikacji i tak powstało danie, które widzicie na zdjęciach. Połówkowi przypominało w smaku menemen, czyli pomidorową jajecznicę z Turcji. Potrawkę najlepiej podawać ze świeżym pieczywem. Razem ze mną fasolkę z jajkami gotowała Iza, Kasia i oczywiście Emilia.
FASOLKA SZPARAGOWA Z JAJKAMI
Składniki (na 2 porcje):
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
- 600 g pomidorów, obranych ze skórki i posiekanych
- 2-3 łyżki ajvaru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- 300 g fasolki szparagowej, obranej i pokrojonej na mniejsze kawałki
- 2-3 duże jajka
- ostra papryka w drobnych płatkach
- do podania: pieczywo
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy pomidory wraz z sokiem, ajvar, oregano. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15-20 minut, dolewając w razie potrzeby odrobinę wody.
W tym czasie fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (ma nadal pozostać sprężysta) i odcedzamy na sicie. Gdy sos będzie gotowy, dodajemy do niego fasolkę, mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką w płatkach. Wbijamy jajka, gotujemy, mieszając łopatką, aż jajka się zetną (tak, jakbyście chcieli zrobić jajecznicę w sosie). Potrawę nakładamy do dwóch miseczek. Podajemy z pieczywem.
Czas przygotowania: 25 minut.
1 komentarz
Na pewno smaczne danie. Z chęcią bym wypróbowała.