Fasolka szparagowa z jajkami |
Składniki (na 2 porcje):
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
- 600 g pomidorów, obranych ze skórki i posiekanych
- 2-3 łyżki ajvaru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- 300 g fasolki szparagowej, obranej i pokrojonej na mniejsze kawałki
- 2-3 duże jajka
- ostra papryka w drobnych płatkach
- do podania: pieczywo
W tym czasie fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (ma nadal pozostać sprężysta) i odcedzamy na sicie. Gdy sos będzie gotowy, dodajemy do niego fasolkę, mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką w płatkach. Wbijamy jajka, gotujemy, mieszając łopatką, aż jajka się zetną (tak, jakbyście chcieli zrobić jajecznicę w sosie). Potrawę nakładamy do dwóch miseczek. Podajemy z pieczywem.
Czas przygotowania: 25 minut.
1 komentarz
Na pewno smaczne danie. Z chęcią bym wypróbowała.