Sałatka nicejska

przez Malwina
Sałatka nicejska


Sałatka nicejska to klasyk, który często budzi wiele kontrowersji. Przygotowując moją wersję tej sałatki postawiłam na przepis Davida Lebovitza, który wydaje się być najbliższy oryginałowi, biorąc pod uwagę źródło na jakie się on powołuje. Nie znajdziecie więc w niej ziemniaków i fasolki szparagowej, która tak często pojawia się w amerykańskich przepisach. Zaskoczeniem była dla mnie obecność w tej sałatce bobu. Całość jednak bardzo fajnie się komponuje, jest sycąca i niezwykle smaczna. Oczywiście i wersja z dodatkiem ziemniaków ma swoich zwolenników, o czym świadczy choćby to, jak wielu mistrzów kuchni dodaje je do sałatki nicejskiej. Razem ze mną sałatkę nicejską przygotowała Ania, Mopsik, Siaśka i Maggie.

Sałatka nicejska przepis


SAŁATKA NICEJSKA

Składniki (na 2 większe porcje):

  • 2 pomidory
  • sól
  • 1 mały ogórek, obrany i pozbawiony pestek (użyłam ogórków gruntowych, z racji, iż miały niewiele pestek, pozostawiłam je)
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojone w piórka
  • pół szklanki ugotowanego bobu, obranego ze skórki
  • pół czerwonej papryki, pokrojonej w paski
  • 1/3 szklanki czarnych oliwek
  • pół główki sałaty (opcjonalnie)- najczęściej przygotowuję tę sałatkę bez jej dodatku
  • puszka tuńczyka w oleju (lub 4 filety anchois)
  • 3 ugotowane na twardo jajka, obrane i pokrojone w połówki lub ćwiartki
  • 6 łyżek oliwy ev
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • świeżo zmielony pieprz
Pomidory kroimy w mniejsze kawałki, umieszczamy na durszlaku, solimy. W misce umieszczamy porwaną sałatę (jeśli używamy), ogórka, cebulę, ugotowany al dente bób, jajka, oliwki, paprykę, podzielonego na mniejsze kawałki tuńczyka (wcześniej odlewamy olej) lub posiekane anchois. Do sałatki dodajemy pomidory, na wierzchu układamy jajka. Całość kropimy oliwą wymieszaną z czosnkiem i natką, doprawiamy solą i pieprzem.

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

Ircia83 23/07/2013 - 5:05 pm

Mniam, uwielbiam, ale bez jajek 🙂

Odpowiedz
Maggie 23/07/2013 - 5:11 pm

Swietnie wyglada! Nastepnym razem zrobie wersje z anchois, bo mysle, ze tez moze byc ciekawa.

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 23/07/2013 - 5:28 pm

Bardzo lubię:)Też robię,z anchois,fajnie podkreślają smak:)

Odpowiedz
mopswkuchni 23/07/2013 - 5:46 pm

Mnie też zaskoczył dodatek bobu w tej sałatce. Ogólnie sałatka jest mega smaczna, dzięki za kolejny wspaniały pomysł do naszego wspólnego gotowania 🙂

Odpowiedz
Malwina 23/07/2013 - 6:24 pm

Też jestem nią miło zaskoczona. Kilka lat temu robiłam wersję z ziemniakami i fasolką szparagową. Nie było to specjalnie zachwycające połączenie.

Odpowiedz
Marta- Taste Eat 23/07/2013 - 6:21 pm

śliczna! uwielbiam:)

Odpowiedz
Pocztówka Z 23/07/2013 - 6:46 pm

Wygląda bardzo smakowicie. Pozdrawiamy i zapraszamy na http://www.pocztowka-z.blogspot.com i nasz fanpage na facebooku

Odpowiedz
Justyna Bąk 23/07/2013 - 7:08 pm

pyszna kolorowa sałatka:)

Odpowiedz
mnemonique 23/07/2013 - 8:06 pm

Primo – uwielbiam blog Davida Lebovitza
Secundo – nigdy nie jadłam nicejskiej sałatki
Tertio – zawsze chciałam jej spróbować, bo wygląda obłędnie pięknie

A po ostatnie i najważniejsze pozdrawiam Cię ciepło
Monika

Odpowiedz
teenager ;) 24/07/2013 - 3:26 am

pycha, podoba mi się bardzo to połączenie ! chętnie spróbuję ;D

Odpowiedz
JestSmak 24/07/2013 - 4:42 am

U mnie też była kilka dni temu, ale w innej tej ziemniaczanej odsłonie 😛

Odpowiedz
nuovana 24/07/2013 - 6:23 am

o kurcze, zapomniałam o czosnku 🙂 będę pamiętać, korzystając z Twojego przepisu. Zapamiętam też by po raz pierwszy użyć tuńczyka w oleju. Ciekawe, że nigdy go nie kupowałam..

Odpowiedz
Anonimowy 31/01/2014 - 12:37 pm

Zdjęcie trochę mija się z przepisem 😉

3 ugotowane na twardo jajka, obrane i pokrojone w ćwiartki – ja widzę połówki
pół czerwonej papryki, pokrojonej w paski – papryka jest pokrojona nie w paski a w spore kawałki
pół główki sałaty – na talerzu nie widać nawet liścia

Odpowiedz
Malwina 31/01/2014 - 12:49 pm

Wzrok Cię nie myli, co do jajek. Często przy fotografowaniu potraw pozostawiam je w całości, by trzymały "fason". Papryka akurat jest pokrojona w paski. Te spore kawałki koloru czerwonego to po prostu pomidory. Jeśli chodzi o sałatę, to pojęcia nie mam, gdzie mi uciekła 😉

Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies