Wątróbka z granatem

przez Malwina
Wątróbka z granatem po libańsku

Jeszcze tydzień temu nawet przez myśl by mi nie przeszło, że zaserwuję na obiad wątróbkę. Jednak kiedy w sobotę ugotowałam rosół, wpadłam na pomysł upieczenia pasztetu drobiowego. A jak wiadomo, do pasztetu wypadałoby dodać wątróbkę. Kupiłam jej jednak za dużo i wtedy w mojej głowie pojawił się szatański plan. Postawiłam Połówka przed faktem dokonanym i wczoraj na obiad przygotowałam wątróbkę. Ku mojemu zdziwieniu zjadł wszystko. Przez kolejną godzinę niczym mały chłopiec pękał z dumy i ciągle prawił o wątróbce, którą niedawno zjadł. Zasugerował nawet, że mógłby jeść ją częściej. Nie była to jednak wątróbka smażona z cebulą. Nie byłam pewna, czy w takim zestawieniu będzie miał chęć jej spróbować. Postawiłam na smażoną wątróbkę podaną z sosem z cytryny i czosnku, pestkami granatu i natką pietruszki. Jeśli jeszcze nie próbowaliście wątróbki w takim połączeniu, nadróbcie to koniecznie. 

Smażona wątróbka przepis

WĄTRÓBKA Z GRANATEM


Składniki (na 3-4 porcje):
[inspiracja: „The lebanese Kitchen”

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • mąka do obtoczenia
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki, posiekanej
  • 1 owoc granatu
Wątróbkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Możecie ją podzielić na mniejsze kawałki. Obtaczamy ją w mące, oprószamy  pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy wątróbkę, smażymy z obu stron na rumiano. W zależności od wielkości kawałków, zajmie to Wam od 5 do 10 minut. Nie smażcie wątróbki zbyt długo, bo stanie się twarda. Gdy wątróbka będzie usmażona, przyprawiamy ją solą i przekładamy ją na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Do miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy drobno posiekany czosnek. Wątróbkę rozkładamy pomiędzy talerze, polewamy sokiem wraz z czosnkiem, posypujemy natką pietruszki i pestkami granatu.

Wątróbka z kurczaka z cytryną

Czas przygotowania: 10 minut.

VI Festiwal Kuchni Arabskiej
8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

majka 10/02/2014 - 7:02 pm

Pycha! I ja bym zjadla duuuza porcje. Tez mialam na oku te watrobke 🙂 Uwielbiam ksiazke, z ktorej pochodzi ten przepis :))

Odpowiedz
Magda C. 11/02/2014 - 8:05 am

Wątróbki nie jadłam wieki! Wygląda bardzo smacznie 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 11/02/2014 - 9:27 am

No tak podanej wątróbki jeszcze nie widziałam i o dziwo zjadłabym!

Odpowiedz
JustInka 11/02/2014 - 12:42 pm

Ta wątróbka wygląda, jak nie wątróbka! Pięknie się prezentuje 🙂

Odpowiedz
Nieśka 11/02/2014 - 4:02 pm

Ja się kilka miesięcy temu przekonałam do wątróbki (a miałam traumę z przedszkola) i właśnie na słodko (wtedy z nektarynką, mniam) tylko mi smakuje. Z gratem musi być też fajna. 🙂 Jak to się człowiek zmienia… 🙂

Odpowiedz
Olka 14/02/2014 - 9:23 pm

Kocham wątróbkę, ale takiego połączenia jeszcze nie widziałam, musi być przefantastyczne.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 17/02/2014 - 11:27 am

Malwi dzięki pestkom granatu wątróbka staje się daniem wręcz ekskluzywnym:) pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 24/05/2015 - 11:51 am

Znakomite połączenie. Muszę spróbować. 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies