Arabska zupa z ciecierzycy, soczewicy i czerwonej fasoli

przez Malwina

Żeby nie było- nie samym kurczakiem człowiek żyje- a i ja czasem coś jem;) Wprawdzie za ciepłymi posiłkami nie przepadam- jednak w taki ziąb miseczka gorącej zupki jak najbardziej wskazana. Przepis na tę zupkę pochodzi z kuchni arabskiej – jest pożywna, bogata w witaminki i do tego sycąca. Może i ktoś z Was skusi się na miseczkę.

ZUPA  Z CIECIERZYCY, SOCZEWICY I CZERWONEJ FASOLI 

Składniki (na 2 porcje):
[przepis z moimi zmianami pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia arabska]

  • pół małej czerwonej cebuli posiekanej w kostkę
  • ząbek czosnku zmiażdżony
  • kmin rzymski, kurkuma, mielona słodka papryka
  • pół puszki ciecierzycy
  • 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki- odsączonej i opłukanej
  • 50 g soczewicy- u mnie zielona
  • 500 ml bulionu warzywnego- użyłam wegańskiego bulionu w proszku
  • 20 ml soku z cytryny- pominęłam
  • łyżka posiekanej świeżej mięty- nie miałam
  • 150 g świeżego drobno posiekanego szpinaku
Na odrobinie oliwy smażymy czosnek, cebulę i przyprawy stale mieszając do momentu aż cebula będzie miękka. Dodajemy ciecierzycę, soczewicę, fasolę, miętę, sok z cytryny i bulion. Gotujemy na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka (trwa to około 20 minut. Jeśli użyjemy soczewicy czerwonej czas gotowania będzie krótszy). Dokładamy szpinak, podgrzewamy 5 minut, aż szpinak zwiotczeje.
20 komentarzy
0

Podobne posty:

20 komentarzy

wiosenka27 29/11/2010 - 5:26 pm

Ciekawa zupka:)

Odpowiedz
magda k. 29/11/2010 - 5:27 pm

bardzo chętnie skusiłabym się na miseczkę takiej cudnej zupki 🙂

Odpowiedz
Fuchsia 29/11/2010 - 5:44 pm

Super! Wygląda na bardzo pożywną

Odpowiedz
holendrzyca 29/11/2010 - 6:20 pm

malwinko ja poproszę miseczkę. wygląda wspaniale. a w taki ziąb dobrze rozgrzeje 🙂

Odpowiedz
Mihrunnisa 29/11/2010 - 6:40 pm

zapisane do zrobienia :-)tylko kiedy ja to wszystko zdążę zrobić !?!
pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
EVE 29/11/2010 - 7:45 pm

mam ochotę na taką zupkę 🙂
dodałabym do niej tylko chilli wtedy będzie taka rozgrzewająca :))
pozdrawiam ciepło!

Odpowiedz
Anonimowy 29/11/2010 - 7:50 pm

Ja tam ostatnio to przede wszystkim ciepłe dania wcinam. Rozgrzewam się od środka. Zima, oj, zima!

A taką zupkę, to ja bardzo chętnie. Uwielbiam wszelkie strączkowe.

Odpowiedz
Ania vel Vespertine 29/11/2010 - 7:56 pm

Ale kolory! Świetne na tę porę. Ja jeszcze w tym roku nie jadłam zupy z soczewicy,ale nadchodzi pora zup fakes 🙂

Odpowiedz
Paula 29/11/2010 - 8:36 pm

jako miłośniczka czerwonej fasoli nie odpuściłabym takiej zupie 🙂

Odpowiedz
kabamaiga 29/11/2010 - 8:37 pm

Nie przepadasz za ciepłymi posiłkami? Jejku ja to muszę codziennie coś ciepłego, koniecznie. A taka zupka to z miłą chęcią.

Odpowiedz
Hanna 29/11/2010 - 8:45 pm

Apetyczna, kolorowa i na pewno sycąca.

Odpowiedz
Majana 29/11/2010 - 9:00 pm

Wygląda pięknie i tak kolorowo 🙂

Odpowiedz
aga 29/11/2010 - 10:00 pm

taka kolorowa i apetyczna:)

Odpowiedz
Kasia S. 30/11/2010 - 9:38 am

Bardzo kolorowa, wygląda super.

Odpowiedz
asieja 30/11/2010 - 10:25 am

czyli jednak coś jesz.. 😉

Odpowiedz
Anucha 30/11/2010 - 3:59 pm

Jak zwykle kolorowo i pożywnie:)
Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Izaa 30/11/2010 - 5:12 pm

świetnie wygląda…. zapisuję.;)

Odpowiedz
Biżuteria z filcu 09/01/2011 - 2:58 pm

Prezentuje się bardzo oryginalnie 🙂
Będę musiała wypróbować 🙂 Pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
Anonimowy 13/03/2012 - 2:36 pm

Przepyszna to mało powiedziane! Wspaniała, brak mi słów żeby opisać jak bardzo mi smakuje. Następne w kolejce do wypróbowania placuszki z kukurydzą i papryką 🙂

Odpowiedz
Malwina 13/03/2012 - 3:04 pm

Bardzo mi miło to słyszeć;) Mam nadzieję, że i placuszki posmakują

pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies