Tabbouleh z pęczakiem

przez Malwina
Tabbouleh z pęczakiem

Tabbouleh to arabska sałatka, którą przygotowuje się najczęściej na bazie bulguru, ewentualnie kuskusu. Jest niezwykle orzeźwiająca za sprawą sporej ilości natki pietruszki, mięty oraz soku z cytryny. Ponieważ ostatnio w mojej kuchni króluje pęczak, postanowiłam przygotować tę przystawkę w polskim klimacie. Muszę przyznać, że efekt był bardzo zadowalający. Sałatka jest sycąca i niezwykle aromatyczna. Jeśli wolicie pikantniejsze smaki, możecie ją dodatkowo wzbogacić o dodatek czosnku i papryczki chili. Świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie w pracy lub w szkole. Polecam wszystkim miłośnikom kaszy. 

TABBOULEH Z KASZĄ PĘCZAK

Składniki (na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje):

  • pół szklanki kaszy pęczak 
  • 2 dymki wraz ze szczypiorem
  • 1 pomidor
  • 2 ogórki gruntowe
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 1 pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej
  • sok z połowy cytryny
  • 1-2 łyżki oliwy
  • opcjonalnie: 1 ząbek czosnku, pół papryczki chili bez pestek (jeśli wolicie pikantniejsze akcenty w sałatkach)
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dymki drobno siekamy. Pomidora pozbawiamy pestek a następnie kroimy w kostkę. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę (jeśli mają sporo pestek, wykrójcie je). Do ugotowanej i ostudzonej kaszy dodajemy dymkę, pomidora, ogórki, miętę, natkę. Całość polewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Sałatkę możecie też wzbogacić o dodatek posiekanego drobno czosnku i chili.

*moje pęczakowe tabbouleh jest zbyt mało zielone (jak na mój gust). Niestety pęczek natki pietruszki, który wykorzystałam do sałatki okazał się zbyt mały.

Tabbouleh z pęczakiem

Czas przygotowania: 20 minut.
6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Zuzanna Ploch 07/10/2014 - 8:25 am

Bardzo fajny pomysł z tym pęczakowym tabbouleh, szczególnie, że nie każdy może kupić bulgur 🙂

Odpowiedz
Majana 07/10/2014 - 5:33 pm

Bardzo smaczne są sałatki z pęczakiem. Super propozycja.
Pozdrowienia 🙂

Odpowiedz
JustInka 08/10/2014 - 8:24 am

Wygląda pięknie, a ponieważ kocham pęczak, a Tabbouleh mi bardzo smakowało takiej wersji też spróbuję!

Odpowiedz
Wilwia 08/10/2014 - 3:36 pm

Czy moge pominąć miętę?wplynie to na smak sałatki?

Odpowiedz
Malwina 08/10/2014 - 4:02 pm

Będzie mniej orzeźwiająca ale w dalszym ciągu smaczna.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 15/10/2014 - 12:26 pm

Bardzo fajne urozmaicenie dla tej znanej sałatki.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies