O piyaz, sałatce na bazie fasoli, pisałam Wam już jakiś czas temu. Tym razem mam dla Was inny popularny w Turcji przepis na tę przystawkę, czyli piyaz z dressingiem z pastą tahini. Ten niepozorny dodatek sporo wnosi do sałatki i sprawia, że nabiera ona przyjemnego orzechowego posmaku. Sałatę wzbogaciłam dodatkowo o paprykę zieloną i pikantną chili. Nie dodawałam do niej białej cebuli, jak poprzednio, postawiłam na czerwoną, ponieważ sałatka wyląduje w bento i jutro ze smakiem zje ją na śniadanie Połówek.
Razem ze mną piyaz przygotowały Emilia i Zuzia. Zajrzyjcie do nich i zobaczcie ich wersję tej popularnej w Turcji sałatki.
SAŁATKA Z FASOLI Z PASTĄ TAHINI
(TURCJA)
Składniki (na 4 porcje):
- 350 g ugotowanej białej fasoli (lub z puszki)
- 1 duży pomidor
- 1 biała cebula (lub czerwona, jeśli wolicie łagodniejsze smaki)
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pół zielonej papryki
- pół papryczki chili (lub chili w proszku)
- dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka octu z białego wina, 1 łyżka pasty tahini (lub więcej wg preferencji), sól i pieprz do smaku
- sumak
- 2-3 ugotowane jajka do podania (opcjonalnie)
Pomidora kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy w piórka. Chili pozbawiamy pestek i drobno siekamy. Paprykę kroimy w mniejszą kostkę. Składniki sos łączymy przy pomocy łyżeczki. Jajka obieramy, kroimy w ćwiartki, plastry lub w kostkę (jeśli używamy). W misce łączymy fasolę, chili, pomidora, cebulę, natkę i paprykę. Mieszamy z dressingiem. Na wierzchu układamy ugotowane jajka na twardo i posypujemy sumakiem.
Piyaz zapakowany do bento |
Czas przygotowania: 10 minut.
8 komentarzy
Super sałatka 🙂
Dziękuję za kolejne wspólne gotowanie:) Piyaz to naprawdę świetne danie. Fajnie, że dodałaś do sałatki chilli, chyba obie lubimy pikantne dania. Pozdrawiam:)
wygląda smacznie:)
Super propozycja:-)
Nawet nie muszę próbować by mieć pewność, że smak tej sałatki mnie zaczaruje 🙂
Uwielbiam dodatek pasty tahini do dań z fasoli. Zapisuję przepis na dresing i będę z niego często korzystać 🙂
Pozdrawiam serdecznie
A co to jest "sumak" ???
pozdrawiam I czekam na odpowiedz 🙂
Sumak to przyprawa popularna w krajach arabskich. Są to suszone i zmielone owoce w kolorze ciemnobrunatnym. Nadaje on potrawom kwaśnego posmaku. Dość często używam go w kuchni jako dodatek do potraw na bazie warzyw, ryb czy koft.
W koncu kupilam tahini (robilam dwa razy ale mi nie wyszla) i teraz bede robic rozne potrawy z jej dodatekiem 😉 zaczne oczywiscie od hummusu, ale ta salatka tez wyglada bardzo ciekawie 😉