Sałatka z fasoli z pastą tahini

przez Malwina
Sałatka z fasoli i pomidora przepis

O piyaz, sałatce na bazie fasoli, pisałam Wam już jakiś czas temu. Tym razem mam dla Was inny popularny w Turcji przepis na tę przystawkę, czyli piyaz z dressingiem z pastą tahini. Ten niepozorny dodatek sporo wnosi do sałatki i sprawia, że nabiera ona przyjemnego orzechowego posmaku. Sałatę wzbogaciłam dodatkowo o paprykę zieloną i pikantną chili. Nie dodawałam do niej białej cebuli, jak poprzednio, postawiłam na czerwoną, ponieważ sałatka wyląduje w bento i jutro ze smakiem zje ją na śniadanie Połówek. 

Razem ze mną piyaz przygotowały Emilia i Zuzia. Zajrzyjcie do nich i zobaczcie ich wersję tej popularnej w Turcji sałatki. 

Sałatka fasolowa przepis

SAŁATKA Z FASOLI Z PASTĄ TAHINI 
(TURCJA)


Składniki (na 4 porcje):

  • 350 g ugotowanej białej fasoli (lub z puszki)
  • 1 duży pomidor
  • 1 biała cebula (lub czerwona, jeśli wolicie łagodniejsze smaki)
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół zielonej papryki
  • pół papryczki chili (lub chili w proszku)
  • dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka octu z białego wina, 1 łyżka pasty tahini (lub więcej wg preferencji), sól i pieprz do smaku
  • sumak
  • 2-3 ugotowane jajka do podania (opcjonalnie)
Pomidora kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy w piórka. Chili pozbawiamy pestek i drobno siekamy. Paprykę kroimy w mniejszą kostkę. Składniki sos łączymy przy pomocy łyżeczki. Jajka obieramy, kroimy w ćwiartki, plastry lub w kostkę (jeśli używamy). W misce łączymy fasolę, chili, pomidora, cebulę, natkę i paprykę. Mieszamy z dressingiem. Na wierzchu układamy ugotowane jajka na twardo i posypujemy sumakiem.

Sałatka z fasolą i pomidorem przepis
Piyaz zapakowany do bento

Czas przygotowania: 10 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Magda C. 07/05/2014 - 7:37 pm

Super sałatka 🙂

Odpowiedz
Zuzanna 07/05/2014 - 7:51 pm

Dziękuję za kolejne wspólne gotowanie:) Piyaz to naprawdę świetne danie. Fajnie, że dodałaś do sałatki chilli, chyba obie lubimy pikantne dania. Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Justyna Żak 07/05/2014 - 7:51 pm

wygląda smacznie:)

Odpowiedz
Marzena 08/05/2014 - 6:21 am

Super propozycja:-)

Odpowiedz
ankawell 08/05/2014 - 6:41 am

Nawet nie muszę próbować by mieć pewność, że smak tej sałatki mnie zaczaruje 🙂
Uwielbiam dodatek pasty tahini do dań z fasoli. Zapisuję przepis na dresing i będę z niego często korzystać 🙂
Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
Anonimowy 08/05/2014 - 2:01 pm

A co to jest "sumak" ???
pozdrawiam I czekam na odpowiedz 🙂

Odpowiedz
Malwina 08/05/2014 - 2:29 pm

Sumak to przyprawa popularna w krajach arabskich. Są to suszone i zmielone owoce w kolorze ciemnobrunatnym. Nadaje on potrawom kwaśnego posmaku. Dość często używam go w kuchni jako dodatek do potraw na bazie warzyw, ryb czy koft.

Odpowiedz
Martynosia 19/10/2015 - 9:19 am

W koncu kupilam tahini (robilam dwa razy ale mi nie wyszla) i teraz bede robic rozne potrawy z jej dodatekiem 😉 zaczne oczywiscie od hummusu, ale ta salatka tez wyglada bardzo ciekawie 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies