Ziołowe pizzerki z chorizo i oliwkami

przez Malwina
Mini pizzerki z oliwkami
Ziołowe pizzerki z chorizo i oliwkami
Pizzerki (lub pizzerinki, jak kto woli) to fajny pomysł na drugie śniadanie w szkole lub w pracy, czy też przekąskę na wycieczce. Tym razem przygotowałam je na cieście z dodatkiem suszonych ziół. Wybrałam oregano, bazylię oraz majeranek, ale oczywiście możecie postawić na inne ulubione połączenie. Na pizzerkach wylądowały dodatki, które kojarzą mi się nie z kuchnią włoską, a z hiszpańską. Postawiłam na aromatyczną kiełbasę chorizo, czarne oliwki i czerwoną paprykę. Wyszło niezwykle smacznie.

*Ciasto na pizzerki możecie przygotować wieczorem dzień wcześniej i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki. Rano wystarczy ocieplić je w temperaturze pokojowej, podzielić na porcje i upiec.

Pizza na cieście ziołowym
PIZZERKI Z CHORIZO I OLIWKAMI

Składniki (na 8 sztuk):

Pizzerki z oliwkami
  • 2 szklanki mąki pszennej (u mnie bułeczkowa typ 650)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonego majeranku
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • wierzch: około 10 łyżek przecieru pomidorowego, sól do smaku, plasterki salami chorizo, czarne oliwki, papryka czerwona, 1 duża czerwona cebula, 125 g mozzarelli
Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto ziołowe na pizzę: W misce umieszczamy mąkę, sól, bazylię, oregano, majeranek, mieszamy. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, oliwę i pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je mąką. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Przecier podgrzewamy, przyprawiamy do smaku solą. Oliwki kroimy w plasterki, paprykę w podłużne paski, cebulę w piórka a mozzarellę trzemy na tarce lub siekamy nożem w mniejsze kawałki. 
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, każdą rozciągamy na placek, podsypując mąką. Na blasze wysypanej mąką kładziemy pizzerki. Każdą smarujemy przecierem, na wierzchu układamy piórka cebuli, porwane na kawałki chorizo, pokrojoną paprykę i oliwki. Pieczemy przez 12-15 minut (aż spód ładnie się zrumieni). Na 2-3 minuty przed końcem posypujemy pizzerki mozzarellą.

Wypróbujcie innych przepisów na imprezowe pizzerinki

 Pizzerinki z szynką i rukolą
Z szynką i rukolą
 Pizzerinki z salami
Z salami

Czas przygotowania: 1 godzina i 40 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

babka z rodzynkiem 06/10/2014 - 4:49 pm

Ale smakowicie wyglądają…

Odpowiedz
RedHead 06/10/2014 - 5:12 pm

Fajna sprawa. Kolejny pomysł do zabrania na uczelnię 🙂

Odpowiedz
Łukasz 06/10/2014 - 6:36 pm

Wspaniałe! Ślinka cieknie mi do pasa! 😀

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 07/10/2014 - 8:40 am

Ja takie pizzerinki chętnie podałabym swoim znajomym w czasie imprezy czy spotkania przy filmie. Są w sam raz, aby chwycić do ręki i schrupać 🙂

Odpowiedz
JustInka 08/10/2014 - 8:26 am

jeżeli ktoś zrobiłby mi takie pizzerki do pracy to bym go na rękach nosiła! Nie dość że bosko wyglądają, tona pewno też tak smakują 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 15/10/2014 - 12:26 pm

Na imprezę domową jak znalazl! Przepiękne są!

Odpowiedz
Jessica Meinhard 22/04/2016 - 11:34 pm

A jaką zdrową, bezglutenową mąkę polecasz, aby ich smak został jak najlepiej uchowany? 🙂

Odpowiedz
Malwina 23/04/2016 - 8:06 am

Mąka bez glutenu zachowuje się zupełnie inaczej, aniżeli zwykła mąka pszenna, dlatego w tym przepisie o zamianie nie może być mowy. Fajnie w wypiekach bez glutenu sprawdza się mąka z sorgo (ostatnio robiłam z nią chlebek i śmiem twierdzić, że był smaczniejszy od zwykłego pszennego). Ja kupuję ziarna sorgo (niecałe 3 zł za opakowanie w Auchan) i mielę na mąkę w młynku.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies