Ziołowe pizzerki z chorizo i oliwkami |
Pizzerki (lub pizzerinki, jak kto woli) to fajny pomysł na drugie śniadanie w szkole lub w pracy, czy też przekąskę na wycieczce. Tym razem przygotowałam je na cieście z dodatkiem suszonych ziół. Wybrałam oregano, bazylię oraz majeranek, ale oczywiście możecie postawić na inne ulubione połączenie. Na pizzerkach wylądowały dodatki, które kojarzą mi się nie z kuchnią włoską, a z hiszpańską. Postawiłam na aromatyczną kiełbasę chorizo, czarne oliwki i czerwoną paprykę. Wyszło niezwykle smacznie.
*Ciasto na pizzerki możecie przygotować wieczorem dzień wcześniej i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki. Rano wystarczy ocieplić je w temperaturze pokojowej, podzielić na porcje i upiec.
PIZZERKI Z CHORIZO I OLIWKAMI
Składniki (na 8 sztuk):
- 2 szklanki mąki pszennej (u mnie bułeczkowa typ 650)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pół łyżeczki suszonego majeranku
- 12 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- wierzch: około 10 łyżek przecieru pomidorowego, sól do smaku, plasterki salami chorizo, czarne oliwki, papryka czerwona, 1 duża czerwona cebula, 125 g mozzarelli
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto ziołowe na pizzę: W misce umieszczamy mąkę, sól, bazylię, oregano, majeranek, mieszamy. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, oliwę i pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je mąką. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Przecier podgrzewamy, przyprawiamy do smaku solą. Oliwki kroimy w plasterki, paprykę w podłużne paski, cebulę w piórka a mozzarellę trzemy na tarce lub siekamy nożem w mniejsze kawałki.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, każdą rozciągamy na placek, podsypując mąką. Na blasze wysypanej mąką kładziemy pizzerki. Każdą smarujemy przecierem, na wierzchu układamy piórka cebuli, porwane na kawałki chorizo, pokrojoną paprykę i oliwki. Pieczemy przez 12-15 minut (aż spód ładnie się zrumieni). Na 2-3 minuty przed końcem posypujemy pizzerki mozzarellą.
Wypróbujcie innych przepisów na imprezowe pizzerinki
Z szynką i rukolą |
Z salami |
Czas przygotowania: 1 godzina i 40 minut.
8 komentarzy
Ale smakowicie wyglądają…
Fajna sprawa. Kolejny pomysł do zabrania na uczelnię 🙂
Wspaniałe! Ślinka cieknie mi do pasa! 😀
Ja takie pizzerinki chętnie podałabym swoim znajomym w czasie imprezy czy spotkania przy filmie. Są w sam raz, aby chwycić do ręki i schrupać 🙂
jeżeli ktoś zrobiłby mi takie pizzerki do pracy to bym go na rękach nosiła! Nie dość że bosko wyglądają, tona pewno też tak smakują 🙂
Na imprezę domową jak znalazl! Przepiękne są!
A jaką zdrową, bezglutenową mąkę polecasz, aby ich smak został jak najlepiej uchowany? 🙂
Mąka bez glutenu zachowuje się zupełnie inaczej, aniżeli zwykła mąka pszenna, dlatego w tym przepisie o zamianie nie może być mowy. Fajnie w wypiekach bez glutenu sprawdza się mąka z sorgo (ostatnio robiłam z nią chlebek i śmiem twierdzić, że był smaczniejszy od zwykłego pszennego). Ja kupuję ziarna sorgo (niecałe 3 zł za opakowanie w Auchan) i mielę na mąkę w młynku.