Sałatka śledziowa z burakami marynowanymi

przez Malwina
Sałatka śledziowa z burakiem
Sałatka śledziowa z burakami marynowanymi 
Święta i karnawał to czas, kiedy na stołach królują śledzie. Odnoszę wrażenie, że większość osób zapomina o nich na pozostałe 10 miesięcy. No może poza moim teściem. On śledzie mógłby jeść praktycznie każdego dnia i chyba ich smak nigdy mu się nie znudzi.

Karnawał trwa, więc zapewne przydadzą się Wam nowe przepisy na śledzie. Tym razem mam dla Was sałatkę śledziową z burakami, która wylądowała na moim sylwestrowym stole obok śledzi z grzybami marynowanymi i śledzi z pieczarkami. Przygotowanie jej zajmie Wam około 15 minut (jedynie samo moczenie płatów śledziowych jest rozciągnięte w czasie), wystarczy bowiem posiekać kilka składników i całość wymieszać z sosem. Przed podaniem nie zapomnijcie schłodzić jej w lodówce.

Sałatka śledziowa z burakami
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI MARYNOWANYMI 

Składniki:

  • 300 g solonych płatów śledziowych (około 3 płaty)
  • 150 g marynowanych buraczków
  • 1 mała czerwona cebula
  • pół jabłka (kwaśnego) plus sok z cytryny do skropienia
  • 1-2 większe korniszony
  • 2-3 jajka, ugotowane na twardo
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżeczki chrzanu (lub więcej do smaku)
  • świeżo zmielony pieprz do smaku, ewentualnie sól w niezbyt dużej ilości
Przygotowanie:
Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy (w trakcie moczenia warto zmienić wodę na świeżą). Czas moczenia będzie uzależniony od naszych preferencji oraz użytych śledzi. Najlepiej po godzinie sprawdzić, czy są już odpowiednie. Jeśli nie, moczymy je dłużej. 
Wymoczone śledzie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Buraki kroimy w kostkę, cebulkę drobno siekamy. Jabłko obieramy ze skórki, wykrawamy gniazdo nasienne. Owoc kroimy w kostkę i kropimy sokiem z cytryny. Ogórki kroimy w kostkę, odciskamy je z nadmiaru soku. Jajka obieramy ze skorupek, kroimy w kostkę. 
W misce umieszczamy śledzie, buraki, cebulę, jabłko, jajka, korniszony. Osobno mieszamy śmietanę z majonezem, dodajemy chrzan do smaku i świeżo zmielony pieprz. Sałatkę mieszamy z powstałym sosem, kosztujemy, w razie potrzeby lekko solimy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Sałatkę przechowujemy w lodówce do 2-3 dni. Najlepiej przygotować ją na dzień przed planowanym podaniem.

Polecam również przepis na 
szwedzką sałatkę ze śledziem:

 Szwedzka sałatka śledziowa
Szwedzka sałatka ze śledziem

Sałatka ze śledzi i buraków

Czas przygotowania (bez czasu moczenia śledzi): 15 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Pani M 21/01/2015 - 10:59 am

Na pewno jest pyszna! Ja często podaję śledzie gdy przyjeżdża moja teściowa… jest fanką ryb! pozdrawiam ciepło!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 21/01/2015 - 11:49 am

Ja o śledziach nigdy nie zapominam. Wczoraj nabyłam 1kg i dziś będę robić te z jabłkiem i cebulką w białym sosie.
Twoja propozycja również bardzo mi się podoba!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 22/01/2015 - 5:27 pm

Ja z tych co to niestety zapominają, choć sama nie wiem czemu, bo bardzo je lubię:). Sałatka wygląda bardzo apetycznie:)

Odpowiedz
Anonimowy 29/01/2015 - 11:55 am

A można dodać coś zamiast chrzanu/ominąć go? PZDR!

Odpowiedz
Malwina 29/01/2015 - 11:57 am

Możesz po prostu pominąć lub dodać do smaku musztardę.

Odpowiedz
Anonimowy 29/01/2015 - 12:23 pm

Dzięki!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies