Pasta z fasoli i groszku |
Dzień dobry,
Dziś mam dla Was zieloną pastę z groszku i fasolki. Dosmaczoną czosnkiem, bazylią i pastą tahini. Możecie rozsmarować ją na kanapce (i na wierzch dać np. pokrojone jajko lub pomidory) lub maczać w niej chrupiące warzywa albo grissini. Jest prosta w wykonaniu i pyszna. Do pudełka, na imprezę lub na leniwe śniadanie- sami zdecydujcie jak ją wykorzystacie.
Pasta z fasoli i groszku
Śniadanie Mistrzów #333
Składniki:
- 300 g ugotowanej białej fasoli
- 100 g mrożonego groszku
- 2 ząbki czosnku
- 60 g pasty tahini
- garść liści bazylii
- sok z 1 cytryny
- sól do smaku
- oliwa do polania
Jak zrobić pastą z fasoli i groszku?
Groszek zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut. Odcedzamy. W rozdrabniaczu umieszczamy fasolę, groszek, drobno posiekany czosnek, tahini, bazylię, sok z cytryny. Miksujemy na gładką pastę, w razie potrzeby dodając kilka łyżek zimnej wody (do otrzymania preferowanej konsystencji). Pod koniec doprawiamy solą i ponownie miksujemy. Pastę można wzbogacić o dodatek drobno posiekanego koperku. Pastę z fasoli i groszku dekorujemy listkami bazylii i groszkiem, polewamy oliwą.
Pasta z groszku i fasoli |
22 komentarze
Kocham groszek! Taka pasta musi smakować wybornie i już wyobrażam sobie ją w zestawie z moimi ulubionymi waflami kukurydzianymi 😉
Fajna pasta, taka zielona, wiosenna 🙂
Ale ma śliczny kolor, muszę kiedyś zrobić 🙂
mmm.. ale pięknie wygląda, coś pysznego!
A mi w oko wpadła tym razem miseczka – jest piękna 😀
Z pewnością taka pasta świetnie smakuje 😉
bardzo lubię tego typu smarowidła 🙂 to fajne urozmaicenie od hummusu, który uwielbiam 🙂
Bardzo lubię warzywne pasty! Ta wygląda wyśmienicie!
Nie przepadam za groszkiem 🙁
Uwielbiam groszek to i pewnie ta pasta będzie mi smakować 🙂 ładnie wygląda 🙂
Prezentuje się super! Myślę, że jej smak również musi być świetny 🙂
Zjadłabym taką pastę na tostach albo maczałabym w niej marchewkę 🙂
Idealna na letnie kanapki 🙂
Pyszna pasta, idealna do pieczywa lub świeżych warzyw 🙂
Jakie masz śliczne naczynko!
świetna do moich ulubionych malutkich razowych sucharków na wieczorną przekąskę 🙂 pyszność.
Jaka cudna miseczka! 🙂
Super pomysł na pastę 🙂
Świetny kolorek wyszedł, pasta bardzo fajna i jestem ciekawa jej smaku 😀
Miseczka również cudowna 😀
Pyszna pasta w przepięknej miseczce 🙂
Jeszcze nie robiłyśmy pasty z groszkiem, więc na pewno wypróbujemy przepis 🙂
Czy mozna dodac fasolę z puszki? I czy zimną czy ciepłą?
Tak, może być odsączona z puszki. Zimna.