Pasta z fasoli i groszku

przez Malwina
pasta z fasoli przepis
Pasta z fasoli i groszku

Dzień dobry,

Dziś mam dla Was zieloną pastę z groszku i fasolki. Dosmaczoną czosnkiem, bazylią i pastą tahini. Możecie rozsmarować ją na kanapce (i na wierzch dać np. pokrojone jajko lub pomidory) lub maczać w niej chrupiące warzywa albo grissini. Jest prosta w wykonaniu i pyszna. Do pudełka, na imprezę lub na leniwe śniadanie- sami zdecydujcie jak ją wykorzystacie.


pasta bazyliowa

 

Pasta z fasoli i groszku

 

Śniadanie Mistrzów #333

Składniki:

  • 300 g ugotowanej białej fasoli
  • 100 g mrożonego groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g pasty tahini
  • garść liści bazylii
  • sok z 1 cytryny
  • sól do smaku
  • oliwa do polania

Jak zrobić pastą z fasoli i groszku?

Groszek zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut. Odcedzamy. W rozdrabniaczu umieszczamy fasolę, groszek, drobno posiekany czosnek, tahini, bazylię, sok z cytryny. Miksujemy na gładką pastę, w razie potrzeby dodając kilka łyżek zimnej wody (do otrzymania preferowanej konsystencji). Pod koniec doprawiamy solą i ponownie miksujemy. Pastę można wzbogacić o dodatek drobno posiekanego koperku. Pastę z fasoli i groszku dekorujemy listkami bazylii i groszkiem, polewamy oliwą.

 

pasta z bazylią
Pasta z groszku i fasoli

 

22 komentarze
0

Podobne posty:

22 komentarze

Natalie 20/04/2018 - 3:11 pm

Kocham groszek! Taka pasta musi smakować wybornie i już wyobrażam sobie ją w zestawie z moimi ulubionymi waflami kukurydzianymi 😉

Odpowiedz
Martynosia 20/04/2018 - 3:36 pm

Fajna pasta, taka zielona, wiosenna 🙂

Odpowiedz
Bea 20/04/2018 - 3:37 pm

Ale ma śliczny kolor, muszę kiedyś zrobić 🙂

Odpowiedz
green goodies 20/04/2018 - 7:26 pm

mmm.. ale pięknie wygląda, coś pysznego!

Odpowiedz
Chocolade 20/04/2018 - 8:35 pm

A mi w oko wpadła tym razem miseczka – jest piękna 😀

Odpowiedz
Ervisha 21/04/2018 - 7:15 am

Z pewnością taka pasta świetnie smakuje 😉

Odpowiedz
Anulla 21/04/2018 - 1:56 pm

bardzo lubię tego typu smarowidła 🙂 to fajne urozmaicenie od hummusu, który uwielbiam 🙂

Odpowiedz
codojedzenia 22/04/2018 - 6:54 am

Bardzo lubię warzywne pasty! Ta wygląda wyśmienicie!

Odpowiedz
Paulina Kańtoch 22/04/2018 - 8:23 am

Nie przepadam za groszkiem 🙁

Odpowiedz
Anna J. 22/04/2018 - 8:57 am

Uwielbiam groszek to i pewnie ta pasta będzie mi smakować 🙂 ładnie wygląda 🙂

Odpowiedz
Agnieszka Wieczorek 22/04/2018 - 2:38 pm

Prezentuje się super! Myślę, że jej smak również musi być świetny 🙂

Odpowiedz
EllaCanto 22/04/2018 - 5:25 pm

Zjadłabym taką pastę na tostach albo maczałabym w niej marchewkę 🙂

Odpowiedz
ola in the kitchen 22/04/2018 - 6:52 pm

Idealna na letnie kanapki 🙂

Odpowiedz
Magda 23/04/2018 - 9:20 am

Pyszna pasta, idealna do pieczywa lub świeżych warzyw 🙂

Odpowiedz
Patrycja 23/04/2018 - 9:37 am

Jakie masz śliczne naczynko!

Odpowiedz
Zuza 23/04/2018 - 9:32 pm

świetna do moich ulubionych malutkich razowych sucharków na wieczorną przekąskę 🙂 pyszność.
Jaka cudna miseczka! 🙂

Odpowiedz
Kuchnia MagdaLeny 23/04/2018 - 10:45 pm

Super pomysł na pastę 🙂

Odpowiedz
Lonna 24/04/2018 - 6:26 pm

Świetny kolorek wyszedł, pasta bardzo fajna i jestem ciekawa jej smaku 😀
Miseczka również cudowna 😀

Odpowiedz
Celiak w podróży 24/04/2018 - 7:10 pm

Pyszna pasta w przepięknej miseczce 🙂

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 25/04/2018 - 11:16 am

Jeszcze nie robiłyśmy pasty z groszkiem, więc na pewno wypróbujemy przepis 🙂

Odpowiedz
Magda 22/09/2018 - 5:54 am

Czy mozna dodac fasolę z puszki? I czy zimną czy ciepłą?

Odpowiedz
Malwina 22/09/2018 - 6:58 am

Tak, może być odsączona z puszki. Zimna.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies