Muszę przyznać, że początkowo bardzo sceptycznie podchodziłam do tyj typowej dla kuchni Libanu mieszanki przypraw. Jest niezwykle aromatyczna i intensywna w smaku, dlatego też należy ją ostrożnie dodawać do potraw i nie przesadzać z jej ilością. Wkrótce podzielę się z Wami kilkoma przepisami na jej wykorzystanie.
PRZYPRAWA SIEDEM SMAKÓW
Składniki:
- 1 łyżka nasion kozieradki
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 3/4 łyżki goździków
- 3/4 łyżki pieprzu w ziarnach
- 3/4 łyżki cynamonu mielonego
- 3/4 łyżki imbiru mielonego
- 1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej
W moździerzu ucieramy kozieradkę, ziele angielskie, goździki i pieprz. Dodajemy cynamon, imbir i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy. Przesypujemy do słoiczka, zakręcamy. Przechowujemy w szafce kuchennej. Wykorzystujemy jako dodatek do mięs i warzyw. Na około pół kg mięsa używamy około 1 łyżeczki mieszanki 7 smaków.
Czas przygotowania: 10 minut.
7 komentarzy
Na pewno bardzo aromatyczna mieszanka!
świetny pomysł:)
Lubię każdą z tych przypraw z osobna, więc razem muszą się smacznie komponować 🙂 zapisuję do wypróbowania!
Chętnie wypróbuję tej mieszanki! No i czekam na przepisy z jej wykorzystaniem 🙂
Super! Domowa musi być o niebo lepsza 🙂
alez musiało pachniec przy jej rozcieraniu:)
Zrobiona właśnie 🙂 Aromat egzotyczny, cudny. Dłonie pachną. Kuchenna podróż…
Ewelina