Przyprawa 7 smaków

przez Malwina
Przyprawa libańska 7 smaków

Muszę przyznać, że początkowo bardzo sceptycznie podchodziłam do tyj typowej dla kuchni Libanu mieszanki przypraw. Jest niezwykle aromatyczna i intensywna w smaku, dlatego też należy ją ostrożnie dodawać do potraw i nie przesadzać z jej ilością. Wkrótce podzielę się z Wami kilkoma przepisami na jej wykorzystanie. 


Mieszanka 7 przypraw

PRZYPRAWA SIEDEM SMAKÓW


Składniki:

  • 1 łyżka nasion kozieradki
  • 1 łyżka ziela angielskiego 
  • 3/4 łyżki goździków
  • 3/4 łyżki pieprzu w ziarnach
  • 3/4 łyżki cynamonu mielonego
  • 3/4 łyżki imbiru mielonego
  • 1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej
W moździerzu ucieramy kozieradkę, ziele angielskie, goździki i pieprz. Dodajemy cynamon, imbir i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy. Przesypujemy do słoiczka, zakręcamy. Przechowujemy w szafce kuchennej. Wykorzystujemy jako dodatek do mięs i warzyw. Na około pół kg mięsa używamy około 1 łyżeczki mieszanki 7 smaków. 

Czas przygotowania: 10 minut.

VI Festiwal Kuchni Arabskiej
7 komentarzy
1

Podobne posty:

7 komentarzy

Bo(ro)n Appétit 11/02/2014 - 9:37 am

Na pewno bardzo aromatyczna mieszanka!

Odpowiedz
Justyna Żak 11/02/2014 - 11:55 am

świetny pomysł:)

Odpowiedz
gotowaniena102 11/02/2014 - 7:24 pm

Lubię każdą z tych przypraw z osobna, więc razem muszą się smacznie komponować 🙂 zapisuję do wypróbowania!

Odpowiedz
agnieszka 11/02/2014 - 7:52 pm

Chętnie wypróbuję tej mieszanki! No i czekam na przepisy z jej wykorzystaniem 🙂

Odpowiedz
Magda C. 11/02/2014 - 8:11 pm

Super! Domowa musi być o niebo lepsza 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 17/02/2014 - 2:14 pm

alez musiało pachniec przy jej rozcieraniu:)

Odpowiedz
Anonimowy 20/02/2015 - 6:43 pm

Zrobiona właśnie 🙂 Aromat egzotyczny, cudny. Dłonie pachną. Kuchenna podróż…

Ewelina

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies