Placuszki z masłem orzechowym

przez Malwina
Placki z masłem orzechowym

Jeśli jesteście na diecie, powinniście jak najszybciej zamknąć zakładkę z tym przepisem. To prawdziwe śniadanie mistrzów dla wybrednych łasuchów, którym nie w głowie liczenie kalorii. Puszyste i grubaśne placuszki z dodatkiem banana i masła orzechowego wręcz  prosiły się o to, by podać je z bitą śmietaną. Gdy otworzyłam lodówkę wyciągnęłam jeszcze sos karmelowy i batoniki Snickers. Całość smakuje fan-ta-stycz-nie! Każdy powód jest dobry, by przygotować sobie takie smaczne śniadanie. 

Placuszki z masłem orzechowym przepis

PLACUSZKI Z MASŁEM ORZECHOWYM
Śniadanie Mistrzów #133


Składniki (na 7-8 sztuk):
[przepis własny]

  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 lekko czubate łyżki masła orzechowego (lub więcej wg preferencji)
  • 1 szklanką mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 banan
  • do podania: bita śmietana, plasterki banana, sos karmelowy, kawałki batonika snickers
W misce umieszczamy jajko, mleko, cukier, masło orzechowe, mąkę i proszek do pieczenia. Całość łączymy przy pomocy trzepaczki. Dodajemy pokrojonego w kostkę banana, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, przy pomocy chochelki nalewamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z bitą śmietaną, plasterkami banana, batonikami i sosem karmelowym.
Placuszki z sosem karmelowym

Czas przygotowania: 10 minut.

22 komentarze
1

Podobne posty:

22 komentarze

whiness 08/03/2014 - 8:03 am

To najgrubsze pancakes, jakie widziałam! Zachwycają.

Odpowiedz
Justyna Żak 08/03/2014 - 8:04 am

świetne śniadanie:)

Odpowiedz
Rocksanka 08/03/2014 - 8:04 am

o mamo *_____*

Odpowiedz
gotowaniena102 08/03/2014 - 8:09 am

Istna rozpusta, ale dziś Dzień Kobiet, więc można, a nawet trzeba się trochę porozpieszczać! 😀

Odpowiedz
Kulinarne Inspiracje 08/03/2014 - 8:09 am

ile bym dała za takie śniadanie 😉

Odpowiedz
Agnieszka Mat 08/03/2014 - 8:56 am

A ja właśnie jogurt naturalny wcinam i aż mi smakować przestał. Zdjęcia robią niesamowite wrażenie:)

Odpowiedz
teenager ;) 08/03/2014 - 9:22 am

nie zamykam! tylko się zachwycam i mam ochotę wypróbować jak najszybciej – grube, puszyste i słodkie <3 genialne i kropka. 😀

Odpowiedz
Mateusz Magnuski 08/03/2014 - 9:44 am

Zamykam! Idę i nie wracam bo moją dietę szlag trafi. 😀

Odpowiedz
Rasowa Kura Domowa 08/03/2014 - 11:26 am

ślinotoku dostałam!

Odpowiedz
Karmel-itka. 08/03/2014 - 12:13 pm

po prostu… zabiłaś mnie tymi zdjęciami xD

Odpowiedz
Aleksandra 08/03/2014 - 2:04 pm

to dopiero obłęd!

Odpowiedz
Angie 08/03/2014 - 2:21 pm

Czysta rozpusta dla podniebienia: )

Odpowiedz
Brenia 08/03/2014 - 3:24 pm

O, mój syn byłby zachwycony 😉

Odpowiedz
LuLa 08/03/2014 - 7:26 pm

I ty namawiasz do takiego grzechu 🙂 Wyglądają bardzo smakowicie 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 09/03/2014 - 9:27 am

Grzeszysz!!!!! Zgadzam się z poprzednikami 🙂

Odpowiedz
Natalia 18/01/2023 - 5:54 am

Czy placuszki udadzą się na mące pszennej pełnoziarnistej czy lepiej owsiana ? Cukier brazowy mozna zamienic na erytrytol/ksylitol ?

Odpowiedz
Magda C. 10/03/2014 - 11:42 am

Piękne placuszki!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 10/03/2014 - 12:16 pm

Oj tam, jakby zjeśc bez przybrania to i na diecie można:)

Odpowiedz
Żabka 11/03/2014 - 12:00 pm

Zakochalam sie… Sa cu-do-wne!

Odpowiedz
Michalina 07/05/2021 - 10:41 am

Zrobiłam dzisiaj dla chłopaka i córeczki 🙂 Przybrane truskawkami. Pychota! 🙂

Odpowiedz
Natalia 01/11/2023 - 5:43 pm

Czy placuszki udadzą się na mące pszennej pełnoziarnistej czy lepiej owsiana ? Cukier brazowy mozna zamienic na erytrytol/ksylitol ?

Odpowiedz
Malwina 07/11/2023 - 3:36 pm

Można dodać erytrol, mąka owsiana będzie lepsza (być może przyda się mały chlust płynu).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies