Tunezyjska szakszuka

przez Malwina

Na dzisiejsze leniwe śniadanie mistrzów proponuję szakszukę, potrawę o korzeniach tunezyjskich, często jadaną także w innych krajach arabskich. Występuje w różnych wariantach, tematem przewodnim są zawsze jajka w sosie. Przygotowałam szakszukę w chyba najbardziej popularnej wersji, czyli w z pikantnym pomidorowym sosem, z dodatkiem chili, słodkiej papryki i kminu rzymskiego. Warto rozpocząć dzień od takiego śniadania, tym bardziej, gdy sobotę spędziliście na bardzo zakrapianej imprezie.

SZAKSZUKA (TUNEZJA)
Śniadanie Mistrzów #16

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 400 g siekanych pomidorów z kartonika (w sezonie letnim użyjcie świeżych pomidorów, sparzonych i pozbawionych skórki)
  • 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w kostkę (lub kolorowe papryki)
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki  mielonego kminu rzymskiego (kumin)
  • 4 duże jajka
  • sumak (opcjonalnie)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki do posypania
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, chili i czosnek, smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy paprykę, smażymy dalej 5 minut. Wlewamy pomidory, dodajemy kmin, słodką paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy dalej kilka minut, aż masa zgęstnieje. W pomidorowym sosie robimy 4 wgłębienia, wbijamy jajka, solimy je i posypujemy delikatnie sumakiem (jeśli używamy). Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy dalej, aż białka jajek się zetną. Przed podaniem posypujemy szakszukę posiekaną natką pietruszki.


Czas przygotowania: 15 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Justyna Bąk 03/03/2013 - 8:03 am

wygląda świetnie 🙂 chętnie bym się wprosiła na takie śniadanie:D

Odpowiedz
Paulina 03/03/2013 - 10:20 am

Uwielbiam shakshoukę, świetne urozmaicenie śniadania z jajkiem 🙂

Odpowiedz
Adrijah 03/03/2013 - 11:02 am

Jedno z moich ulubionych śniadań 🙂

Odpowiedz
Daria 03/03/2013 - 11:55 am

ojej, to musiało być wspaniałe!:)

Odpowiedz
asia_2105 03/03/2013 - 12:31 pm

fantastycznie to wygląda i myślę, że równie dobrze smakuje, chociaż nie miałam okazji próbować 😉

Odpowiedz
Marzena 03/03/2013 - 12:35 pm

Wyśmienite i dla mnie zupełnie nowe:-)

Odpowiedz
MartynCia ^^ 03/03/2013 - 2:50 pm

zakochałam się w tym daniu! przy następnym wolnym poranku to będzie moje śniadanie:)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 03/03/2013 - 7:51 pm

Oj niestety to danie nie dla mnie ….no chyba, ze z całkowicie scietym żółtkiem też by się dało je zrobić:) pozdrawiam

Odpowiedz
Sylvia / Happines is homemade 03/03/2013 - 9:58 pm

pyszne sniadanie, choc dla Mnie pewnie i jak obiad 🙂 dosc sycaco wyglada.

Odpowiedz
Dominika 06/03/2013 - 9:16 pm

Uwielbiam śniadania, kocham kumin. Świetna propozycja na leniwe śniadanie 🙂

Odpowiedz
nuovana 08/07/2014 - 12:14 pm

robię w przyszłym tygodniu 🙂 sumaca sie jeszcze nie dorobiłam, ale kuminu podwójnie sypnę 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies