Ten sandwich z pewnością nie należy do zbyt wymyślnych. Skrywa w środku szynkę oraz ser żółty. Nazwany został na cześć chilijskiego ministra Ernesto Barros Jarpy, który często zamawiał właśnie taką kanapkę. Możecie ją przygotować na dwa sposoby: smażąc kromki na tłuszczu lub też grillując na patelni. Zdecydowanie polecam Wam tę drugą, o wiele mniej kaloryczną wersję. W Chile popularny jest także sandwich Barros Luco, w którego skład wchodzi wołowina i ser. O nim jednak napiszę Wam więcej następnym razem.
A po więcej śniadaniowych przepisów zapraszam Was do działu
BARROS JARPA SANDWICH (CHILE)
Śniadanie Mistrzów #132
Projekt Sandwich #16
Śniadanie Mistrzów #132
Projekt Sandwich #16
Składniki (na 2 porcje):
- 4 kromki pieczywa tostowego (pszennego lub razowego)
- 2 duże plastry dobrej jakości szynki
- 2 plastry żółtego sera (u mnie Edam)
- szczypta ostrej wędzonej papryki w proszku
Na dwóch kromkach układamy po plastrze szynki i sera. Dodajemy odrobinę papryki w proszku, przykrywamy dwoma pozostałymi kromkami. Grillujemy na patelni z obu stron, aż ser się rozpuści.
Czas przygotowania: 10 minut.
3 komentarze
Mmm… pyszności!
Fajna kanapka 🙂
Kurcze nie wiedziałam, ze "tost", który tak często robimy w domu ma taką nazwę:) pozdrawiam