Poznaj popularne odmiany dyni + 23 przepisy z dynią, które musisz wypróbować tej jesieni

przez Malwina
Pole dyniowe Przybynów

Dzień dobry

Dziś zabieram Was na spacer po polu dyniowym, na które wybraliśmy się z Wojtkiem na początku października. Zrobiliśmy troszkę zdjęć (rzecz jasna głównie na potrzeby własnych publikacji i bloga) i oczywiście zakupiliśmy dynie do codziennego gotowania.

Pole dyniowe, na którym byliśmy znajduje się w Przybynowie w woj. śląskim (powiat myszkowski). Wstęp na pole dyniowe jest płatny (15 zł/osoba). Na miejscu do dyspozycji mamy 2 pola dyniowe inscenizowane do sesji zdjęciowych, pole słoneczników i tunel z tykwami. Można także zrobić zakupy. Do wyboru mamy kilkadziesiąt odmian dyni, w tym także dynie ozdobne. Pole jest czynne od września do przełomu października/listopada.

Na Fb Dyniowe Pole Przybynów powinniście znaleźć wszystkie informacje. Latem dodatkowo jest tam do dyspozycji pole lawendy.

Dynia odmiany

Królestwo dyni

Jeśli chodzi o nasze zakupy, to wybraliśmy mniej popularne odmiany dyni. Z tych jadalnych udało nam się kupić japońską kabochę, włoską Marina di Chioggia oraz Blue Hokkaido. Z kolei z ozdobnych głównie Baby Boo oraz Snowball, czyli urocze białe dynie, które są piękną jesienną ozdobą (szczególnie porządaną jako element stylizacji fotografii kulinarnej).

Dynia hokkaido

Dynia Hokkaido

Jedna z najpopularniejszych w Polsce odmian dyni. Powszechnie dostępna w większości sklepów, a także na lokalnych ryneczkach i targach. Charakteryzuje się wyrazistym, słodkiem smakiem i owocowym aromatem. Owoce dyni hokkaido osiągają wagę od kilograma do około półtora. Skórka jest mocno pomarańczowa, po upieczeniu lub ugotowaniu także jadalna. Jadalne są również jej żółte kwiaty, które można np. nadziewać i smażyć na głębokiem tłuszczu, podobnie jak kwiaty cukinii.

Dynia hokkaido może być jedzona na surowo. Doskonale sprawdza się jako baza do soków owocowo–warzywnych. Ma dużą zawartość witamin A, C i z grupy B.

Przepisy z dynią hokkaido:

Dynia prowansalska

Dynia muscat

Dynia muscat, inaczej zwana dynią prowansalską, to jedna z najsmaczniejszych dyń. Zakupicie ją w sezonie w hipermarketach (często widuję ją w Auchan). Miąższ dyni ma intensywnie pomarańczowy kolor, nie ma włókien, jest bardzo jędrny i soczysty. Skóra dyni jest gruba – początkowo szarozielona, z czasem zmienia barwę na brudno pomarańczową (jest to dobrze widoczne na zdjęciu powyżej). Im skórka dyni jaśniejsza, tym bardziej intensywny kolor miąższu, a co za tym idzie bardziej dojrzały owoc. Dynia prowansalska osiąga wagę od 5 go około 15 kg. Ma chwarkterystyczny lekko pizmowy aromat.

Dynia muscat sprawdzi się jako baza do zup, ciast, deserów, a także na przetwory. Jest bogatym źródłem beta–karotenu.

Przepisy z dynią muscat:

Dynia figolistna

Dynia figolistna

Odmiana ta pochodzi z Peru, a swoją nazwę zawdzięcza liściom, które kształtem przypominają figowca. Jej kiełki, kwiaty i liście mogą być spożywane na surowo. Miąższ dyni figolistnej jest włóknisty, podobny do dyni makaronowej.

Dynia olbrzymia

Dynia Bambino

Dynia bambino, zwana również olbrzymią, to dość popularna polska odmiana, którą zapewne zna większość z Was ze sklepowych koszy i straganów. Osiąga spore rozmiary, najczęściej od 5 do nawet 10 kg. Bardzo dobrze się przechowuje, nie wysycha, warto więc postawić na nią, jeśli szukacie odmiany, która odpowiednio przechowywana wytrzyma kilka miesięcy.

Do czego: na puree dyniowe do słodkich wypieków, na soki warzywno–owocowe, na przetwory

Przepisy z puree z dyni:

Dynia makaronowa

Dynia makaronowa

Ma charakterystyczny włóknisty miąższ. W smaku jest delikatna, po obróbce termicznej (gotowaniu, pieczeniu) rozpada się na cienkie włókna, które przypominają makaron spaghetti. Z powodzeniem może stanowić niskokaloryczny zamiennik makaronów. Sprawdzi się także do nadziewania. Ze względu na strukturę miąższu nie poleca się używać jej do zup i deserów.

Do czego: jako niskowęglowodanowy zamiennik klasycznego makaronu. Miąższ dyni makaronowej można dodawać do sosów, zup, zapiekanek.

Dynia piżmowa butternut

Dynia butternut

Dynia butternut to odmiana dyni piżmowej (podobnie jak dynia muscat). Jej charakterystyczny dzwonowaty kształt sprawia, że trudno pomylić ją z inną odmianą. Łatwo obiera się ją przy użyciu klasycznej obieraczki do warzyw (czytaj więcej: jak obrać dynię).

Miąższ dyni piżmowej jest zwarty, słodki, wyrazisty w smaku w porównaniu do dyni olbrzymiej i mniej wodnisty.

Do czego: do pieczenia, faszerowania, na zupę, do potrawek

Przepisy z dynią piżmową:

Jedz smacznie i gotuj sezonowo

Cieszmy się darami jesieni i jedzmy dynię na zdrowie. Niczym zdarta płyta od lat powtarzam, że zdrowa i smaczna kuchnia to ta, która jest oparta na sezonowych produktach. Sezonowość to także klucz do niedrogich zakupów. W końcu warzywa i owoce są najtańsze w swoim sezonie. Jesień to nie tylko dynia, ale także leśne grzyby, buraki, włoszczyzna, jabłka, gruszki, śliwki, kiszonki i wiele innych wartościowych produktów.

Taką sezonową kuchnię promuję na blogu Filozofia Smaku, a także w moich książkach „Lunchbox na każdy dzień”.

0 komentarz
1

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies