Dzień dobry,
Nastał nowy rok szkolny, przychodzę więc do Was z aż 3 pomysłami na smaczny i zdrowy lunchbox dla dzieci. Przepisy pochodzą z moich książek „Lunchbox na każdy dzień”, które są prawdziwą skarbnicą inspiracji na pudełka do szkoły i pracy.
Jak doskonale wiecie, promuję kuchnię sezonową, opartą na zdrowych, naturalnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Zapełniając śniadaniówki korzystałam z produktów z Pasieki Rodziny Sadowskich. W swojej ofercie mają fantastyczne miody, pasty orzechowe 100% bez konserwantów i oleju palmowego, konfitury i wiele innych. Szczególnie polecam Wam liofilizowane owoce oraz Miodogryzki, które stanowią zdrową przekąskę idealną do szkolnej śniadaniówki. Z kodem FILOZOFIA10 zrobicie zakupy z 10% rabatem.
O tym jak komponować posiłki dla dzieci, na jakie produkty postawić i jak odpowiednio je zbilansować, przeczytacie więcej w artykule Jak planować posiłki dla dzieci, przygotowanym przez zaprzyjaźnioną dietetyczkę.
Omlet bananowo-orzechowy
Puszysty i wilgotny omlet doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podałam go ze smażonymi śliwkami, doprawionymi cynamonem i miodem wrzosowym. Całość posypałam liofilizowanymi malinami, które świetnie równoważą słodycz śliwek.
Składniki (na 1 porcję):
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżka Pasty orzechowej Miodziś z Manufaktury Rodziny Sadowskich
- 2 jajka (żółtko i białko osobno)
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej, orkiszowej jasnej lub owsianej
- 100 g dojrzałych śliwek
- Pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka Miodu wrzosowego z Pasieki Rodziny Sadowskich
- Liofilizowane maliny z Manufaktury Rodziny Sadowskich
- Olej i klarowane masło do smażenia
Sposób przygotowania:
- Banan rozgnieć widelcem, dodaj pastę i żółtka. Wymieszaj do połączenia.
- Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wymieszaj z ciastem. Dodaj przesianą mąkę, ponownie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, wlej ciasto. Smaż na małej mocy palnika pod przykryciem po kilka minut z każdej strony.
- Śliwki pokrój. Na patelni rozgrzej klarowane masło, dodaj owoce, smaż 4–5 minut. Wsyp cynamon, wymieszaj. Polej miodem.
- Omlet podawaj ze śliwkami, posypany liofilizowanymi malinami.
Wrapy z hummusem i warzywami
Pysznie nadziane wrapy z dużą ilością chrupiących warzyw w środku. Dodałam do nich nasiona czarnuszki. Polecam wprowadzić je do swojej diety. Są smaczne i niezwykle zdrowe.
Składniki (na 1 porcję):
- 1 razowa tortilla
- 2 czubate łyżki hummusu z papryką
- 3 plastry żółtego sera
- Kilka liści ulubionej sałaty
- Kawałek czerwonej papryki
- 1 ogórek gruntowy
- Czarnuszka do posypania
Sposób przygotowania:
- Tortillę posmaruj hummusem. Ułóż na nim ser, sałatę i pokrojone w słupki warzywa. Ciasno zwiń i przekrój na pół.
Racuchy z jabłkami
Śniadaniowy klasyk, który kojarzy mi się z rodzinnym domem. Do lunchboxu wybrałam szybszą wersję bez dodatku drożdży. W środku pyszne i słodkie polskie jabłka. Takie racuchy to obowiązkowy punkt jesiennego menu.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- Pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 łyżki erytrolu
- 1 jajko
- Pół szklanki mleka
- Pół jabłka
- Olej do smażenia
- Do podania: Żelowocki z miodem Wiśnie z Manufaktury Rodziny Sadowskich
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem i erytrolem. Dodaj jajko, mleko, zmiksuj do połączenia. Jabłko pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z ciastem.
- Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj małe porcje ciasta. Smaż po kilka minut z obu stron do zrumienienia.
- Racuchy podawaj z dodatkiem Żelowocków z miodem.
Wpis powstał we współpracy z: