Śniadanie do szkoły – 3 jesienne przepisy

przez Malwina

Dzień dobry,

Nastał nowy rok szkolny, przychodzę więc do Was z aż 3 pomysłami na smaczny i zdrowy lunchbox dla dzieci. Przepisy pochodzą z moich książek „Lunchbox na każdy dzień”, które są prawdziwą skarbnicą inspiracji na pudełka do szkoły i pracy.

Jak doskonale wiecie, promuję kuchnię sezonową, opartą na zdrowych, naturalnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Zapełniając śniadaniówki korzystałam z produktów z Pasieki Rodziny Sadowskich. W swojej ofercie mają fantastyczne miody, pasty orzechowe 100% bez konserwantów i oleju palmowego, konfitury i wiele innych. Szczególnie polecam Wam liofilizowane owoce oraz Miodogryzki, które stanowią zdrową przekąskę idealną do szkolnej śniadaniówki. Z kodem FILOZOFIA10 zrobicie zakupy z 10% rabatem.

O tym jak komponować posiłki dla dzieci, na jakie produkty postawić i jak odpowiednio je zbilansować, przeczytacie więcej w artykule Jak planować posiłki dla dzieci, przygotowanym przez zaprzyjaźnioną dietetyczkę.

Omlet bananowo-orzechowy

Puszysty i wilgotny omlet doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podałam go ze smażonymi śliwkami, doprawionymi cynamonem i miodem wrzosowym. Całość posypałam liofilizowanymi malinami, które świetnie równoważą słodycz śliwek.

Składniki (na 1 porcję):

Sposób przygotowania:

  1. Banan rozgnieć widelcem, dodaj pastę i żółtka. Wymieszaj do połączenia.
  2. Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wymieszaj z ciastem. Dodaj przesianą mąkę, ponownie wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, wlej ciasto. Smaż na małej mocy palnika pod przykryciem po kilka minut z każdej strony.
  4. Śliwki pokrój. Na patelni rozgrzej klarowane masło, dodaj owoce, smaż 4–5 minut. Wsyp cynamon, wymieszaj. Polej miodem.
  5. Omlet podawaj ze śliwkami, posypany liofilizowanymi malinami.

Wrapy z hummusem i warzywami

Pysznie nadziane wrapy z dużą ilością chrupiących warzyw w środku. Dodałam do nich nasiona czarnuszki. Polecam wprowadzić je do swojej diety. Są smaczne i niezwykle zdrowe.

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 razowa tortilla
  • 2 czubate łyżki hummusu z papryką
  • 3 plastry żółtego sera
  • Kilka liści ulubionej sałaty
  • Kawałek czerwonej papryki
  • 1 ogórek gruntowy
  • Czarnuszka do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Tortillę posmaruj hummusem. Ułóż na nim ser, sałatę i pokrojone w słupki warzywa. Ciasno zwiń i przekrój na pół.

Racuchy z jabłkami

Śniadaniowy klasyk, który kojarzy mi się z rodzinnym domem. Do lunchboxu wybrałam szybszą wersję bez dodatku drożdży. W środku pyszne i słodkie polskie jabłka. Takie racuchy to obowiązkowy punkt jesiennego menu.

Składniki (na 2 porcje):

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem i erytrolem. Dodaj jajko, mleko, zmiksuj do połączenia. Jabłko pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z ciastem.
  2. Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj małe porcje ciasta. Smaż po kilka minut z obu stron do zrumienienia.
  3. Racuchy podawaj z dodatkiem Żelowocków z miodem.

Wpis powstał we współpracy z:

0 komentarz
0

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies