Letnie sezonowe menu – 3 przepisy, które musisz wypróbować tego lata

przez Malwina

Dzień dobry,

Wiecie jak bardzo lubię lekką, zdrową kuchnię opartą na sezonowych produktach. Zawsze powtarzam – i będę powtarzać – gotowanie oparte na sezonowych składnikach to klucz do niedrogich zakupów i smacznej diety.

Dziś pokażę Wam moje ulubione produkty z Pasieki Rodziny Sadowskich. Niezmiennie zachwycam się ich jakością, dobrym składem i smakiem. Jak doskonale wiecie, zawsze chcę wspierać i promować polskie marki, dlatego tym bardziej cieszę się, że mogę podzielić się dziś z Wami moimi ulubieńcami i przepisami z ich użyciem. Przypominam, że ich produkty możecie zakupić z 10% rabatem z kodem FILOZOFIA10.

Naturalne wsparcie odporności

Do dzisiejszego wpisu wybrałam 3 produkty: naturalny żywy ocet malinowy, zakwas z buraków oraz pastę kokosową. Dwa pierwsze polecam Wam nie tylko do celów kulinarnych, ale i zdrowotnych. Sama od kilku tygodni codziennie piję zakwas naprzemiennie z wodą z dodatkiem żywego octu (na szklankę chłodnej wody dodaję 1 łyżkę). Co wyróżnia żywy ocet? Jest niepasteryzowany i niefiltrowany. Korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Polecam wprowadzić go do codziennej diety, o ile oczywiście nie ma do tego przeciwskazań.

Sałatka z grillowanymi owocami i fetą

Składniki (na 2 porcje):

  • 100 g ulubionego miksu sałat
  • Pół małej czerwonej cebulki (30 g)
  • 70 g sera feta
  • 1 duża słodka nektarynka lub brzoskwinia
  • 50 g owoców leśnych
  • 6 plastrów szynki długodojrzewającej
  • Dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka Octu malinowego żywego z Zakwasowni Rodziny Sadowskich, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż sałatę. Cebulkę pokrój w piórka, ser pokrusz w kawałki. Nektarynkę lub brzoskwinię pozbaw pestki, pokrój w półksiężyce i ugrilluj na patelni. Szynkę porwij w kawałki. Składniki dressingu połącz. Wszystko przełóż do miski, wymieszaj. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Kokosowe tiramisu z letnimi owocami

Składniki (na 2 porcje):

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopty namocz w kawie. Jogurt wymieszaj z pastą kokosową, miodem i ekstraktem z wanilii. 
  2. W pucharkach ułóż warstwy biszkoptów, kremu kokosowego i owoców. Posyp startą czekoladą i udekoruj miętą.

Chłodnik buraczany z fetą i jajkiem

Składniki (na 2 porcje):

Sposób przygotowania:

  1. Maślankę połącz z zakwasem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Szczypiorek i warzywa pokrój w nieduże kawałki. Do chłodnika dodaj posiekane składniki, dopraw go solą i pieprzem do smaku. Jajka obierz, przekrój na pół.
  2. Chłodnik buraczany rozlej do misek, dodaj jajka. Zupę skrop olejem, posyp koperkiem, czarnuszką i pokruszonym serem feta.

Wpis powstał we współpracy z marką Pasieki Rodziny Sadowskich.

2 komentarze
0

2 komentarze

Chocolade 30/07/2023 - 1:14 pm

Nie jadłam nigdy podobnej sałatki na słodko 🙂

Odpowiedz
Kobieca Strona Dietetyki 11/08/2023 - 10:20 am

Chłodnik! Właśnie wczoraj robiłam :). Bardzo lubię, moje smaki dzieciństwa.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies