Dzień dobry,
Wiecie jak bardzo lubię lekką, zdrową kuchnię opartą na sezonowych produktach. Zawsze powtarzam – i będę powtarzać – gotowanie oparte na sezonowych składnikach to klucz do niedrogich zakupów i smacznej diety.
Dziś pokażę Wam moje ulubione produkty z Pasieki Rodziny Sadowskich. Niezmiennie zachwycam się ich jakością, dobrym składem i smakiem. Jak doskonale wiecie, zawsze chcę wspierać i promować polskie marki, dlatego tym bardziej cieszę się, że mogę podzielić się dziś z Wami moimi ulubieńcami i przepisami z ich użyciem. Przypominam, że ich produkty możecie zakupić z 10% rabatem z kodem FILOZOFIA10.
Naturalne wsparcie odporności
Do dzisiejszego wpisu wybrałam 3 produkty: naturalny żywy ocet malinowy, zakwas z buraków oraz pastę kokosową. Dwa pierwsze polecam Wam nie tylko do celów kulinarnych, ale i zdrowotnych. Sama od kilku tygodni codziennie piję zakwas naprzemiennie z wodą z dodatkiem żywego octu (na szklankę chłodnej wody dodaję 1 łyżkę). Co wyróżnia żywy ocet? Jest niepasteryzowany i niefiltrowany. Korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Polecam wprowadzić go do codziennej diety, o ile oczywiście nie ma do tego przeciwskazań.
Sałatka z grillowanymi owocami i fetą
Składniki (na 2 porcje):
- 100 g ulubionego miksu sałat
- Pół małej czerwonej cebulki (30 g)
- 70 g sera feta
- 1 duża słodka nektarynka lub brzoskwinia
- 50 g owoców leśnych
- 6 plastrów szynki długodojrzewającej
- Dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka Octu malinowego żywego z Zakwasowni Rodziny Sadowskich, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Do miski przełóż sałatę. Cebulkę pokrój w piórka, ser pokrusz w kawałki. Nektarynkę lub brzoskwinię pozbaw pestki, pokrój w półksiężyce i ugrilluj na patelni. Szynkę porwij w kawałki. Składniki dressingu połącz. Wszystko przełóż do miski, wymieszaj. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Kokosowe tiramisu z letnimi owocami
Składniki (na 2 porcje):
- 6–8 biszkoptów
- 100 ml zimnego espresso
- 330 g jogurtu naturalnego skyr
- 1 czubata łyżka Pasty kokosowej z Pasieki Rodziny Sadowskich
- 1–2 łyżki Miodu wielokwiatowego z Pasieki Rodziny Sadowskich
- Pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 200 g owoców leśnych
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- Mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Biszkopty namocz w kawie. Jogurt wymieszaj z pastą kokosową, miodem i ekstraktem z wanilii.
- W pucharkach ułóż warstwy biszkoptów, kremu kokosowego i owoców. Posyp startą czekoladą i udekoruj miętą.
Chłodnik buraczany z fetą i jajkiem
Składniki (na 2 porcje):
- 800 ml maślanki, zsiadłego mleka lub kefiru
- 80–120 ml Zakwasu z buraka z Zakwasowni Rodziny Sadowskich
- 1 mały ząbek czosnku
- Pół pęczka szczypiorku
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 ogórek
- Sól i pieprz do smaku
- 2 jajka ugotowane na twardo
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno z Pasieki Rodziny Sadowskich do skropienia
- Posiekany koperek do posypania
- Nasiona czarnuszki do posypania
- 50 g sera feta
Sposób przygotowania:
- Maślankę połącz z zakwasem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Szczypiorek i warzywa pokrój w nieduże kawałki. Do chłodnika dodaj posiekane składniki, dopraw go solą i pieprzem do smaku. Jajka obierz, przekrój na pół.
- Chłodnik buraczany rozlej do misek, dodaj jajka. Zupę skrop olejem, posyp koperkiem, czarnuszką i pokruszonym serem feta.
Wpis powstał we współpracy z marką Pasieki Rodziny Sadowskich.
2 komentarze
Nie jadłam nigdy podobnej sałatki na słodko 🙂
Chłodnik! Właśnie wczoraj robiłam :). Bardzo lubię, moje smaki dzieciństwa.