3 szybkie przepisy z kimchi do lunchboxu – jedz kiszonki na zdrowie!

przez Malwina

Dzień dobry,

Specjalnie dla Was przygotowałam 3 dania dla początkujących amatorów kimchi i bentomaniaków. Z powodzeniem zapakujecie je do swoich lunchboxów i zjecie ze smakiem w pracy, szkole lub na pikniku.

Do zrobienia ich wykorzystałam Kimchi z Zakwasowni Rodziny Sadowskich: Kimchi łagodne, Kimchi tradycyjne i Kimchi ostre. To produkty z dobrym składem, niepasteryzowane, dzięki czemu zachowują swoje właściwości zdrowotne.

Co to jest kimchi?

Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej. To nic innego jak fermentowane warzywa z dodatkiem pikantnej papryki. Najpopularniejsza jest kiszonka na bazie kapusty pekińskiej i dziś to właśnie ją będę chciała Wam przybliżyć. Oczywiście można przygotować kimchi na bazie innych sezonowych warzyw, np. ogórków, zielonych cebulek, pomidorów. Późną wiosną warto wypróbować także mój przepis na kimchi z rzodkiewek – jest pyszne i wyraziste w smaku.

Do czego wykorzystać kimchi?

Kimchi możecie podawać jako dodatek do ulubionych dań – zaczynając od śniadania, na kolacji kończąc. Dobrze komponuje się z burgerami drobiowymi, tostami, sushi lub kimbap, jajecznicą. Samo kimchi może być także wykorzystane jako baza smakowa do różnych potraw. Można nim nadziać pierogi, wrapy, dodać do ciasta na gofry lub placki, mieszać z kaszami, ryżem, dorzucać do dań przygotowanych metodą stir–fry, bowli i wielu innych.

3 szybkie lunchboxy z kimchi

Placki z kimchi

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 szklanka mąki pszennej, owsianej lub orkiszowej jasnej
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • Pół szklanki wody
  • 3/4 słoika Kimchi łagodnego z Zakwasowni Rodziny Sadowskich
  • 1/3 łyżeczki soli lub więcej do smaku
  • 1 cebula dymka wraz ze szczypiorem
  • 2 łyżeczki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia łączymy z jajkiem i wodą do powstania gładkiego ciasta. Dodajemy pokrojone drobno kimchi oraz sól. Cebulkę i szczypior drobno siekamy, wsypujemy do ciasta. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy małe porcje ciasta, formując placki. Smażymy po kilka minut z obu stron. Gotowe placki z kimchi osuszamy na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkiem ulubionego sosu.

Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.

Sos do placków z kimchi

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • Kilka kropel oleju sezamowego

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Podajemy na zimno jako dodatek do placków.

Ryż smażony z kimchi i jajkiem sadzonym

Składniki (na 2 porcje):

  • 3/4 słoika Kimchi tradycyjnego Z Zakwasowni Rodziny Sadowskich
  • 1,5 szklanki zimnego ugotowanego ryżu
  • 1 łyżeczka pasty koreańskiej gochujang (opjonalnie)
  • Kilka kropel oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka prażonego białego sezamu
  • Szczypior z 1 cebuli dymki
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Kimchi siekamy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kimchi, pastę, smażymy minutę. Dokładamy ryż, 2 łyżki soku z kimchi. Smażymy, mieszając i rozdzielając łopatką ziarenka ryżu, przez 3 minuty, aż ryż się podgrzeje i smaki połączą.
  2. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wybijamy jajka, smażymy do preferowanego ścięcia żółtka.
  3. Gotowe danie kropimy olejem sezamowym, posypujemy sezamem i dymką. Podajemy z jajkiem sadzonym.

Przechowywanie: Danie najlepiej zjeść w ten sam dzień.

Bowl z kimchi

Składniki (na 2 porcje):

  • 1,5 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
  • Pół słoika Kimchi Ostrego Z Zakwasowni Rodziny Sadowskich
  • 4 rzodkiewki
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 marchewka
  • 1 kostka naturalnego tofu (180 g)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki lub octu ryżowego
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru
  • Olej sezamowy do polania (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka prażonego białego i czarnego sezamu do posypania
  • Szczypior z 1 dymki
  • Sos orzechowy: 1 łyżka masła orzechowego, 2 łyżki mleka kokosowego, 1 łyżka soku z limonki, 1 łyżeczka sosu sojowego, pół łyżeczki płynnego miodu

Sposób przygotowania:

  1. Ryż przekładamy do dwóch misek. Do każdej dodajemy czubatą łyżkę ostrego kimchi. Kapustę drobno szatkujemy, solimy, ugniatamy dłonią, aż zmięknie. Rzodkiewki kroimy w plastry, ogórki w paski, marchewkę w julienne. Tofu odciskamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę. W małej miseczce łączymy sos sojowy, sok z limonki i miód.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy tofu, smażymy 4–5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlewamy sos, energicznie mieszamy i gotujemy kilkadziesiąt sekund, aż sos się zredukuje.
  3. Do misek dodajemy warzywa, tofu. Składniki sosu łączymy. Dodajemy tyle zimnej wody, aby otrzymać płynną konsystencję. Całość posypujemy sezamem i posiekanym szczypiorem. Podajemy z dodatkiem sosu orzechowego.

Przechowywanie: W szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Bowl najlepiej zjeść w przeciągu 2 dni.

Wpis powstał we współpracy z Zakwasownią Rodziny Sadowskich.

1 komentarz
1

1 komentarz

Chocolade 07/06/2023 - 9:12 am

Placuszki z kimchi kuszą najbardziej jako drugie śniadanie do pracy 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies