Dzień dobry,
Dziś moim gościem jest Agnieszka Kopczyńska – dietetyk kliniczny, autorka bloga Aga ma smaka. Na co dzień pomaga ludziom lepiej żyć i pokazuje, jak dzięki małym zmianom poprawić swoje zdrowie i samopoczucie. Jest edukatorką żywieniową, prowadzi liczne szkolenia, uczy jak budować odpowiednie nawyki żywieniowe.
Poprosiłam Agnieszkę o krótką wypowiedź na temat tego, jak planować posiłki dla dzieci i na jakie produkty postawić. Temat żywienia dzieci i budowania zdrowych nawyków żywieniowych nie jest prosty, ale jak mówi sama Aga, to inwestycja w przyszłe zdrowie i samodzielne wybory w przyszłości.
Planowanie posiłków dla dzieci – na jakie produkty postawić?
Odpowiednie planowanie posiłków dla dzieci jest szczególnie istotne z dwóch przyczyn. Przede wszystkim dobre nawyki żywieniowe dzieci to inwestycja w przyszłe zdrowie i samodzielne wybory w przyszłości. Po drugie, intensywnie rozwijający się młody organizm musi mieć stałe dostawy energii i wartościowych składników, aby móc zdrowo funkcjonować.
W każdym posiłku powinny znaleźć się warzywa i owoce. To nieocenione źródło witamin i błonnika. Warto pamiętać o tym, aby w diecie dzieci pojawiały się warzywa z różnych grup. Ciekawą zasadą może być włączanie do każdego posiłku na przykład minimum 2-3 kolorów jarzyn. Do tego dobre źródło białka: ryba, chude mięso (najlepiej niesmażone), jaja, nabiał lub niedoceniane: rośliny strączkowe. Świetna alternatywa dla mięsa, którego jest zdecydowanie za dużo w tradycyjnej polskiej kuchni. Naprawdę warto włączyć strączki do diety naszych pociech, bo zawierają nie tylko białko, ale i węglowodany złożone. A skoro już jesteśmy przy węglowodanach złożonych, nie zapomnijmy o pełnoziarnistych zbożach w posiłku. Co powiesz na grzanki z razowca? Kaszę? Brązowy ryż lub makaron? Te wszystkie produkty dostarczą Twojemu dziecku energię na dłużej. A jako ukoronowanie dania: zdrowy tłuszcz. Orzechy, awokado, pestki, oliwa lub olej rzepakowy – warto, aby znalazły się również w każdym głównym posiłku. I przepis na zdrową szamę dla dziecka gotowy!
Dobre nawyki żywieniowe dzieci to inwestycja w przyszłe zdrowie i samodzielne wybory w przyszłości
Tylko co zrobić, aby te wszystkie wartościowe produkty okazały się dla dzieci smaczne?
Wspólnie gotować i eksperymentować: z ziołami, przyprawami, dodatkami, ale i konsystencjami. Tak naprawdę wszystko może być użyte w różnych kombinacjach. Jeśli dziecko nie lubi dań jednogarnkowych z kaszą, ugotuj kaszę na sypko do obiadu. Jeśli nie chce zjeść jej w takiej formie, może na słodko z mlekiem lub napojem roślinnym i owocami sezonowymi? A co powiesz na zapiekany w piekarniku „chlebek” z kaszy? Burgery roślinne? Zapiekankę makaronową z wielokolorowymi dodatkami? Pasty kanapkowe na bazie roślin strączkowych? Sałatki warzywne, których skład wymyśla Twoje dziecko? Warzywno-owocowy koktajl Shreka? Ważne, aby Twoja latorośl uczestniczyła w planowaniu i przygotowaniu posiłków. Wartościowe i smaczne produkty mogą odnaleźć się w wielu ciekawych daniach. Grunt to nie bać się próbować, bo tylko metodą prób i błędów da się odnaleźć ulubione smaki.
Aga Kopczyńska– dietetyczka, blogerka (AgaMaSmaka.pl). Na co dzień pomaga ludziom lepiej żyć, dzięki temu, że lepiej jedzą.
3 komentarze
W przypadku dzieci ważny jest wygląd jedzenia. Ja stawiam na kolorowe produkty, czasem wycinam rożne kształty (np. z marchewek), dzięki temu jest bardziej zachęcająco 🙂
Bardzo przydatne kompendium wiedzy przedstawionej w przystępny sposób! Metoda prób i błędów rzeczywiście sprawdzi się tutaj idealnie – warto kombinować w kuchni, by zaszczepić w dzieciach chęć do urozmaicania posiłków. 😉
Nie tylko dzieci jedzą oczami – dorośli także. Im coś bardziej kolorowe i ładnie wyglądające, tym chętniej mamy ochotę tego spróbować. Dlatego przenośmy to również na dania dla najmłodszych (w tym takze niejadków) – jedzenia ma interesować i cieszyć oko, a nie tylko sycić 🙂