Curry z dynią piżmową

przez Malwina
Curry z dynią piżmową

Dzień dobry,

Dziś częstuję Was obiecanym przepisem na curry z dyni. Wprawdzie to nie sezon na dynię, ale w wielu sklepach można w dalszym ciągu zakupić to jesienne warzywo i to w takiej samej cenie, co kilka miesięcy temu.

Ja mam jeszcze kilka dyń, które kupiłam w październiku. W ramach mojej akcji niemarnowania jedzenia, pozbywam się wszelkich zgromadzonych zapasów, w ruch poszły więc także i one. Przygotowałam proste curry z dyni piżmowej z dodatkiem zielonego groszku. Lekko pikantne i słodkie. Z ryżem jaśminowym komponuje się idealnie. Polecam na piątkowy obiad i nie tylko.

 

 

Curry z dynią piżmową

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek czerwonej papryczki chili
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • 250 g dyni piżmowej (butternut), waga po obraniu i oddzieleniu od pestek
  • 150 g pieczarek
  • garść mrożonego groszku
  • kilka sztuk groszku cukrowego (obranego z włókien)
  • 3-4 łyżeczki żółtej pasty curry (lub więcej do smaku)
  • 200 ml dobrej jakości mleka kokosowego
  • 1 limonka
  • 1-2 łyżeczki jasnego sosu sojowego (lub więcej do smaku)
  • posiekana dymka ze szczypiorem do posypania
  • do podania: ryż jaśminowy

Jak zrobić curry z dynią?

Cebulę, czosnek, chili i imbir siekamy w drobną kostkę. Ilość użytego chili dopasujcie do własnych preferencji i użytej odmiany. Dynię kroimy w kostkę o boku około 2,5 cm. Pieczarki siekamy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek, chili i imbir. Smażymy przez 3 minuty. Dokładamy dynię, smażymy dalej przez 3 minuty. Wlewamy około 1/2-3/4 szklanki wody. Wody ma być tyle by sięgała na wysokość około 1-1,5 cm (od dna patelni). Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 8-12 minut, aż dynia będzie miękka. Jeśli pokroiliście dynię dość grubo, czas gotowania może się wydłużyć. Uważamy, aby jej nie rozgotować. Gdy dynia się gotuje, na osobnej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i smażymy przez około 5 minut.
Kiedy dynia będzie miękka, zdejmujemy pokrywkę, wlewamy mleko kokosowe, dodajemy pastę curry. Mieszamy. Doprawiamy do smaku sokiem z limonki i sosem sojowym. Ja dodaję sporo soku z limonki. Dokładamy groszek cukrowy i mrożony, pieczarki, gotujemy na małym ogniu przez około 2-3 minuty, aż groszek się rozmrozi, a sos lekko zgęstnieje.
Curry z dyni podajemy z dodatkiem ryżu jaśminowego. Przed podaniem posypujemy je posiekaną dymką.

 

Curry z dynią i groszkiem

 

 

 

22 komentarze
0

Podobne posty:

22 komentarze

Marzena 16/02/2018 - 12:10 pm

Jaka u Ciebie cudna wiosna na talerzu 🙂

Odpowiedz
Malwina 19/02/2018 - 8:43 am

Zaklinam ją jak tylko mogę 😉

Odpowiedz
Ania S 16/02/2018 - 12:26 pm

Wygląda pysznie i wyobrażam sobie, jak świetnie musiało smakować takie danie z dodatkiem ryżu 😉

Odpowiedz
Dorota z kobietytomy.pl 16/02/2018 - 12:53 pm

ale nasycona kolorami zupa 🙂 Mniam 🙂

Odpowiedz
Megly 16/02/2018 - 2:43 pm

Bardzo ładne to curry.. Podoba mi się.
Świetnie wygląda, no i ten smaczek dyni.
Pozdrowionka serdeczne 🙂

Odpowiedz
Iwona T. 16/02/2018 - 5:15 pm

Kolorki tego dania już same zachęcają do jedzenia 😀

Odpowiedz
Anulla 16/02/2018 - 6:07 pm

curry jadłam w tym tygodniu na obiad, ale czerwone 🙂 uwielbiam wszystkie rodzaje i to z mięsem i bez 🙂 i jest tyle kombinacji smakowych <3

Odpowiedz
Natalie 16/02/2018 - 6:16 pm

Cóż za kolor <3 Oj zjadłabym!

Odpowiedz
Patrycja 16/02/2018 - 7:52 pm

Smakowite danie, odrobina słońca na talerzu w te pochmurne dni 🙂

Odpowiedz
Zuza 17/02/2018 - 2:28 pm

wygląda obłędnie i niesamowicie energetycznie 🙂 same składniki które lubię, mniam. Będę musiała kiedyś spróbować jeśli tylko dostanę dynię piżmową:)

Odpowiedz
EllaCanto 17/02/2018 - 4:04 pm

Bardzo lubię curry z dynią 🙂 Ma przepiękny kolor i sam widok już rozgrzewa. Będę musiała niedługo przygotować 🙂

Odpowiedz
Marzena Szkodzińska 17/02/2018 - 7:48 pm

Jak pysznie wygląda i tak słonecznie 🙂

Odpowiedz
Ervisha 18/02/2018 - 8:47 am

Wygląda apetycznie 🙂

Odpowiedz
Anna J. 18/02/2018 - 8:54 am

Ładnie wygląda i pewnie też tak smakuje 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 18/02/2018 - 11:53 am

Cudne zdjęcie i cudny przepis- zamierzam przetestować go w swojej kuchni jak najszybciej się da! 😉 Mam tylko jedno pytanie: czym można zastąpić mleko kokosowe? Niestety jest u mnie na cenzurowanym. :/

Odpowiedz
Malwina 19/02/2018 - 8:46 am

Współczuję, u mnie było na cenzurowanym przez wiele lat i w sumie od niespełna roku mam je w swojej diecie (choć wiórki kokosowe nadal u mnie nie wchodzą w rachubę). Pozostaje Ci śmietana zwykła lub roślinna plus dosłodzenie troszkę sosu. Choć to będzie i tak zupełnie inny smak.

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 18/02/2018 - 12:59 pm

Ubolewamy nas brakiem dyni w zamrażarce :/ Jeszcze musimy gdzieś poszukać w warzywniaku 😛

Odpowiedz
Malwina 19/02/2018 - 8:47 am

Mam wrażenie, że teraz dyńki są w każdym markecie. Na pewno na stałe w Lidlu, Tesco i w Auchan.

Odpowiedz
Łukasz Majchrowski 18/02/2018 - 6:28 pm

Takie curry chodzi mi już po głowie od tygodni. Chyba czas najwyższy je zrobić! 😀

Odpowiedz
Po prostu pycha 18/02/2018 - 9:45 pm

Takie curry to ja rozumiem! 🙂

Odpowiedz
martynosia 20/02/2018 - 1:03 pm

Swietne curry! U mnie dynia pizmowa dostepna jest praktycznie przez caly czas i bardzo lubie przygotowywac z niej rozne dania, ale to curry wyglada rewelacyjnie! Nigdy jescze nie kozystalam z zoltej pasty curry, uzywasz gotowej, czy przygotowujesz sama?

Odpowiedz
Malwina 22/02/2018 - 9:11 am

Używam gotowej, choć może pokuszę się o zrobienia własnej, tym bardziej że ostatnio bez trudu można kupić w moim mieście świeżą trawę cytrynową.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies