Sałatka z bulguru i dyni

przez Malwina
Sałatka z pieczonej dyni przepisy
Sałatka z bulguru i dyni 
Pora rozpocząć na blogu sezon na dynię. To pomarańczowe warzywo zachwyca nie tylko smakiem i piękną barwą, ale i wszechstronnością wykorzystania go w kuchni. Zaczynamy dość prosto, bo od sałatki z pieczonej dyni i bulguru. Słodkie pieczone warzywa, słony kozi ser i orzechowy dodatek w postaci prażonych pestek dyni i tłoczonego na zimno oleju rzepakowego komponują się niezwykle dobrze. Wszystkie smaki świetnie się tu dopełniają, a efekt wizualny jest naprawdę fantastyczny. Zresztą wystarczy spojrzeć na zdjęcia. 


Warzywa najlepiej upiec wcześniej i przechowywać je w lodówce w pojemniku. Po szczegóły odsyłam Was do uwag na końcu przepisu.
dynia z burakiem
SAŁATKA Z BULGURU I DYNI

Składniki (na 2 porcje):

  • pół szklanki bulguru (100 g)
  • 150 g upieczonej dyni hokkaido (waga po upieczeniu)
  • 1 pieczona papryka, obrana ze skórki i pokrojona w drobną kostkę
  • 1 upieczony burak, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
  • 1 malutka czerwona cebulka
  • 4 łyżki ugotowanej brązowej soczewicy lub z puszki 
  • szczypior z jednej dymki
  • garść liści szpinaku miniaturowego (baby)
  • 2 łyżki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni
  • 60 g koziego sera (miękkiego w roladce)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bulgur umieszczamy w misce, zalewamy wrzątkiem (kilka centymetrów ponad poziom bulguru), przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 20 minut. Gdy bulgur napęcznieje odcedzamy go dokładnie na sicie (warto pozostawić go na sitku na kilka minut, by płyn dobrze odciekł). Cebulę siekamy w drobną kostkę. Szczypior i szpinak siekamy. Kaszę przekładamy do czystej i suchej miski, dodajemy dynię, paprykę, buraka, cebulę, soczewicę, szczypior, szpinak, pestki dyni, pokruszony kozi ser. Sałatkę polewamy olejem, sokiem z cytryny, przyprawiamy solą oraz pieprzem i delikatnie mieszamy. Gotowe!
Uwagi:
– jeśli planujesz zjeść tę sałatkę następnego dnia, np. na drugie śniadanie w szkole lub w pracy, to nie dodawaj do sałatki szpinaku. Posiekany szpinak połóż na sałatce i wymieszaj z innymi składnikami tuż przed jedzeniem.

– pieczoną dynię, paprykę i buraki można przechowywać w pojemniku w lodówce do około 3-4 dni (każde warzywo w osobnym pojemniku).

Pieczenie dyni: Dynię po obraniu (przy hokkaido nie ma potrzeby obierania dyni) kroimy w kostkę, umieszczamy w jednej warstwie w naczyniu żaroodpornym. Kropimy ją oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy do miękkości przez około 20-30 minut.

Pieczenie papryki: paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych układamy na blasze (skórą do góry). Pieczemy w temp. 200 stopni z termoobiegiem (220 stopni bez termoobiegu), aż skóra na papryce ściemnieje i pomarszczy się.

Pieczenie buraków: najlepiej wybrać mniejsze buraki (im mniejsze, tym krótszy czas pieczenia). Buraki w skórkach zawijamy w folię aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez kilkadziesiąt minut do miękkości (stopień upieczenia sprawdzamy wbijając w buraka czubek noża). Najlepiej buraki wstawić do pieczenia wraz z dynią, a po wyjęciu naczynia z dynią, kontynuować pieczenie do miękkości.

Wypróbuj inne przepisy na sałatki z pieczoną dynią:

 Sałatka z pieczonymi warzywami
Sałatka z pieczonymi warzywami
Pęczak z dynią
Sałatka z pęczaku i dyni
Dynia ze szpinakiem
Sałatka z dynią i szpiankiem
Sałatka z dynią i bulgurem

Sałatka z dyni i szpinaku
Sałatka z bulguru i dyni 

Czas przygotowania (bez czasu pieczenia warzyw): 40 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Magdalena Kuchaja 24/09/2015 - 8:34 am

Twoje sałatki sa zawsze takie apetyczne!

Odpowiedz
Zielony Środek 24/09/2015 - 10:40 am

co najmniej połowa składników to moje ulubione smaki: dynia, ser kozi, buraki, szpiak.. sałatka musi być obłędna!

Odpowiedz
Konwalie w kuchni 24/09/2015 - 1:15 pm

Wygląda tak apetycznie, że już trzeci raz tu dzisiaj jestem, żeby najeść się choć oczami.:)

Odpowiedz
Olga Pi 24/09/2015 - 2:58 pm

Idealna jesienna sałatka:)

Odpowiedz
Magda C. 24/09/2015 - 4:31 pm

Pycha sałatka 🙂

Odpowiedz
Kinga 24/09/2015 - 4:44 pm

Smacznie 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 25/09/2015 - 12:30 pm

Bardzo malownicza sałatka …. a jak musi smakować:)

Odpowiedz
Aleksandra Chloe 26/09/2015 - 4:07 pm

właśnie zrobiłam tę sałatkę, jest przepyyyyyszna, będę ją często robić tej jesieni. Dziękuję za przepis ♥

Odpowiedz
Healthyslowlife 01/10/2017 - 8:55 am

Brzmi pysznie i jak cudnie wygląda. Zdjęcie są po prostu piękne!

Odpowiedz
Alicja Jachymczak 09/10/2017 - 9:53 am

Pięknie się prezentuje i sądząc po składnikach jeszcze lepiej smakuje 🙂

Odpowiedz
Dorota z kobietytomy.pl 10/10/2017 - 5:40 pm

Uwielbiam właśnie takie połączenie smaków i kolorów. Idealne 🙂

Odpowiedz
Słodyczarnia 11/10/2017 - 8:47 am

Uwielbiam kiedy danie na talerzu jest kolorowe 🙂 A Twoje danie po prostu krzyczy zjedz mnie! 🙂 PYCHA

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies