Sałatka z bulguru i dyni |
Warzywa najlepiej upiec wcześniej i przechowywać je w lodówce w pojemniku. Po szczegóły odsyłam Was do uwag na końcu przepisu.
Składniki (na 2 porcje):
- pół szklanki bulguru (100 g)
- 150 g upieczonej dyni hokkaido (waga po upieczeniu)
- 1 pieczona papryka, obrana ze skórki i pokrojona w drobną kostkę
- 1 upieczony burak, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
- 1 malutka czerwona cebulka
- 4 łyżki ugotowanej brązowej soczewicy lub z puszki
- szczypior z jednej dymki
- garść liści szpinaku miniaturowego (baby)
- 2 łyżki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni
- 60 g koziego sera (miękkiego w roladce)
- 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
– pieczoną dynię, paprykę i buraki można przechowywać w pojemniku w lodówce do około 3-4 dni (każde warzywo w osobnym pojemniku).
– Pieczenie dyni: Dynię po obraniu (przy hokkaido nie ma potrzeby obierania dyni) kroimy w kostkę, umieszczamy w jednej warstwie w naczyniu żaroodpornym. Kropimy ją oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy do miękkości przez około 20-30 minut.
– Pieczenie papryki: paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych układamy na blasze (skórą do góry). Pieczemy w temp. 200 stopni z termoobiegiem (220 stopni bez termoobiegu), aż skóra na papryce ściemnieje i pomarszczy się.
– Pieczenie buraków: najlepiej wybrać mniejsze buraki (im mniejsze, tym krótszy czas pieczenia). Buraki w skórkach zawijamy w folię aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez kilkadziesiąt minut do miękkości (stopień upieczenia sprawdzamy wbijając w buraka czubek noża). Najlepiej buraki wstawić do pieczenia wraz z dynią, a po wyjęciu naczynia z dynią, kontynuować pieczenie do miękkości.
Wypróbuj inne przepisy na sałatki z pieczoną dynią:
Sałatka z pieczonymi warzywami |
Sałatka z pęczaku i dyni |
Sałatka z dynią i szpiankiem |
Sałatka z bulguru i dyni |
Czas przygotowania (bez czasu pieczenia warzyw): 40 minut.
12 komentarzy
Twoje sałatki sa zawsze takie apetyczne!
co najmniej połowa składników to moje ulubione smaki: dynia, ser kozi, buraki, szpiak.. sałatka musi być obłędna!
Wygląda tak apetycznie, że już trzeci raz tu dzisiaj jestem, żeby najeść się choć oczami.:)
Idealna jesienna sałatka:)
Pycha sałatka 🙂
Smacznie 🙂
Bardzo malownicza sałatka …. a jak musi smakować:)
właśnie zrobiłam tę sałatkę, jest przepyyyyyszna, będę ją często robić tej jesieni. Dziękuję za przepis ♥
Brzmi pysznie i jak cudnie wygląda. Zdjęcie są po prostu piękne!
Pięknie się prezentuje i sądząc po składnikach jeszcze lepiej smakuje 🙂
Uwielbiam właśnie takie połączenie smaków i kolorów. Idealne 🙂
Uwielbiam kiedy danie na talerzu jest kolorowe 🙂 A Twoje danie po prostu krzyczy zjedz mnie! 🙂 PYCHA