Sałatka z soczewicą i dynią

przez Malwina

Sałatka z soczewicy i dyni

Dzień dobry,

Jakiś czas temu na moim Fb odbywał się lunchboxowy konkurs, w którym mogliście wygrać kultowe pudełka Monbento oraz moją książkę z dedykacją. Nagrodziłam wówczas 5 najbardziej apetycznych przepisów na sałatki do pracy. Obiecałam Wam, że wszystkie ugotuję, sfotografuję, a samymi przepisami podzielę się na blogu. W końcu pomysłów na smaczne jedzenie do pudełka nigdy za wiele.

Dziś na pierwszy ogień idzie sałatka z soczewicy i dyni autorstwa Joanny P. (wybaczcie brak nazwisk, ale wiecie – RODO).  Przepyszna i wyrazista w smaku. Idealna na jesień. Można ją przygotować także w wersji wegańskiej. Wystarczy pominąć gorgonzolę i zamiast niej użyć marynowanego tofu.  Taka wersja jest równie pyszna. Joasiu, bardzo dziękuję Ci za podzielenie się tym świetnym przepisem!

Sałatka z soczewicy i dyni

Sałatka z soczewicą i dynią – przepis

Sałatka z soczewicy i dyni

Dzień dobry, Jakiś czas temu na moim Fb odbywał się lunchboxowy konkurs, w którym mogliście wygrać kultowe pudełka Monbento oraz moją książkę z dedykacją. Nagrodziłam wówczas 5 najbardziej apetycznych przepisów na sałatki do pracy. Obiecałam Wam, że wszystkie ugotuję, sfotografuję,… Sałatki Sałatka z soczewicą i dynią European Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 250 g ugotowanej brązowej soczewicy (ewentualnie czarnej, zielonej)
  • 350 g dyni (polecam odmiany o zwartym i wyrazistym w smaku miąższu, np. hokkaido); waga po oddzieleniu od skóry i pestek
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego oregano i listków bazylii
  • 60 g sera gorgonzola
  • dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka białego octu balsamicznego, 1-2 łyżeczki sosu sriracha, 1/4 łyżeczki suszonego tymianku, wędzona papryka do smaku, sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Dynię kroimy w kostkę, pomidorki na pół. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kropimy oliwą, oprószamy solą. Dokładamy czosnek w łupinie. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 30 minut.
  2. W misce umieszczamy soczewicę, dodajemy upieczoną dynią i pomidorki. Dokładamy pokruszony ser. W wersji wegańskiej można użyć marynowanego tofu.  Dorzucamy liski oregano i bazylii.
  3. W małej miseczce łączymy składniki dressingu. Dodajemy wyciśnięty z łupin czosnek. Sałatkę mieszamy z dressingiem. I gotowe 🙂

Sałatka z soczewicy i dyni

15 komentarzy
2

Podobne posty:

15 komentarzy

Natalia 30/10/2018 - 11:56 am

O kurcze brzmi mega! I chyba właśnie wersję z tofu sobie zrobię 🙂

Odpowiedz
marcepanowy kącik 30/10/2018 - 12:37 pm

Nie brałam udział w konkursie. Ale często korzystam z Twoich smacznych przepisów.

Odpowiedz
Marta 30/10/2018 - 3:08 pm

Ależ ona się prezentuje!!!Pycha:)

Odpowiedz
Ervisha 30/10/2018 - 3:30 pm

Mam ochotę na dynię bo nie jadłam 😉

Odpowiedz
Danusia 30/10/2018 - 5:20 pm

Z soczewicą zawsze mi po drodze. Pozostałe składniki, to też moje smaki. Na „bazie ” tej sałatki zjadłabym nawet zupę. 🙂

Odpowiedz
Magda 30/10/2018 - 5:31 pm

Bardzo ciekawa sałatka, takiego połączenia soczewica z dynią nie próbowałam, ale myślę, że będzie mi smakować 🙂

Odpowiedz
Ewa 30/10/2018 - 6:41 pm

Wspaniale wygląda

Odpowiedz
Dorota 30/10/2018 - 9:15 pm

Nie wpadłabym na pomysł połączenia soczewicy z dynią. To dla mnie bardzo intrygujące zestawienie. Koniecznie muszę wypróbować przepis na tę sałatkę:)

Odpowiedz
Malwina 31/10/2018 - 2:19 pm

Orzechowa w smaku soczewica cudownie komponuje się z dynią. Szczególnie z odmianą hokkaido lub butternut. Polecam wypróbować 🙂

Odpowiedz
Quinoa Raz! Celiak w podróży 31/10/2018 - 9:27 am

Fantastyczna sałatka, zdecydowanie moje smaki 🙂

Odpowiedz
Angelika i Monika (Candy Pandas) 31/10/2018 - 6:54 pm

Świetna! Na pewno bardzo smaczna z takimi składnikami 🙂

Odpowiedz
iza 02/11/2018 - 9:50 pm

świetne danie

Odpowiedz
Natalia 03/11/2018 - 4:19 pm

Czy jakiś inny ser będzie pasować? Np. fetą?

Odpowiedz
Malwina 03/11/2018 - 4:23 pm

Feta super się sprawdzi.

Odpowiedz
Izabela 08/11/2018 - 6:38 pm

Kolejna pyszna sałatka zrobiona. Ciekawa struktura, smak; jest bardzo pożywna . W sam raz do zabrania na wynos.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies