Dzień dobry,
Jakiś czas temu na moim Fb odbywał się lunchboxowy konkurs, w którym mogliście wygrać kultowe pudełka Monbento oraz moją książkę z dedykacją. Nagrodziłam wówczas 5 najbardziej apetycznych przepisów na sałatki do pracy. Obiecałam Wam, że wszystkie ugotuję, sfotografuję, a samymi przepisami podzielę się na blogu. W końcu pomysłów na smaczne jedzenie do pudełka nigdy za wiele.
Dziś na pierwszy ogień idzie sałatka z soczewicy i dyni autorstwa Joanny P. (wybaczcie brak nazwisk, ale wiecie – RODO). Przepyszna i wyrazista w smaku. Idealna na jesień. Można ją przygotować także w wersji wegańskiej. Wystarczy pominąć gorgonzolę i zamiast niej użyć marynowanego tofu. Taka wersja jest równie pyszna. Joasiu, bardzo dziękuję Ci za podzielenie się tym świetnym przepisem!
15 komentarzy
O kurcze brzmi mega! I chyba właśnie wersję z tofu sobie zrobię 🙂
Nie brałam udział w konkursie. Ale często korzystam z Twoich smacznych przepisów.
Ależ ona się prezentuje!!!Pycha:)
Mam ochotę na dynię bo nie jadłam 😉
Z soczewicą zawsze mi po drodze. Pozostałe składniki, to też moje smaki. Na „bazie ” tej sałatki zjadłabym nawet zupę. 🙂
Bardzo ciekawa sałatka, takiego połączenia soczewica z dynią nie próbowałam, ale myślę, że będzie mi smakować 🙂
Wspaniale wygląda
Nie wpadłabym na pomysł połączenia soczewicy z dynią. To dla mnie bardzo intrygujące zestawienie. Koniecznie muszę wypróbować przepis na tę sałatkę:)
Orzechowa w smaku soczewica cudownie komponuje się z dynią. Szczególnie z odmianą hokkaido lub butternut. Polecam wypróbować 🙂
Fantastyczna sałatka, zdecydowanie moje smaki 🙂
Świetna! Na pewno bardzo smaczna z takimi składnikami 🙂
świetne danie
Czy jakiś inny ser będzie pasować? Np. fetą?
Feta super się sprawdzi.
Kolejna pyszna sałatka zrobiona. Ciekawa struktura, smak; jest bardzo pożywna . W sam raz do zabrania na wynos.