Granola dyniowa

przez Malwina
Po granoli, którą widzicie na zdjęciach pozostało już tylko wspomnienie. Jeśli lubicie rozpoczynać dzień od słodkich śniadań, z pewnością Wam ona posmakuje. Przepis powstał w ramach wspólnego gotowania razem z Mirabelką, Maggie, Mopsikiem, Dobromiłą, Wierą, Lejdi, Siaśką, Bartoldzikiem i Tomkiem

Przepis dodaję do akcji Bei- Festiwal Dyni 2012. 
GRANOLA DYNIOWA

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki puree z dyni*
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • pół szklanki pestek słonecznika
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 1/4 szklanki orzechów laskowych, posiekanych
  • pół szklanki suszonej żurawiny
W misce łączymy purree, sól, miód, cukier, cynamon, imbir, gałkę i ziele angielskie. Wsypujemy płatki, pestki dyni i słonecznika oraz orzechy. Całość mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt mokra, dosypujemy odrobinę płatków. Jeśli zbyt sucha, dodajemy kilka łyżek purree (możemy także dodać jabłko starte na drobnych oczkach). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy płatki w równej warstwie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez około 35-50 minut**, aż całość ładnie się zrumieni. Co jakiś czas należy przemieszać płatki (ja robiłam to co 10-15 minut). Granolę pozostawiamy do ostygnięcia na blasze a następnie umieszczamy w pojemniku (większe kawałki kruszymy). Podajemy z mlekiem, jogurtem lub sokiem.

*aby przygotować puree z dyni należy pokrojony w kostkę miąższ z dyni ugotować na parze lub upiec w piekarniku do miękkości a następnie zmiksować na gładkie puree.
**moja granola piekła się około 45 minut. W trakcie mieszania warto kontrolować stopień zrumienienia granoli i w razie potrzeby wyłączyć ją wcześniej.
*** osoby dbające o linię mogą  pominąć dodatek cukru do granoli lub zamienić go na erytrol lub ksylitol

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

Polecam Wam także granolę jabłkowo-cynamonową
(granola jablkowa
19 komentarzy
0

19 komentarzy

Dobromiła 25/10/2012 - 5:09 pm

Od dawna się zbieram za upieczenie granoli, chyba przyśpieszyłaś u mnie ten proces i niedługo się zdecyduję. Twoja wygląda tak apetycznie…

Odpowiedz
Zielaczek 25/10/2012 - 5:23 pm

Pyszna propozycja śniadaniowa 🙂

Odpowiedz
Majana 25/10/2012 - 5:45 pm

Smakowicie się zapowiada, a zdjęcia piękne. Pozdrawiam ciepło.

Odpowiedz
Ircia83 25/10/2012 - 5:58 pm

Mniam … 🙂

Odpowiedz
kabamaiga 25/10/2012 - 6:13 pm

Zastanawiałam się kiedyś czy z dyniowym puree można. No i proszę można. Super zrobię.

Odpowiedz
Kamciss 25/10/2012 - 6:52 pm

Dyniowej jeszcze nie miałam okazji próbować 🙂

Odpowiedz
Kamila 25/10/2012 - 7:24 pm

Idealna na moje śniadanie 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Karmel-itka. 25/10/2012 - 7:44 pm

mniam, mniam :]

Odpowiedz
Ania 25/10/2012 - 8:15 pm

Granolę uwielbiam, a wersję z dynią widzę pierwszy raz. Świetny pomusł:)!

Odpowiedz
Krecia 25/10/2012 - 9:38 pm

Chyba się skuszę:)Bardzo fajny pomysł!

Odpowiedz
Monika 25/10/2012 - 9:42 pm

Pyszny pomysł!

Odpowiedz
Ola 26/10/2012 - 6:43 am

dyniowa to by u mnie zniknela raz dwa

Odpowiedz
Maggie 26/10/2012 - 7:47 am

Dla mnie najlepsze sniadanie to wlasnie slodkie sniadanie. Szalenie mi sie podoba ten przepis!

Odpowiedz
Evitaa 26/10/2012 - 8:06 am

Granola z puree z dyni jest niesamowita :)). Wspaniały przepis.

Odpowiedz
kocie-smaki 26/10/2012 - 8:08 am

takie śniadania, to ja rozumiem 🙂

Odpowiedz
kasia1977 26/10/2012 - 8:55 am

Super pomysl Malwinko! Przy nastepnej porcji dyniowania na pewno sprobuje!
Dziekuje za kolejne wspolne kucharzenie!

Odpowiedz
mopswkuchni 26/10/2012 - 10:02 am

Podziwiam Cię, chciałabym sobie zrobić taki materiał na zdrowe śniadanka, ale mam lenia ostatnio… Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Beatrice 26/10/2012 - 7:46 pm

No proszę, też ostatnio robiłam 🙂 Pyszna jest, prawda? 🙂 śniadanko z taką granolą to sama radość 🙂

Odpowiedz
chantel 27/10/2012 - 10:34 am

przyznam, że bardzo mnie zaciekawiło, gdy pisałaś o granoli z dynią. Teraz jak ją widzę i czytam przepis, to nabrałam większej ochoty 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies