Sałatka z pieczoną dynią i szpinakiem

przez Malwina
Sałatka z dyni i szpinaku
Sałatka z pieczoną dynią i szpinakiem

Ciąg dalszy przepisów z dynią w roli głównej. Coś czuję, że w tym roku to pomarańczowe warzywo będzie dość częstym gościem w mojej kuchni. Po dyniowych pancakes przyszła pora na danie wytrawne. Sałatka, którą dziś Wam prezentuję z całą pewnością nie jest mdła w smaku ani nijaka. Charakteru dodaje jej wyrazisty ser gorgonzola oraz dressing na bazie miodu, musztardy i melasy z granatów. Wędrując widelcem po talerzu co chwilę napotykacie inne struktury i smaki, które fajnie ze sobą współgrają. Taką sałatkę najlepiej podawać z dodatkiem opieczonych kromek ciabatty lub bagietki. Będzie fajną propozycją na kolację w jesiennym klimacie.

Sałatka ze szpinakiem i dynią


SAŁATKA Z PIECZONĄ DYNIĄ I SZPINAKIEM


Składniki (na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje):

  • 150 g dyni (waga po oczyszczeniu i oddzieleniu od skórki)
  • spora garść listków młodego szpinaku
  • pół czerwonej cebulki
  • sznycel z indyka (plaster o wadze 130 g)
  • 40 g sera gorgonzola
  • kilka pekanów *
  • dressing: 2 łyżki oliwy, 1 płaska łyżeczka musztardy, 1 płaska łyżeczka płynnego miodu, 1 łyżeczka melasy z granatów, sól i pieprz do smaku (wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżeczką do powstania gładkiej emulsji. Jeśli dressing będzie zbyt gęsty, dodajcie do niego odrobinę wody)
Przygotowanie:
Miąższ dyni kroimy w kostkę. Układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko kropimy oliwą, mieszamy. Pieczemy w temp. 200 stopni do miękkości. Zajmie to około 20-30 minut. Upieczoną dynię studzimy. Cebulkę siekamy w piórka. Szpinak myjemy, osuszamy. Sznycel z indyka przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni z obu stron. Odkładamy na papierowy ręcznik, studzimy a następnie kroimy w paski lub kostkę. W misce umieszczamy szpinak, cebulę, mięso, dynię, pokruszony ser i orzechy. Polewamy dressingiem miodowo-musztardowym z melasą. Podajemy z grzankami z bagietki lub ciabatty.

*jeśli nie macie pekanów, zastąpcie je orzechami włoskimi

Sałatka z pieczonej dyni
Sałatka z pieczoną dynią i szpinakiem

Czas przygotowania: 30 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

mama.skarbka 16/10/2014 - 4:15 pm

smakowicie wygląda 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 16/10/2014 - 4:19 pm

wygląda obłędnie, zapewne w smaku jest równie obłędna!

Odpowiedz
Puszek 16/10/2014 - 8:37 pm

skąd wziąć melasę z granatów Czy ew mozna czyms zastąpić?

Odpowiedz
Malwina 17/10/2014 - 6:46 am

Ja moją zamawiałam przez internet (w arabskie.pl). Ostatnio widziałam ją też u mnie w Auchanie. Jest dość specyficzna w smaku, z dominującym kwaśnym owocowym akcentem. Do tej sałatki możesz dodać zamiast melasy sok z cytryny. Smak będzie inny, ale wszystko powinno fajnie się skomponować.

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 17/10/2014 - 7:34 am

Sałatka wygląda pięknie, jest taka kolorowa. Podoba mi się dodatek orzechów i sera – razem z dynią musiałby smakować świetnie.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 17/10/2014 - 9:36 am

Malwi nie musiałabyś mnie namawiać na zjedzenie takiej sałatki, bo i ja uwielbiam to pomarańczowe cudo:)

Odpowiedz
Magda C. 17/10/2014 - 11:57 am

Świetna sałatka 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 20/10/2014 - 9:11 am

Cudownie kolorowa i jesienna. Bardzo lubię takie sałatki. Przepiękne zdjęcia Malwinko 🙂

Odpowiedz
JustInka 20/10/2014 - 1:49 pm

Cudowne kolory! Aż chce się biec po dynię 🙂

Odpowiedz
zosiasamosia 13/12/2014 - 11:43 am

Ile czasu wytrzyma taka upieczona dynia w lodówce? Lubię robić coś na 2-3 dni, więc wolałabym zrobić większą ilość na kilka razy.

Odpowiedz
Malwina 13/12/2014 - 11:48 am

2-3 dni na pewno.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies