Jak obrać dynię?

przez Malwina
Jak obrać dynię?
Jak obrać dynię?
Jesień w pełni, pora więc sięgnąć po warzywo, które najbardziej kojarzy mi się z tym okresem. Mowa oczywiście o dyni. Dziś mam dla Was krótki poradnik, z którego dowiecie się, jak obierać dynię. Czego będziecie potrzebować? Ostrego noża, obieraczki do warzyw i deski do krojenia. No i dyni rzecz jasna.

Gdy pomyślę, jak obierałam dynię jeszcze kilka lat temu, przechodzą mnie ciarki. Wyglądało to tak, że dużym nożem szefa kuchni (na dodatek tępym), obskubywałam skórkę centymetr po centymetrze. Ile razy dynia wypadła mi z rąk, a nóż wylądował nie tam gdzie powinien – nie zliczę. Na szczęście szybko poszłam po rozum do głowy i przerzuciłam się na obieraczkę. Ten sposób jest wygodniejszy, skuteczniejszy i przede wszystkim bezpieczniejszy.


Czy każdą dynię trzeba obierać ze skóry? Nie. Tak naprawdę wszystko zależy od grubości skóry. Takie odmiany jak np. Hokkaido, Kabocha, Sweet Dumpling, Delicata i Butternut/dynia piżmowa (widoczna na zdjęciach) nie muszą być obierane ze skórki. Sama średnio przepadam za skórką dyni, dlatego obieram ją mimo wszystko. 

1. Przekrawamy na pół

Dynię przekrawamy na pół. Robimy to ostrym nożem. Dynię należy położyć na stabilnym podłożu (np. na desce do krojenia) i ciąć ostrożnie. Ważne, by nóż był dobrze naostrzony. Niektóre okazy dyni mają naprawdę bardzo twardą skórę, dlatego ważne jest, by nóż był ostry. Przy okazji uważamy na palce. 
Jak obrać dynię?

2. Pozbywamy się pestek

Kolejno zabieramy się za pestki. Najwygodniej zrobić do łyżeczką. Ja używam do tego łyżeczki do melona, ale równie dobrze sprawdzi się najzwyklejsza mała łyżeczka. Pestki możecie umyć, a później wysuszyć. 

Jak obrać dynię?

3. Obieranie dyni

A teraz czynność właściwa, czyli obieranie dyni ze skórki. Nie róbcie tego nożem! Skóra dyni bywa dość twarda i łatwo o wypadek. Do obierania dyni wybierzcie obieraczkę do warzyw. Jeśli wasza obieraczka jest stara i wysłużona, a co za tym idzie dość tępa, warto zainwestować w nową. To koszt kilkunastu złotych. 
Najwygodniej położyć połówkę dyni na desce, przytrzymać ją jedną dłonią, a drugą obierać. Przy dyni o twardej skórce zajmie to chwilkę. Pamiętamy także o odcięciu końcówki dyni i wyrzuceniu jej. I gotowe. Teraz można przystąpić do obróbki dyni. Można ją pokroić i ugotować, upiec, zetrzeć na tartce itd. Całe mnóstwo przepisów na dania z dyni znajdziecie oczywiście u mnie na blogu. 

Jak obrać dynię?

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

Marzena Szkodzińska 27/09/2017 - 5:38 pm

Świetny post kochana, powiem szczerze, że czasami mam z tym problem i musi pomóc mi mój mąż. A dynię uwielbiam 🙂

Odpowiedz
Malwina 28/09/2017 - 2:07 pm

Niektóre sztuki o twardej skórce mogą być naprawdę problematyczne.

Odpowiedz
Kinga 27/09/2017 - 5:58 pm

Ja kroję dynię na małe kawałeczki i potem odkrawam skórkę. Wydaje mi się, że to szybki sposób.

Odpowiedz
Marzena T 27/09/2017 - 6:25 pm

Ja właśnie dziś walczyłam z swoją dynią. Miałam taką z Lidla zwykłą 😛 Trochę się namęczyłam ale warto było bo zupka wyszła pyszna 😀

Odpowiedz
Malwina 28/09/2017 - 2:08 pm

Dyniowa to prawdziwie jesienny klasyk 🙂

Odpowiedz
Dorota 27/09/2017 - 6:41 pm

A ja męczyłam się nożem. Dziękuję za radę:)

Odpowiedz
Anna S. 27/09/2017 - 9:34 pm

Bardzo fajny i przydatny post 🙂 Zwłaszcza teraz kiedy sezon na dynię 🙂

Odpowiedz
Magda 28/09/2017 - 8:09 am

dynia to moje ulubione jesienne warzywo, najczęściej kupuje hokkaido, bo nie trzeba obierać 🙂

Odpowiedz
Malwina 28/09/2017 - 2:10 pm

Mnie mimo wszystko skórka nie leży i zawsze ją obieram.

Odpowiedz
Ania 15/10/2020 - 10:18 pm

A ja takich dyń jak ta na obrazkach nie obieram… myję, wyciągam nasiona, kroje i piekę. Po upieczeniu… skórka jest jadalna.

Odpowiedz
Ervisha 28/09/2017 - 8:11 am

Przydatne wskazówki 🙂

Odpowiedz
Chocolade 28/09/2017 - 9:15 am

Kiedyś próbowałam zrobić kawę dyniowo-piernikową, ale wyszła mi obrzydliwa 😛 Życie 😀

Odpowiedz
Malwina 28/09/2017 - 2:11 pm

😀

Odpowiedz
Czynniki Pierwsze 28/09/2017 - 10:08 am

fajny wpis, na czasie! szczególnie że dwie dynie czekają już na swoją kolej by coś z nich przyrządzić 😀
udanego dnia!

Odpowiedz
Megly 28/09/2017 - 11:01 am

Ależ wspaniałe porady.
Nic, tylko się "do przetestowania" są.
Super!Dynie lubię.
Pozdrowionka serdeczne 🙂

Odpowiedz
Dolce120 28/09/2017 - 8:05 pm

Z dynią można się namęczyć, ale jak się już opanuje dobry sposób, to poszostają same przyjemności 🙂
https://smilingshrimp.blogspot.com/

Odpowiedz
Ania S 28/09/2017 - 8:37 pm

Ile razy ja niemal nie straciłam na dyni palca 😛 Jak sie skaleczę, to krew leci mi jak oszalała, a przy dyni o to nietrudno – czasem 2 dni potrafiłam tamować krwotok 😀 A teraz dynię zazwyczaj piekę i później wyjmuje miąższ. No chyba, że kawałek używam do placków, to wtedy obieram 😉

Odpowiedz
Kuchnia MagdaLeny 28/09/2017 - 10:51 pm

Super! Obieranie dyni to dla mnie zmora 😉

Odpowiedz
EllaCanto 29/09/2017 - 12:53 pm

Dobry patent na przecinanie dyni o twardej skórce (dotyczy także mięsa z kością typu żeberka): wbić poziomo duży nóż, wziąć tłuczek do mięsa i uderzać po ostrzu od góry.
Dynię obieram nożem tylko w miejscach załamania (zagłębieniach) i gdy skóra jest naprawdę bardzo, bardzo gruba. A tak to obieraczką – jak leci 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies