Racuchy dyniowe

przez Malwina
Racuszki z dyni
Racuchy dyniowe
Puszyste placuszki dyniowe to smaczna alternatywa dla klasycznych racuchów drożdżowych. Cudownie pachną korzennymi przyprawami, przez co idealnie wpisują się w jesienny klimat. W środku pozostają wilgotne za sprawą dodatku puree z dyni.  Wystarczy oprószyć je cukrem pudrem lub polać płynnym miodem i mamy pyszne słodkie śniadanie.
Zajrzyjcie do Emilii i zobaczcie jej turecką wersję racuchów z dynią.
Racuchy dyniowe

 

RACUCHY DYNIOWE
Śniadanie Mistrzów #287


Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • pół szklanki puree z dyni
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka plus 1 łyżka
  • pół łyżeczki świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka przyprawy do dyni
  • do podania: cukier puder, miód, orzechy i inne bakalie

Przygotowanie:
W misce umieszczamy drożdże, ciepłe mleko i cukier. Wszystkie składanki dokładnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy jajko, puree dyniowe, mąkę i przyprawę do dyni. Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło. Łyżką kładziemy porcje ciasta (można sobie pomóc ściągając ciasto drugą łyżką, jeśli jest bardzo gęste ). Smażymy je na małym ogniu z obu stron do zrumienienia. Racuszki dyniowe odkładamy na papierowy ręcznik.
Usmażone racuchy z dyni podajemy z dodatkiem miodu lub cukru pudru i bakalii. 

Polecam Wam również przepis na placki dyniowe na proszku do pieczenia:

 

 Placki z dyni
Placuszki dyniowe

 

Racuchy z puree z dyni

 

Racuchy dyniowe

 

Racuchy dyniowe przepis

 

Racuchy dyniowe

 

Racuchy dyniowe

 

Racuchy dyniowe
Racuchy dyniowe

Czas przygotowania: 1 godzina i 20 minut

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Magda C. 07/11/2015 - 4:01 pm

Fantastyczne racuchy 🙂

Odpowiedz
*Nataleczka* 07/11/2015 - 8:20 pm

Ale fajny przepis :)))

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 21/11/2015 - 7:45 pm

Jakież one pulchne i piękne!

Odpowiedz
Unknown 18/10/2016 - 12:38 pm

nie moge znalesc przyprawy do dyni,czy mozna zastapic czyms innym

Odpowiedz
Malwina 18/10/2016 - 12:39 pm

W składnikach przepisu masz podlinkowany mój przepis na przyprawę do dyni.

Odpowiedz
Anonimowy 20/10/2016 - 10:37 pm

Nie bardzo przepadam za drożdżami. Myślisz, że można by je podmienić na proszek do pieczenia?

Odpowiedz
Malwina 21/10/2016 - 6:45 am

Wypróbuj w takim razie przepis na pancakes dyniowe

Odpowiedz
lidia wyrzykiewicz 13/02/2017 - 4:07 pm

Tylko dlaczego wychodzi ich tak mało? Zniknęły w kilka minut. ��

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies