Racuchy dyniowe |
Puszyste placuszki dyniowe to smaczna alternatywa dla klasycznych racuchów drożdżowych. Cudownie pachną korzennymi przyprawami, przez co idealnie wpisują się w jesienny klimat. W środku pozostają wilgotne za sprawą dodatku puree z dyni. Wystarczy oprószyć je cukrem pudrem lub polać płynnym miodem i mamy pyszne słodkie śniadanie.
Zajrzyjcie do Emilii i zobaczcie jej turecką wersję racuchów z dynią.
Zajrzyjcie do Emilii i zobaczcie jej turecką wersję racuchów z dynią.
RACUCHY DYNIOWE
Śniadanie Mistrzów #287
Śniadanie Mistrzów #287
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- pół szklanki puree z dyni
- 1/4 szklanki ciepłego mleka plus 1 łyżka
- pół łyżeczki świeżych drożdży
- 1 łyżeczka przyprawy do dyni
- do podania: cukier puder, miód, orzechy i inne bakalie
Przygotowanie:
W misce umieszczamy drożdże, ciepłe mleko i cukier. Wszystkie składanki dokładnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy jajko, puree dyniowe, mąkę i przyprawę do dyni. Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło. Łyżką kładziemy porcje ciasta (można sobie pomóc ściągając ciasto drugą łyżką, jeśli jest bardzo gęste ). Smażymy je na małym ogniu z obu stron do zrumienienia. Racuszki dyniowe odkładamy na papierowy ręcznik.
Usmażone racuchy z dyni podajemy z dodatkiem miodu lub cukru pudru i bakalii.
Polecam Wam również przepis na placki dyniowe na proszku do pieczenia:
Placuszki dyniowe |
Racuchy dyniowe |
Czas przygotowania: 1 godzina i 20 minut
8 komentarzy
Fantastyczne racuchy 🙂
Ale fajny przepis :)))
Jakież one pulchne i piękne!
nie moge znalesc przyprawy do dyni,czy mozna zastapic czyms innym
W składnikach przepisu masz podlinkowany mój przepis na przyprawę do dyni.
Nie bardzo przepadam za drożdżami. Myślisz, że można by je podmienić na proszek do pieczenia?
Wypróbuj w takim razie przepis na pancakes dyniowe
Tylko dlaczego wychodzi ich tak mało? Zniknęły w kilka minut. ��