Make bento, not war! #44

przez Malwina
PONIEDZIAŁEK
Na śniadanie placuszki ze szczypiorkiem i chili. Jako dodatek do nich kawior z bakłażana (możecie przygotować go więcej i przez kilka dni zabierać ze sobą do pracy. To fajny dodatek do placuszków, pieczywa, szczególnie w cieplejsze dni). Do tego koreczki z mini kolbami kukurydzy, salami, papryką i czarnymi oliwkami. 
Na drugi posiłek sałatka na bazie ryżu z dodatkiem kurczaka.

Sałatka ryżowa z kurczakiem

Składniki (na 1 porcję):
  • pół szklanki ugotowanego ryżu
  • pół łodygi selera naciowego
  • 150 g polędwiczek drobiowych, przyprawionych solą, pieprzem, odrobiną słodkiej papryki i bazylii 
  • 1/4 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 1 mały ogórek gruntowy, obrany, pokrojony w plasterki
  • 1 dymka, posiekana
  • dressing: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, pół ząbka czosnku, szczypta oregano, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: do zimnego ryżu dodajemy pokrojony (i obrany) seler naciowy, pokrojonego kurczaka, paprykę, ogórka, dymkę. Składniki dressingu łączymy i zalewamy nim sałatkę. Mieszamy i przekładamy do pojemnika.
Na ostatni posiłek makaron z pesto bazyliowym oraz kurczak w szynce serrano. Jeśli chcecie wciąć do pracy makaron spaghetti, warto go złamać na pół przed ugotowaniem. Wtedy będzie łatwiej zjeść go z pojemnika. Fajnie sprawdzają się drobne makarony, np. farfalle, fusilli. Użyjcie ulubionego pesto, np. z suszonych pomidorów, z botwinki, ze szpinaku, liści rzodkiewki. Do takiego makaronu możecie dodać pomidorki koktajlowe lub pokruszony ser feta. 

WTOREK
Na śniadanie placuszki z ricotty z truskawkami. Niezwykle delikatne i puszyste, bo na ubitych białkach. Oczywiście owoce możecie podmienić lub po prostu je pominąć. Zamiast ricotty można także użyć serka mascarpone. Jako dodatek do placuszków jogurt naturalny plus kilka dodatkowych truskawek. 
Na drugi posiłek przygotowałam ryż smażony z kurczakiem w przyprawie 5 smaków i groszkiem cukrowym. Do tego marchewka, papryka, posiekana dymka, czosnek i imbir. Całość przyprawiona sambal oelek, sosem sojowym i odrobiną sosu rybnego. 

Ryż smażony z kurczakiem w przyprawie 5 smaków


Składniki (na 1 porcję):

  • 1 pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę
  • przyprawa 5 smaków
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • pół papryczki chili, posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • pół małej marchewki, pokrojonej w słupki
  • 1/4 czerwonej papryki, pokrojonej w słupki
  • mała garść groszku cukrowego
  • pół szklanki ugotowanego zimnego ryżu
  • 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sambal oelek
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso, lekko oprószamy przyprawą 5 smaków, smażymy przez około 5 minut. Dodajemy imbir, chili i czosnek, smażymy pół minuty. Wrzucamy marchewkę i paprykę, smażymy mieszając przez 3 minuty. dodajemy groszek, krótko przesmażamy. Wrzucamy ryż, dodajemy sos sojowy i rybny, sambal oelek, mieszamy, podgrzewamy przez około minutę.

Ostatnią potrawą były pierogi z mięsem, które gotowałam na obiad. Okraszone szalotką smażoną na maśle.

ŚRODA

Na śniadanie znów placuszki, tym razem wytrawne z cukinią. Dodatkowo caprese (oliwa w osobnym małym pojemniczku) i zielone oliwki. Pomidory radzę solić tuż przed jedzeniem, w przeciwnym razie mogą puścić sporo soku. Warto zakupić plastikową solniczkę i nosić ją w torbie.
Na drugi posiłek sałatka ziemniaczana z lekkim dressingiem na bazie oliwy i octu z czerwonego wina. Do sałatki dodałam suszone pomidory, zielone oliwki i posiekaną natkę pietruszki.

Sałatka ziemniaczana z suszonymi pomidorami


Składniki (na 1 porcję):

  • 250 ziemniaków, obranych ze skórki i ugotowanych (u mnie na parze)
  • 4-5 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej, posiekanych
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka zielonych oliwek, posiekanych
  • dressing: 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka octu winnego, szczypta oregano, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Ziemniaki kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy pomidory, natkę, oliwki. Składniki dressingu mieszamy, polewamy sałatkę. 

Na obiad sałatka makaronowa z kurczakiem (u mnie mięso grillowane), pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą z dressingiem z bazyliowym pesto.

PIĄTEK
Na śniadanie raz kolejny wytrawne placuszki cukiniowe. Lubię je za szybkość wykonania, dlatego dość często je powtarzam. Jako dodatek do placuszków sos czosnkowy na jogurcie z dodatkiem oregano. Do tego kilka koreczków z papryki, czarnych oliwek i mini kolb kukurydzy. 
Na drugi posiłek pożywna sałatka ziemniaczana z tuńczykiem, jajkiem, fasolką szparagową i kaparami. 
Jako danie obiadowe ryż smażony z kurczakiem i groszkiem cukrowym. 
Ryż smażony z kurczakiem i groszkiem cukrowym
Składniki (na 1 porcję):
  • 1 pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę
  • pół łyżeczki posiekanego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1/4 czerwonej papryki, pokrojonej w krótkie paski
  • mała garść groszku cukrowego
  • 3 mini kolby marynowanej kukurydzy, pokrojone
  • 1 dymka, posiekana
  • 2 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych
  • pół szklanki ugotowanego zimnego ryżu
  • 1 łyżka sosu chili
  • 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso, smażymy przez 5 minut. Dodajemy imbir i czosnek, smażymy pół minuty. Dodajemy paprykę, smażymy dalej przez 3 minuty. Wrzucamy kukurydzę, groszek, dymkę, orzeszki, smażymy przez minutę. Dodajemy ryż, sos chili, sos sojowy, mieszamy. Podgrzewamy przez około minutę.

A Wy, który z zestawów najchętniej zabralibyście ze sobą do pracy?
6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Anonimowy 23/06/2014 - 12:13 pm

i znowu piękne zestawy, ja zabieram z poniedziałku i wtorku;p

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
kocie-smaki 23/06/2014 - 12:32 pm

będę tu zaglądać w każdej chwili braku pomysłu na obiad do pracy dla męża 🙂

Odpowiedz
JustInka 23/06/2014 - 12:36 pm

Bardzo mi sie podoba w środowym menu, w sałatce makaronowej ten zawijany makaron. Wygląda genialnie 🙂

Odpowiedz
Mathias Zamęcki 23/06/2014 - 7:52 pm

chyba bardziej podobał mi sie poprzednia forma prezentacji była bardziej czytelna 🙂

jak zwykle super papu!

Odpowiedz
Malwina 24/06/2014 - 5:36 am

Mathias Zamęcki, szkoda, że nie napisałeś dlaczego tamta. Mam nadzieję, że z czasem się przyzwyczaisz 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 24/06/2014 - 7:40 am

Kocham Twoje zestawy do lunch boxów! 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies