Make bento, not war! #172

przez Malwina
Fit lunchbox
Dzień dobry, 
Dziś dość skromnie, bo w ubiegłym tygodniu, z racji pracy na wyjeździe, miałam okazję zrobić tylko kilka pojemników. Króluje omlet sernikowy, na którego przepis dopracowywałam przez kilka dni. Jest niezwykle delikatny i świetnie smakuje na zimno. Wyjątkowo dobrze sprawdza się jako posiłek do pudełka. Pamiętajcie tylko o tym, aby dodawać do niego lekkie owoce. Zdecydowanie najlepiej sprawdzają się tutaj jagody, nawet te mrożone. Jeśli jadacie śniadania białkowo-tłuszczowe, to tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania przepisu. 

Korzystając z okazji, zapraszam Was na nowy bentowy fanpage Make bento, not war na Facebooku. Do przeczytania już jutro 😊

ŚRODA

Na śniadanie pieczony omlet sernikowy (w wersji bezglutenowej) z dodatkiem malin i borówek.

Drugi posiłek to kasza gryczana z warzywami, wołowiną i sosem teriyaki. Szybkie i proste.

Komentarz:

Omlet sernikowy upiekłam wieczorem dzień wcześniej. Robiłam akurat omlet na kolację, więc wstawiłam do piekarnika od razu dwie formy. Kaszę gryczaną ugotowałam z podwójnej porcji dzień wcześniej. Rano zostało tylko przygotować potrawę.
Posiekałam pora, paprykę, szparagi i kilka brązowych pieczarek. Na patelni rozgrzałam 5 g oleju. Wrzuciłam posiekanego pora, smażyłam przez 3 minuty. Dodałam paprykę, szparagi i pieczarki, smażyłam kolejne 3 minuty. Wrzuciłam 250 g mielonej wołowiny, dodałam troszkę srirachy dla zaostrzenia smaku i garść mrożonego groszku. Smażyłam około 4 minuty. Wrzuciłam kaszę, dodałam 3 łyżki sosu teriyaki, wymieszałam. Patelnia wylądowała na parapecie przy otwartym oknie, by danie szybciej ostygło. Potem dodałam do niego posiekaną dymkę i zapakowałam do pudełka. Na górze wylądował marynowany czosnek.

CZWARTEK

W czwartek lekki i prosty w wykonaniu zestaw. W pierwszym pudełku ponownie pieczony omlet twarogowy, tym razem z dodatkiem mrożonych jagód.

W drugim pudełku sałatka białkowo-tłuszczowa z sałaty rzymskiej, pieczonej piersi z indyka, serka pleśniowego z zielonym pieprzem, rzodkiewki, pomidora, czerwonej cebulki. W małym pojemniku oliwa z octem balsamicznym, suszoną bazylią, solą i pieprzem.

Komentarz:

Oba pudełeczka były robione z samego rana. Od razu po wstaniu odpaliłam piekarnik, zmiksowałam masę serową i ubiłam białka. Omlet wylądował w piekarniku (posypałam go mrożonymi jagodami, inne mrożone owoce mogą być zbyt ciężkie.

Gdy omlet piekł się, pokroiłam warzywa i mięso, zrobiłam dressing. Akurat ostatnio kupiłam oliwę ev od razu z octem balsamicznym, wystarczyło więc jedynie wymieszać ją, przelać do pojemnika i doprawić.
7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Ania S 05/06/2017 - 8:08 am

Kaszę gryczaną z warzywami (i kiełkami na patelnię) mam w lunch boxie na jutro 🙂
Omlet sernikowy, zwłaszcza ten z jagodami, wygląda przepysznie 🙂

Odpowiedz
EllaCanto 05/06/2017 - 12:11 pm

Fajnie brzmi ta kasza gryczana z wołowiną i warzywami 😀 A omlet sernikowy robiłam dzisiaj – właśnie z mrożonymi jagodami (bo bałam się, że truskawki puszczą za dużo soku). Dałam jeszcze do niego aromat waniliowy 🙂 Pycha!

Odpowiedz
Anna S. 05/06/2017 - 4:59 pm

Te omlety wyglądają tak pysznie, że aż ślinka leci. Zjadłabym, oj zjadła… 🙂

Odpowiedz
Lonna 05/06/2017 - 5:16 pm

Po przeglądnięciu tych apetycznych zdjęć zgłodniałam 😉 Najbardziej mnie kusi omlet twarogowy z jagodami. Chciałoby się go porwać z tego pudełeczka 😀

Odpowiedz
Agnieszka D 05/06/2017 - 7:36 pm

To drugie pudełeczko, to ja bym Ci ukradła przez monitor 🙂 Pysznie 🙂

Odpowiedz
Słone Słodkim Przeplatane 06/06/2017 - 6:20 am

Omlet sernikowy wygląda przepysznie 🙂 chyba się skuszę na niego :).

Odpowiedz
anna katarzyna 06/06/2017 - 10:14 am

omlet sernikowy zrobię na pewno 🙂 zakup monbento i książki "Sałatlove" niesamowicie wpłynął na moją mobilizację do robienia laczyków.
Przy okazji, zostawię Ci linka do mojego lanczowego marzenia (które jest raczej niepraktyczne w moim przypadku, dlatego pozostanie marzeniem) https://www.getprepd.com/

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies