Crumble z truskawkami

przez Malwina
Truskawki pod kruszonką

Crumble z truskawkami to pyszny i nieskomplikowany w przygotowaniu deser. Wystarczy pokroić owoce, posypać je kruszonką i zapiec w piekarniku. Prościej już chyba być nie może. Truskawkowe crumble podałam z dodatkiem serka mascarpone, którego kremowa konsystencja świetnie komponuje się z tym deserem. Oczywiście, jeśli wolicie, możecie podać je z dodatkiem ulubionych lodów. 
Truskawki z kruszonką

TRUSKAWKI POD KRUSZONKĄ


Składniki (na 4 porcje):

  • 400 g truskawek
  • 1 lekko czubata łyżka cukru (lub więcej wg preferencji)
  • kruszonka: pół szklanki mąki, 3 łyżki cukru, 3 czubate łyżki masła
  • do podania: serek mascarpone
Truskawki pozbawiamy szypułek. Owoce myjemy, osuszamy, kroimy na pół. Zasypujemy cukrem, delikatnie mieszamy. Rozkładamy je do 4 małych naczynek do zapiekania (ewentualnie do jednego dużego). 
Przygotowujemy kruszonkę: Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami. Truskawki posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 25-30 minut w temp. 180 stopni. Podajemy z dodatkiem serka mascarpone. Crumble z truskawkami możecie także podać z ulubionymi lodami, np. waniliowymi. 

Czas przygotowania: 40 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

majka 23/06/2014 - 6:58 pm

Pychota! Uwielbiam wszelkiego rodzaju crumble 😉

Odpowiedz
Justyna Żak 23/06/2014 - 7:33 pm

świetne na śniadanie:)

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 24/06/2014 - 7:40 am

Pyszności! Śliczne foremki!

Odpowiedz
JestSmak 24/06/2014 - 6:44 pm

mmm pycha, też robiłam kilka dni temu, tylko z mąki orkiszowej, zmielonych orzechów włoskich i ksylitolu 🙂 A do podania śmietanka sojowa. Taka moja dietetyczna wersja :).

Odpowiedz
JustInka 30/06/2014 - 11:18 am

Genialnie wygląda! Uwielbiam crumble, ale truskawkowej wersji nie robiłam! Może uda mi się nadrobić 🙂 Już wiem, że to danie dla mojego Młodego 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies