Crumble z truskawkami to pyszny i nieskomplikowany w przygotowaniu deser. Wystarczy pokroić owoce, posypać je kruszonką i zapiec w piekarniku. Prościej już chyba być nie może. Truskawkowe crumble podałam z dodatkiem serka mascarpone, którego kremowa konsystencja świetnie komponuje się z tym deserem. Oczywiście, jeśli wolicie, możecie podać je z dodatkiem ulubionych lodów.
TRUSKAWKI POD KRUSZONKĄ
Składniki (na 4 porcje):
- 400 g truskawek
- 1 lekko czubata łyżka cukru (lub więcej wg preferencji)
- kruszonka: pół szklanki mąki, 3 łyżki cukru, 3 czubate łyżki masła
- do podania: serek mascarpone
Truskawki pozbawiamy szypułek. Owoce myjemy, osuszamy, kroimy na pół. Zasypujemy cukrem, delikatnie mieszamy. Rozkładamy je do 4 małych naczynek do zapiekania (ewentualnie do jednego dużego).
Przygotowujemy kruszonkę: Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami. Truskawki posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 25-30 minut w temp. 180 stopni. Podajemy z dodatkiem serka mascarpone. Crumble z truskawkami możecie także podać z ulubionymi lodami, np. waniliowymi.
Czas przygotowania: 40 minut.
5 komentarzy
Pychota! Uwielbiam wszelkiego rodzaju crumble 😉
świetne na śniadanie:)
Pyszności! Śliczne foremki!
mmm pycha, też robiłam kilka dni temu, tylko z mąki orkiszowej, zmielonych orzechów włoskich i ksylitolu 🙂 A do podania śmietanka sojowa. Taka moja dietetyczna wersja :).
Genialnie wygląda! Uwielbiam crumble, ale truskawkowej wersji nie robiłam! Może uda mi się nadrobić 🙂 Już wiem, że to danie dla mojego Młodego 🙂