Pierogi z mięsem |
Pierogi z mięsem to smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Przyznaję, są dość pracochłonne, jednak od czasu do czasu warto posiedzieć troszkę dłużej w kuchni i pobawić się w lepienie ich. Obowiązkowo okraszone zeszkloną na maśle cebulką lub skwarkami z boczku. Najlepiej za jednym razem przygotować pierogi z podwójnej porcji i część z nich zamrozić. O ile oczywiście wszystkie nie znikną jeszcze tego samego dnia.
PIEROGI Z MIĘSEM
Składniki (na około 25-30 sztuk):
[przepis własny]
- ciasto: 2 szklanki mąki, pół łyżeczki soli, 3/4-1 szklanka gorącej wody, 1 łyżka oleju lub stopionego masła
- farsz: 350 ugotowanego mięsa z rosołu (waga po obraniu ze skóry i oddzieleniu od kości, u mnie kurczak i kawałek wołowiny), 1 duża cebula, pół łyżeczki suszonego majeranku, sól i świeżo mielony pieprz do smaku, pół łyżeczki suszonego majeranku, około 1/4-1/3 szklanki ciepłego rosołu
Przygotowujemy ciasto na pierogi: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, mieszamy. Do 3/4 szklanki gorącej wody dodajemy olej/masło, wlewamy do mąki, mieszamy łyżką. Wyrabiamy ciasto (w razie potrzeby dolewamy odrobinę więcej wody) przez 5-7 minut, aż będzie miękkie i delikatne. Odkładamy je do miseczki, przykrywamy i zostawiamy na pół godziny.
Przygotowujemy farsz mięsny do pierogów: cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej/klarowane masło), rumienimy cebulę. Mięso wraz z cebulą przekręcamy w maszynce. Dodajemy do mięsa rosół, wyrabiamy dłonią. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dzięki dodatkowi rosołu do mięsna farsz nie będzie suchy.
Formowanie i gotowanie pierogów: ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy je cienko na blacie wysypanym mąką. Przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środku każdego układamy łyżeczkę farszu, zlepiamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucamy pierogi (ja gotuję pierogi w dwóch partiach), gdy wypłyną gotujemy je dalej przez około 2,5 minuty. Odkładamy na talerz. Pierogi z mięsem podajemy okraszone zrumienioną cebulką, skwarkami, boczkiem.
Pierogi z mięsem z rosołu |
Czas przygotowania: 1 godzina minut.
6 komentarzy
Pycha! Najlepsze zaraz po tych ze szpinakiem :>
Piękne pierożki Ci wyszły! Idealne jak z foremki 🙂
Kochana! Po prostu idealne pierogi! Nie pogardzilabym takim talerzykiem 🙂
a jakie mięso?
U mnie najczęściej jest to kurczak oraz kawałek wołowiny.
Panno Malwinno, kocham Twoje ciasto na pierogi! 😀 już któryś raz robiłam, jego aksamitność i delikatność mnie zachwyca 😀