Kurczak w szynce serrano z młodymi ziemniakami

przez Malwina
Kurczak z szynką serrano
Ostatnio na blog zaroiło się od przepisów na słodkie wypieki i desery z wykorzystaniem truskawek. Pora na małą odmianę i przepis obiadowy. Jedna kieszeń w mojej zamrażarce wypełniona jest zawsze po brzegi drobiem. Połówek jada kurczaka kilka razy dziennie, więc jest on najczęściej bazą do przygotowania posiłku. Tym razem postawiłam na zapiekane filety w szynce serrano z dodatkiem młodych ziemniaków. Danie nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy a smakuje świetnie. Szczególnie polecam Wam wypróbowanie bazyliowego sosu z dodatkiem aioli. 

Filety z kurczaka w szynce
KURCZAK W SZYNCE SERRANO Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI


Składniki (na 2 porcje):

  • 2 piersi z kurczaka
  • marynata: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka suszonego oregano, sól i pieprz
  • 2 plastry szynki serrano
  • pół kg małych młodych ziemniaczków
  • 1/4-1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku (słodkiej lub ostrej wg preferencji)
  • pomidorki koktajlowe
  • sól morska
  • sos bazyliowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka aioli, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2-3 łyżeczki pesto bazyliowego, sól i pieprz do smaku
Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny i oregano. Do tak powstałej marynaty wkładamy mięso. Ziemniaki myjemy, większe kroimy na pół lub w ćwiartki (pozostawiam na nich skórkę) i osuszamy papierowym ręcznikiem. Posypujemy je wędzoną papryką, kropimy niewielką ilością oliwy (1-2 łyżeczki), mieszamy, by ziemniaki pokryła wędzona papryka. Ziemniaki układamy w naczyniu do zapiekania. Oprószamy solą morską. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Następnie mięso wyjmujemy z marynaty, obsmażamy na patelni 1-2 minuty z każdej strony, zawijamy w plaster szynki. Po 25 minutach do naczynia z ziemniakami dokładamy mięso i pomidorki. Pieczemy dalej przez 20-25 minut. 
Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z aioli, sokiem z cytryny i pesto. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kurczaka podajemy z pieczonymi ziemniakami, pomidorkami i sosem bazyliowym z aioli. 
Kurczak w szynce
Sos bazyliowy z aioli
Czas przygotowania: 1 godzina.
3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Magda C. 18/06/2014 - 6:02 pm

Smakowicie wygląda! Aż ślinka cieknie 🙂

Odpowiedz
MałaGosia 20/06/2014 - 8:38 am

Piękne zdjęcie, zaczynam się robić głodna 😉

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 24/06/2014 - 7:34 am

Uczta obiadowa w iście śródziemnomorskim stylu!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies