Placki szczypiorkowe (GP Korei)

przez Malwina
Placuszki, które dziś Wam prezentuję smażyłam w połowie lipca. Jakimś cudem przepis zawieruszył się w plikach ze zdjęciami. Całe szczęście, że znalazłam go właśnie teraz, kiedy odbywa się GP Korei Południowej.  W placuszkach pominęłam dodatek przegrzebków, dodałam do nich także czosnek, aby nadać im jeszcze większej wyrazistości. Irena i Andrzej, u których wypatrzyłam ten przepis, serwowali placuszki z dodatkiem jajek sadzonych. Ja podałam je w ten sam sposób (z resztą bardzo trafny), jednakże jajek sadzonych na moich zdjęciach nie uświadczycie, tego dnia bowiem usmażyłam chyba najbardziej niekształtne i niefotogeniczne jajka sadzone w moim życiu. 

Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji, akcji Dari- F1 od kuchni.

PLACKI SZCZYPIORKOWE (KOREA)

Składniki (na około 6 dużych placuszków):

  • 3/4 szklanki mąki pszennej lub pełnoziarnistej
  • pół szklanki wody
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1/2-3/4 łyżeczki soli
  • pół szklanki zielonej cebulki (dymki), posiekanej
  • 3 pęczki szczypiorku, posiekanego 
  • 1 mała cukinia starta na tarce, odciśnięta  z nadmiaru soku 
  • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
  • 1 papryczka chilli pokrojona w drobną kosteczkę (pozbawiona pestek)
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane 
Jajko łączymy z mąką i wodą za pomocą widelca lub trzepaczki. Doprawiamy solą. Dodajemy posiekaną zieloną cebulkę, szczypiorek, czosnek, cukinię, papryczkę chilli, doprawiamy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, wlewamy po łyżce ciasta i smażymy z obu stron, aż ładnie się zrumienią.

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

31 komentarzy
0

Podobne posty:

31 komentarzy

lutka40 15/10/2011 - 4:46 pm

Świetny pomysł .Zapisuję do szybkiego zrobienia

Odpowiedz
Mona 15/10/2011 - 5:05 pm

nieraz robiłam takie placuszki , gdy nie miałam pomysłu na kolacje a tu proszę – kuchnia koreanska :))..bardzo je lubię..Pozdrawiam

Odpowiedz
Marzena 15/10/2011 - 5:09 pm

Mniam mniam:) Wspaniale Ci wyszly:)

Odpowiedz
Dorota 15/10/2011 - 5:19 pm

Ale one wiosenne…warto wypróbować:-)

Odpowiedz
Aleksandra 15/10/2011 - 5:24 pm

rewelacyjne placuszki! super pomysł

Odpowiedz
Pyza 15/10/2011 - 5:40 pm

bardzo apetyczne placuszki 🙂

Odpowiedz
Monique 15/10/2011 - 5:45 pm

Zaglądasz do mojej lodowki, czy co ? 🙂 Wczoraj kupiłam wielki pęczek szczypioru i troche sie martwiłam ze nie zuzyje go przez caly tydzien. ale jutro zrobie te placki i podam do pieczonego miesa. Mysle ze beda swietnie smakowaly 🙂
PS. teraz widze ze nie mam cukinii, dac troche marchewki? A moze troszke dyni? Albo zrobic po prostu bez cukinii? Help 🙁

Odpowiedz
Hania-Kasia 15/10/2011 - 5:45 pm

Zatęskniłam za tego typu plackami. Trzeba będzie zrobić.

Odpowiedz
Domi w kuchni 15/10/2011 - 5:56 pm

Apetycznie się prezentują.
Pomysł jest świetny, ilośc koperku jest zabójcza 😉 ale za to jest chilli i cukinia, mniam 🙂

Odpowiedz
slyvvia 15/10/2011 - 6:00 pm

Takich nigdy nie jadłam. Świetnie wyglądają 🙂

Odpowiedz
Majana 15/10/2011 - 6:03 pm

Jakie ladne kolorowe placuszki. 🙂 Bardzo mi się podobają:)

Odpowiedz
Anonimowy 15/10/2011 - 6:09 pm

uwielbiam placki,a te wygladaja przepysznie:)

Odpowiedz
tu-tusia 15/10/2011 - 6:34 pm

Cudne placuszki Mallwinko 🙂

Wielki buziak ode mnie specjalnie dla Ciebie!

Odpowiedz
bastamb 15/10/2011 - 6:49 pm

Polubiłam Twoje wszelkiego rodzaju placuszki….tanio, łatwo i szybko….czyli coś dla mnie…pozdrawiam…

Odpowiedz
Majana 15/10/2011 - 8:05 pm

Śliczne, takie kolorowe 🙂

Odpowiedz
Martynella 15/10/2011 - 8:17 pm

Wygląda smakowicie:)

Odpowiedz
Biżuteria z filcu 15/10/2011 - 8:39 pm

Placuszki wyglądają wybornie. Takie letnie klimaty w środku jesieni 🙂

Odpowiedz
delikatessen 15/10/2011 - 11:41 pm

Świetne te placki, w sam raz dla mnie! Może rzeczywiście też pominęłabym przegrzebki, ale za ta dodałabym pewnie kraby lub posiekane krewetki. Pozdrawiam!

Odpowiedz
Malwina 16/10/2011 - 5:23 am

@Monique- myślę, że fajnie skomponowałaby się tutaj dynia 😉

Odpowiedz
goh. 16/10/2011 - 6:44 am

ładnie się prezentują:))) ma się ochotę schrupać od razu:)))

Odpowiedz
Bazylia 16/10/2011 - 1:40 pm

Takie placuszki są zawsze smaczne! A najlepsze jest to, że można fantazjować z dodatkami 😀

Odpowiedz
shy 16/10/2011 - 3:26 pm

bardzo smakowite placuszki 😉

Odpowiedz
grumko 17/10/2011 - 2:23 am

Nawet je nie tak dawno mile wspominałem;-)

Odpowiedz
evita0007 17/10/2011 - 9:01 am

Jakie apetyczne mniam,mniam 🙂

Odpowiedz
Maggie 17/10/2011 - 10:49 am

A ja chcialabym te nieksztaltne jajka zobaczyc – mam slabosc do wszystkiego, co nieforemne i nierowne 🙂
Placuszki za to bardzo foremne i z pewnoscia smaczne, mysle, ze kiedys przetestuje ten przepis!

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 17/10/2011 - 1:04 pm

Rewelacja! Uwielbiam wytrawne placuszki, właśnie z biegem okoliczności wrzuciłam notkę z serowymi placuszkami i rozmyślałam jakie zrobię następnym razem, wychodzi na to, że moje przeznaczenie to placki szczypiorkowe 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 31/10/2011 - 6:52 pm

Jak dla mnie super propozycja godna wypróbowania!

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
MJ 19/06/2012 - 8:33 am

Nie wiem dlaczego rozwaliły mi się 🙁

Odpowiedz
Malwina 20/06/2012 - 9:41 am

Przyczyną rozpadania się placków mogła być za mała ilość oleju podczas smażenia. Należy pamiętać, by przed przewróceniem ich na drugą stronę były dobrze wysmażone.

pozdrawiam

Odpowiedz
Kasieńka 10/05/2013 - 9:01 am

Wyglądają super!

Odpowiedz
Daria Diering 25/06/2013 - 7:35 am

Wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Pozdrawiam ciepło 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies