Placuszki, które dziś Wam prezentuję smażyłam w połowie lipca. Jakimś cudem przepis zawieruszył się w plikach ze zdjęciami. Całe szczęście, że znalazłam go właśnie teraz, kiedy odbywa się GP Korei Południowej. W placuszkach pominęłam dodatek przegrzebków, dodałam do nich także czosnek, aby nadać im jeszcze większej wyrazistości. Irena i Andrzej, u których wypatrzyłam ten przepis, serwowali placuszki z dodatkiem jajek sadzonych. Ja podałam je w ten sam sposób (z resztą bardzo trafny), jednakże jajek sadzonych na moich zdjęciach nie uświadczycie, tego dnia bowiem usmażyłam chyba najbardziej niekształtne i niefotogeniczne jajka sadzone w moim życiu.
PLACKI SZCZYPIORKOWE (KOREA)
Składniki (na około 6 dużych placuszków):
- 3/4 szklanki mąki pszennej lub pełnoziarnistej
- pół szklanki wody
- 1 roztrzepane jajko
- 1/2-3/4 łyżeczki soli
- pół szklanki zielonej cebulki (dymki), posiekanej
- 3 pęczki szczypiorku, posiekanego
- 1 mała cukinia starta na tarce, odciśnięta z nadmiaru soku
- świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
- 1 papryczka chilli pokrojona w drobną kosteczkę (pozbawiona pestek)
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
Jajko łączymy z mąką i wodą za pomocą widelca lub trzepaczki. Doprawiamy solą. Dodajemy posiekaną zieloną cebulkę, szczypiorek, czosnek, cukinię, papryczkę chilli, doprawiamy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, wlewamy po łyżce ciasta i smażymy z obu stron, aż ładnie się zrumienią.
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
31 komentarzy
Świetny pomysł .Zapisuję do szybkiego zrobienia
nieraz robiłam takie placuszki , gdy nie miałam pomysłu na kolacje a tu proszę – kuchnia koreanska :))..bardzo je lubię..Pozdrawiam
Mniam mniam:) Wspaniale Ci wyszly:)
Ale one wiosenne…warto wypróbować:-)
rewelacyjne placuszki! super pomysł
bardzo apetyczne placuszki 🙂
Zaglądasz do mojej lodowki, czy co ? 🙂 Wczoraj kupiłam wielki pęczek szczypioru i troche sie martwiłam ze nie zuzyje go przez caly tydzien. ale jutro zrobie te placki i podam do pieczonego miesa. Mysle ze beda swietnie smakowaly 🙂
PS. teraz widze ze nie mam cukinii, dac troche marchewki? A moze troszke dyni? Albo zrobic po prostu bez cukinii? Help 🙁
Zatęskniłam za tego typu plackami. Trzeba będzie zrobić.
Apetycznie się prezentują.
Pomysł jest świetny, ilośc koperku jest zabójcza 😉 ale za to jest chilli i cukinia, mniam 🙂
Takich nigdy nie jadłam. Świetnie wyglądają 🙂
Jakie ladne kolorowe placuszki. 🙂 Bardzo mi się podobają:)
uwielbiam placki,a te wygladaja przepysznie:)
Cudne placuszki Mallwinko 🙂
Wielki buziak ode mnie specjalnie dla Ciebie!
Polubiłam Twoje wszelkiego rodzaju placuszki….tanio, łatwo i szybko….czyli coś dla mnie…pozdrawiam…
Śliczne, takie kolorowe 🙂
Wygląda smakowicie:)
Placuszki wyglądają wybornie. Takie letnie klimaty w środku jesieni 🙂
Świetne te placki, w sam raz dla mnie! Może rzeczywiście też pominęłabym przegrzebki, ale za ta dodałabym pewnie kraby lub posiekane krewetki. Pozdrawiam!
@Monique- myślę, że fajnie skomponowałaby się tutaj dynia 😉
ładnie się prezentują:))) ma się ochotę schrupać od razu:)))
Takie placuszki są zawsze smaczne! A najlepsze jest to, że można fantazjować z dodatkami 😀
bardzo smakowite placuszki 😉
Nawet je nie tak dawno mile wspominałem;-)
Jakie apetyczne mniam,mniam 🙂
A ja chcialabym te nieksztaltne jajka zobaczyc – mam slabosc do wszystkiego, co nieforemne i nierowne 🙂
Placuszki za to bardzo foremne i z pewnoscia smaczne, mysle, ze kiedys przetestuje ten przepis!
Rewelacja! Uwielbiam wytrawne placuszki, właśnie z biegem okoliczności wrzuciłam notkę z serowymi placuszkami i rozmyślałam jakie zrobię następnym razem, wychodzi na to, że moje przeznaczenie to placki szczypiorkowe 🙂
Jak dla mnie super propozycja godna wypróbowania!
http://www.przysmakiewy.pl
Nie wiem dlaczego rozwaliły mi się 🙁
Przyczyną rozpadania się placków mogła być za mała ilość oleju podczas smażenia. Należy pamiętać, by przed przewróceniem ich na drugą stronę były dobrze wysmażone.
pozdrawiam
Wyglądają super!
Wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Pozdrawiam ciepło 🙂