Spaghetti z bazyliowym pesto

przez Malwina
Makaron z bazyliowym pesto

Spaghetti z bazyliowym pesto to pomysł na szybki i prosty obiad. Samo pesto możecie przygotować wcześniej i przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce. Później wystarczy już tylko ugotować makaron i wymieszać je z bazyliowym sosem. Pesto należy zużyć w przeciągu tygodnia czasu. 
Spaghetti z pesto z bazylii

SPAGHETTI Z PESTO Z BAZYLII

Składniki (na 4 porcje):
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 1 szklanka liści bazylii
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4-1/3 szklanki oliwy ev
W rozdrabniaczu umieszczamy bazylię, orzechy, ser, posiekany czosnek. Wlewamy oliwę, dodajemy szczyptę soli. Miksujemy krótko do powstania sosu. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzamy go i przenosimy do miski. Dodajemy kilka łyżek pesto bazyliowego i dokładnie mieszamy. Makaron nakładamy na 4 talerze. Możecie go lekko skropić oliwą i posypać wiórkami parmezanu. 

Czas przygotowania: 20 minut.

20 komentarzy
0

Podobne posty:

20 komentarzy

amarantka 08/09/2010 - 3:34 pm

Lubię takie zielone.
I takie proste.
I takie smaczne 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 08/09/2010 - 3:38 pm

Zielono ci 😉 Z pewnością pięknie pachniało w Twojej kuchni.
Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
wiosenka27 08/09/2010 - 3:43 pm

Uwielbiam spaghetti z każdym sosem:)

Odpowiedz
Paula 08/09/2010 - 4:49 pm

w tym tygodniu pędzę po doniczki, ziemię i nasionka! ;P

Odpowiedz
kabamaiga 08/09/2010 - 5:15 pm

Zazdroszczę plonów. U mnie niestety bazylia ledwo zipie. Na szczęście ta kupiona w sklepie i przesadzona rośnie super. A taki makaron to marzenie.

Odpowiedz
Kasia w kuchni♥♥♥ 08/09/2010 - 5:51 pm

oOO bazyliowe pesto,uwielbiam:]

Odpowiedz
Amber 08/09/2010 - 5:57 pm

Mogę to jeść codziennie!
Pysznie je pokazałaś.

Odpowiedz
Anonimowy 08/09/2010 - 6:27 pm

naj naj naj! to spaghetti jest fest!

Odpowiedz
Wojownicza Wiewióra 08/09/2010 - 7:36 pm

Aż wstyd się przyznać ale sama nie robiłam nigdy pesto… cóż chyba pora to zmienić 🙂 bardzo mnie zachęciłaś swoim spaghetti.

Odpowiedz
Joanna 08/09/2010 - 7:52 pm

Uwielbiam pesto domowej roboty. Smakuje zupełnie inaczej niż to ze słoika 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 08/09/2010 - 7:55 pm

Jak ja dawno nie jadlam pesto! Zawsze lubilam makaron z pesto, szybko i bardzo smacznie 🙂

Odpowiedz
majana 08/09/2010 - 9:12 pm

Uwielbiam makaronik z pesto!:))
Nawet moje dziecię polubiło jedząc go we Włoszech;)
Pozdrawiam.

Odpowiedz
Kaś 08/09/2010 - 9:22 pm

pierwsze zdjęcie jest rewelacyjne! jakby jedzenie miało trafić do buzi – aż się głodna na noc zrobiłam 🙂

Odpowiedz
grumko 09/09/2010 - 5:14 am

Lubimy, lubimy i to bardzo!;-)
A najbardziej z pistacjami;-)

Odpowiedz
Ewa Smaczniutkie.pl 09/09/2010 - 8:26 am

Bardzo kusząca propozycja, prosta a tak niesamowicie smaczna 🙂

Odpowiedz
majka 09/09/2010 - 11:07 am

Takie spaghetti lubie najbardziej. Proste a jakie pyszne!

Odpowiedz
dorota20w 09/09/2010 - 1:05 pm

uwielbiam pesto !

Odpowiedz
Ojciec Dyrektor 09/09/2010 - 3:36 pm

Klasyka gatunku, jeden z moich ulubionych makaronów. Ja używam nerkowców lub jak mnie stać to pini.

Odpowiedz
Wojownicza Wiewióra 18/09/2010 - 6:33 pm

Właśnie czekam aż ugotuje się makaron, pesto już czeka… hmmmm… pysznie pachnie!

… i jak smakuje!!! z początku troszkę zbyt czosnkowo ale w smaku czosnku aż tak nie czułam 😉
dzięki za inspirację i mobilizację by wreszcie samemu zrobić ten bajeczny zielony sos 🙂

Odpowiedz
MJ 19/06/2012 - 8:32 am

To już drugi przepis na spaghetti z bazyliowym pesto i szczerze to mm problem który jest lepszy. Oba zachwycające 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies