Domowy sos chili

przez Malwina

Ten sos pierwszy raz przygotowałam w ubiegłym roku. Przepis powstał metodą prób i błędów i dopiero w ubiegły weekend udało mi się go ostatecznie dopracować. Podstawowym problemem był fakt, iż sos był zbyt rzadki. Przygotowując go tym razem miałam zamiar zagęścić go mąką kukurydzianą, jednak nie było takiej potrzeby. Podstawą jest użycie odpowiednich pomidorów i odlanie z nich jak największej ilości soku. Sam sos jest przepyszny, a te sklepowe mogą się przy nim schować. Jeśli lubicie azjatyckie smaki, na pewno i Wam przypadnie on do gustu. Ostrzegam: jest bardzo pikantny!

Przepis dodaję do akcji Shinju- Paprykujemy 3. 

Składniki:

  • 1,2 kg pomidorów lima
  • 250 g czerwonej papryczki chili
  • 1 główka czosnku (około 8 ząbków)
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 60 g świeżego imbiru
  • 150 ml octu z czerwonego wina
  • 80 g cukru
Pomidory obieramy ze skórki, pozbywamy się szypułki i gniazd nasiennych. Kroimy je w kostkę i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odlewamy z nich sok. Chili pozbywamy pestek, siekamy. Imbir i czosnek obieramy i siekamy. W kielichu blendera umieszczamy chili, sos sojowy, czosnek i imbir. Miksujemy na gładką masę. Do pomidorów dodajemy cukier, ocet, mieszankę z sosem sojowym. Wstawiamy na palnik i gotujemy przez około 45-60 minut. Całość lekko studzimy i miksujemy na gładką masę blenderem. Ponownie wstawiamy na palnik, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu, aż całość zgęstnieje. Mój sos był wystarczająco gęsty, więc jedynie mocno go podgrzałam (gotowy sos ma konsystencję ketchupu). Sos przelewamy do butelek lub słoiczków. Pasteryzujemy przez 10-15 minut. 


Całkowity czas przygotowania: 2 godziny.
32 komentarze
0

32 komentarze

Karla 24/09/2012 - 8:42 am

Brzmi apetycznie 🙂 dodaję do testowania 🙂

Odpowiedz
Zielaczek 24/09/2012 - 8:44 am

Wspaniały :). Kusisz 🙂

Odpowiedz
Glodomorek 24/09/2012 - 8:48 am

Super pomysł. Pozwolę sobie zapożyczyć i wykonać:)
Myślę, że zamiast odlewać wodę osiągneła byś ten sam efekt odpowiedniej gęstości poprzez dłuższe gotowanie:) A i smak by się bardziej skoncentrował:)

Odpowiedz
Malwina 24/09/2012 - 8:50 am

Przy pierwszych podejściach w ubiegłym roku jedną partię gotowałam prawie 4 godziny, a i tak nie osiągnęłam takiego efektu, jakbym chciała.

Odpowiedz
Anonimowy 11/09/2015 - 10:18 am

Dla zgestnienia dodaje suchej zmielonej papryki kupionej w sklepie. W razie potrzeby rowniez suchej, ostrej papryki. Latwo i praktycznie.

Odpowiedz
Osia 24/09/2012 - 9:21 am

Kurczę, to moje smaki więc lecę zara na targ obejrzeć pomidory i chilli:P

Odpowiedz
Madame Edith 24/09/2012 - 9:36 am

Jestem za! Domowy sos jest wyśmienity i w dodatku możemy zrobić dokładnie tak ostry, jak lubimy 🙂

Miłego dnia Malwinko,
E.

Odpowiedz
Kruszynka 24/09/2012 - 9:49 am

Nie przepadam za chili, choć sos może być pyszny 🙂

Odpowiedz
Kamila 24/09/2012 - 10:24 am

wspaniały dodatek 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Tomek gotuje 24/09/2012 - 10:55 am

No i to rozumiem, ćwierć kilo papryczek i od razu wierzę, że sos będzie pyszny i piekielnie ostry 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 24/09/2012 - 12:07 pm

Czy wyszedł bardzo diabelski w smaku?
W Historii Smaku jest śwetnie opisana historia chilli i sosu tabasco. Polecam
A.

Odpowiedz
Malwina 24/09/2012 - 12:09 pm

Aniu- jak dla mnie był łagodny, ale ja należę do tego typu ludzi, którzy każdego dnia zjadają ze smakiem kilka łyżeczek piekielnej harissy

Odpowiedz
Olka 24/09/2012 - 3:48 pm

Zjadłabym cokolwiek z takim sosem, najlepiej od razu 😉

Odpowiedz
Majana 24/09/2012 - 7:23 pm

Musi być znakomity! 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 24/09/2012 - 8:02 pm

robie podobny 😉

Odpowiedz
Agnieszka 24/09/2012 - 9:24 pm

W moim domu taki sos znalazłby amatorów. 🙂

Odpowiedz
Magdalena M 24/09/2012 - 9:29 pm

Ja lubię na ostro, a z czosnkiem to już w ogóle, mój facet byłby zachwycony, więc chyba zrobię tylko nie mam sosu sojowego, czym poleciłabyś go zastąpić?

Odpowiedz
Malwina 25/09/2012 - 5:17 am

Magdaleno- jeśli nie masz sojowego sosu, możesz użyć rybnego.

Odpowiedz
frambuesa 25/09/2012 - 7:59 am

Uwielbiam takie smaki 🙂

Odpowiedz
Maggie 25/09/2012 - 10:37 am

Ja lubie, wiec jesli tylko znajde czas (o co wcale nie jest latwo), to na pewno zrobie. Piekne fotki!

Odpowiedz
Bajceps 01/01/2013 - 6:02 pm

Fajny przepis, choć trochę czasochłonny :). Ja użyłem mąki pszennej do zagęszczenia. Polecam też tymianek i cząber, w celu nadania specyficznego smaku. Imbiru nie dodawałem. Chyba mocno podbija ostrość (i tak ostrego) sosu ? 🙂 Pozdrawiam.

Odpowiedz
Anonimowy 14/03/2013 - 4:13 pm

Czy konieczne jest zeby dodac ocet z czerwonego wina ? moge to czyms zastapic c?

Odpowiedz
Malwina 15/03/2013 - 9:59 am

W przypadku tego przepisu, ocet winny jest niezbędny (opcjonalnie możesz użyć octu z białego wina). Odradzam jednak robienie tego sosu w okresie zimowym. Lepiej poczekać do lata, kiedy będziemy mieć dostęp do smacznych polskich pomidorów.

Odpowiedz
Anonimowy 16/05/2013 - 8:44 am

Czy mozna zastąpić pomidory Lima jakimiś innymi?, np Plum.
Mieszkam w UK i nigdy nie widziałam pomidorów lima w sprzedazy 🙁

Odpowiedz
Malwina 16/05/2013 - 9:19 am

Potrzebne są pomidory, które mają mało pestek i jędrny miąższ. Śliwkowe powinny się nadać (wizualnie są bardzo podobne do limy).

Odpowiedz
Anonimowy 16/05/2013 - 1:50 pm

Dziękuje bardzo za odpowiedz 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 21/05/2013 - 1:09 pm

Sos wyszedl pyszny 🙂
Nawet moj mezczyzna stwierdzil, ze bardzo dobry tylko za ostry (jest fanem lagodnego jedzenia, ale zdobyl sie na odwage i lyche oblizal ;))

Dzieki wielkie za przepis! 😀

Odpowiedz
Malwina 21/05/2013 - 1:28 pm

Cieszę się, że smakuje 🙂 Mi został jeden słoiczek z ubiegłorocznych zapasów i go oszczędzam, jak tylko mogę. Ale już w sierpniu będzie okazja do zrobienia nowej porcji sosu.

pozdrawiam

Malwinna

Odpowiedz
Anonimowy 26/08/2013 - 2:45 pm

ja zagęściłam przecierem pomidorowym 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
0MBall0 04/09/2013 - 6:31 pm

mi wyszedł pikantny kechup.

Odpowiedz
Unknown 11/11/2016 - 9:56 am

dobre ale słabe jak dla mnie ale mimo wszystko polecam bo super do różnych zakąsek

Odpowiedz
Malwina 11/11/2016 - 9:58 am

Polecam następnym razem użyć ostrzejszej odmiany papryczki chili.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies