Kiedy mam gorszy dzień, uwielbiam zaszyć się w kuchni i piec ciasteczka. Jest to czynność, która mnie niezwykle relaksuje. W ubiegłym tygodniu w jeden wieczór upiekłam pięć rodzajów ciasteczek, w tym ciasteczka z masłem orzechowym, które ostatnio Wam prezentowałam. Dzisiejsze ciasteczka nie są aż tak słodkie, kształtem przypominają kakaowe biszkopty. Przełożyłam je domową czekośliwką, ale jeśli jej nie posiadacie, możecie użyć nutelli lub masy kajmakowej.
CIASTECZKA KAKAOWE Z CZEKOŚLIWKĄ
Składniki (na 12-13 złożonych ciasteczek):
- 190 g mąki
- 10 g kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 g miękkiego masła
- 125 g cukru pudru
- 1 jajko
- domowa czekośliwka
Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy na gładką masę z cukrem pudrem. Dodajemy jajko i dalej miksujemy. Wsypujemy mąkę w dwóch partiach i miksujemy na gładką masę. Ciasto wkładamy do lodówki na 20 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 185 stopni. Z ciasta formujemy kulki o tej samej wielkości, spłaszczamy lekko i układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut. Studzimy na metalowej kratce. Przestudzone ciasteczka smarujemy czekosliwką i składamy.
Całkowity czas przygotowania: 45 minut.
32 komentarze
jak nie są bardzo słodkie, to dla mnie idealne 🙂
Mam tak samo. Jeśli w domu jest dużo ciasteczek oznacza to, że coś mnie zdenerwowało, zasmuciło, czy zestresowało.
Pieczenie zawsze mnie wyciszało i relaksowało, cieszę się, że nie jestem jedyna :).
A ciasteczka piękne!
Pozdrawiam 🙂
Wspaniałe ciasteczka. Pychotka! 🙂
Wyglądają przepysznie 😉 Zapraszam na konkurs, do wygrania najnowsza książka Pani Marty Obuch : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/09/zabojczy-placek-dla-niewiernego.html
mmmmmmmm ciasteczka z czekośliwką muszą być obłędne!:)
ale sliczne:)
wyglądają cudnie, a ta czekośliwka kusi ogromnie 🙂
Pychotki! Śliczny nagłówek 🙂
5 rodzajów w jeden wieczór? nieźle 😉
Oj.. ja też tak mam.. 🙂
Malwinko,
śliczne one są! A Twoja czekośliwka wymiata 🙂
Serdeczne pozdrowienia,
E.
Lubie takie, wyglądaja bardzo apetycznie:)
Czekośliwkę juz zapisałam do zrobienia, a ciasteczka pyszniutkie:-)
Piec rodzajow ciasteczek w jeden wieczor? "Perfekcyjna Pani Domu" z telewizorni moze sie schowac 🙂
Pycha, wczoraj zrobiłam właśnie kilka słoików czekośliwki, już mam pierwszy przepis gdzie będę mogła ja wykorzystać 🙂
Kuchenny blat lepszy, niż kozetka u psychoterapeuty, zgadza się 😀
Muszą być pyszne! Muszę je zrobić:)
Idealny kształt, aż szkoda jeść 🙂
Pyszniutkie muszą być te ciasteczka 🙂
Sliczne:) zazdroszcze Ci tej ,,czekosliwki,,ja mialam taaakie plany odnosnie jej zrobienia,ale moja ,,sliwka,, zrobila mnie w balona i wszystkie owoce oblecialy albo mialy lokatorow:(.
Pozdrawiam:)
Malwinko, ciasteczka wyglądają bosko. Z czekośliwką muszą fantastycznie smakować. Piękne zdjęcia zrobiłaś. Uściski:*
jeju…sa urocze:) i przyznam ze chciałabym mieć teraz przy sobie ich talerzyk:)
ja bym mogla zjesc wszystki 13 😉
absolutnie uwielbiam takie ciasteczka – szkoda tylko, że nie mam czekośliwki 🙁
Nawet bez nadzienia czasem takie ciasteczka to jest właśnie to czego człowiek potrzebuje 🙂
Mniam sliczne ciasteczka:) Idealne na handre:) Pozdrawiam!
fajne ciacha 😉
te duże, okrągłe i mięsiste to moje ulubione 🙂
Ciasteczka, jakie uwielbiam. I pomysł z przełożeniem ich czekośliwką bajeczny :).
Czekośliwkę właśnie robiłam kilka dni temu więc przyda mi się przepis na te ciasteczka 😉
zdjęcia rewelacyjne , ciasteczka przepyszne – nic dodać nic ująć 🙂
Ciasteczka tak dobre, że nie doczekały się przełożenia czekośliwką 🙂