Czekośliwka

przez Malwina

Moją przygodę z przetworami zaczynałam z pomocą Ewelosy, która zawsze służyła mi radą i podsuwała ciekawe przepisy. Dzięki niej zaczęłam robić czekośliwkę, która jest wielkim hitem u mnie w domu. Podaję Wam przepis podstawowy, który możecie wzbogacić o ulubione bakalie (np. orzechy) lub alkoholową nutkę w postaci rumu, czy brandy. 

CZEKOŚLIWKA

Składniki:
[na podstawie przepisu Ewelosy]

  • 2800 g węgierek (waga po wypestkowaniu)
  • 750 g cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 60 g kakao 
Śliwki kroimy w mniejsze kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godziny, aż puszczą sok. Następnie gotujemy je na małym ogniu przez 1,5 godziny. Kolejnego dnia znów smażymy śliwki przez około 30 minut lub dłużej, aż całość zgęstnieje. Śliwki lekko studzimy, miksujemy za pomocą blendera. Ponownie stawiamy na gaz, kiedy będą bardzo gorące dodajemy połamaną czekoladę i kakao. Gotujemy jeszcze chwilę, aż całość się dobrze połączy (na tym etapie należy cały czas mieszać śliwki, aby nie przywarły do dna). Gorącą czekośliwkę przekładamy do słoików, dobrze zakręcamy i stawiamy do góry dnem. 

33 komentarze
1

Podobne posty:

33 komentarze

Kruszynka 12/09/2012 - 8:15 am

Ja robiłam czekoladowe powidła śliwkowe, pycha 😉

Odpowiedz
Aurora 12/09/2012 - 8:34 am

O tak, lubię z nutą alkoholu :))

Odpowiedz
Galaretka w czekoladzie 12/09/2012 - 8:41 am

Mniami! Koniecznie muszę spróbować. Mam chrapkę na wersję rumową 🙂

Odpowiedz
Galaretka w czekoladzie 12/09/2012 - 8:42 am

Mniami! Koniecznie muszę spróbować. Mam chrapkę na wersję rumową 🙂

Odpowiedz
Drui... 12/09/2012 - 8:44 am

Wow, to musi smakować obłędnie.

Odpowiedz
Tomek gotuje 12/09/2012 - 8:47 am

Pamiętam sprzed kilkunastu lat czekodżemy, nie wiem czy jeszcze są w sprzedaży, ale nigdy nie próbowałem robić ich samemu, a wychodzi na to, że to całkiem proste 🙂

Odpowiedz
Aleksandra 12/09/2012 - 8:48 am

u mnie też są hitem, ale ja nie daję cukru 🙂

Odpowiedz
Ola 12/09/2012 - 9:06 am

też mam gdzieś zachomikowany ten przepis 🙂

Odpowiedz
kaczodajnia 12/09/2012 - 9:15 am

Też mam w planie robić ją w ten weekend. Zeszłoroczne podarowane przez mamę szyyyybko zniknęły 😉

Odpowiedz
asieja 12/09/2012 - 9:22 am

czekośliwkę robiłam rok temu, może i dwa. i była pycha 🙂

Odpowiedz
Antenka 12/09/2012 - 9:33 am

obłędne!!!!!! musze mieć taką czekośliwkę:D

Odpowiedz
Zuza 12/09/2012 - 9:55 am

robiłam taki dżem 2 lata temu, pyszności!

Odpowiedz
goh. 12/09/2012 - 10:05 am

Uwielbiam to połączenie:)

Odpowiedz
Majana 12/09/2012 - 12:49 pm

O ,jest czekośliweczka!:)
Uwielbiam:)

Odpowiedz
Veronica 12/09/2012 - 2:13 pm

mniami, nutella sie chowa:)

Odpowiedz
Dorota 12/09/2012 - 2:22 pm

mniami, musi być pyszne ! a czemu smaży się je dopiero na drugi dzień?

Odpowiedz
Patrycja 12/09/2012 - 5:23 pm

Bardzo by mi przypadła do gustu, bo mam jakąś fazę na śliwki!

Odpowiedz
Kamciss 12/09/2012 - 6:10 pm

O fajny pomysł! Na ser do kanapki idealne 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 12/09/2012 - 6:43 pm

śliwka w czekoladzie w słodyczach zawsze smakowała dobrze, no więc taki dzemik z czekoladą też musi być pyyyycha;)

Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

Odpowiedz
Ewelosa 12/09/2012 - 7:08 pm

Cześć Malwinko :*

Nawet nie wiesz jak jestem zaskoczona – dziekuję i cieszę się bardzo, że tak polubiłaś robić domowe przetwory 🙂 Buzia się uśmiecha sama 🙂

Moc buziaków przesyłam Kochana :*

Odpowiedz
Madame Edith 12/09/2012 - 7:15 pm

Malwinko,

aż żałuję, że nie robię przetworów. Tylko zamrażam niektóre owoce i warzywa, ale taką czekośliwką to bym zdecydowanie nie pogardziła 🙂 Jestem bardzo ciekawa jak smakuje takie połączenie czekolady i węgierki.

Z serdecznymi pozdrowieniami,
E.

Odpowiedz
Gosiaczek 12/09/2012 - 7:17 pm

wszystkie składniki już mam!! Do dzieła! Dzięki za inspirację 🙂

Odpowiedz
Marta 12/09/2012 - 8:24 pm

Pycha!:)

Odpowiedz
Ivka 13/09/2012 - 11:45 am

Gdybym robiła przetwory to byłoby mój faworyt!

Odpowiedz
Andzia6668 13/09/2012 - 5:07 pm

Również robiłam dobre ale jak dla mnie ciut za słodkie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 16/09/2012 - 12:35 pm

zdecydowanie warto spróbować.
genialnie smakuje
Katarzyna.

Odpowiedz
Anonimowy 18/09/2012 - 4:16 pm

zaczelam smazenie i po etapie dzien pierwszy zastanawiam sie czy w ogole dawac tam jeszcze czekolade! pyszne wyszlo jak na razie, zaluje, ze robilam z polowy porcji teraz:(

Odpowiedz
Malwina 19/09/2012 - 6:42 am

😉

Odpowiedz
Anonimowy 25/09/2012 - 3:33 pm

A w międzyczasie(tzn. między jednym a drugim smażeniem) gdzie mają stać? W lodówce?

Odpowiedz
Malwina 25/09/2012 - 4:30 pm

Możesz wstawić zimne śliwki do lodówki. Ja zostawiam je na kuchence i przykrywam pokrywką, kiedy są już zimne (by nie kusiły muszek). Oczywiście jeśli jest gorąco, trzeba je włożyć do lodówki. Teraz noce są chłodne, więc spokojnie mogą stać na zewnątrz.

Odpowiedz
Anonimowy 26/09/2012 - 1:03 pm

Super, bardzo dziękuję za odpowiedź! Biorę się za wypestkowanie śliwek 🙂

Odpowiedz
ewa 17/12/2018 - 6:06 pm

Witam.Gdzies przeczytalam,ze mozna zrobic super szybka czekosliwke z gotowego ,podgrzanego powidla i czekolady,czy to by wyszlo dobre?

Odpowiedz
Malwina 19/12/2018 - 9:13 am

Jasne, że będzie dobre 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies