Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

przez Malwina

Mój Połówek uwielbia wszelkiego rodzaju ciastka owsiane. Chętnie sięga też po te na bazie masła orzechowego. Tak powstały właśnie te owsiane ciacha, które łączą w sobie jego dwa ulubione składniki. Oczywiście, jeśli chcecie, możecie je wzbogacić o dodatek groszków czekoladowych. Nie chciałam, aby były aż tak dużą bombą kaloryczną, dlatego też zrezygnowałam z nich. Częstujcie się proszę 😉
CIASTKA OWSIANE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Składniki (na około 20-25 ciastek):

  • 110 g miękkiego masła
  • 110 g masła orzechowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/4 szklanki płatków owsianych
Masła ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy cukier i dalej ucieramy. Wlewamy ekstrakt, wbijamy jajko i miksujemy do połączenia się składników. Wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, ucieramy. Wsypujemy płatki owsiane, dokładnie mieszamy. Całość wkładamy do lodówki na 15-30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Z ciasta formujemy kulki, lekko spłaszczamy i układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 10-12 minut. Pozostawiamy kilka minut na blasze i przenosimy na kratkę. 

Jeśli smakowały Ci te ciasteczka, wypróbuj także tego przepisu
(ciastka z maslem orzechowym
30 komentarzy
0

30 komentarzy

Kruszynka 23/09/2012 - 8:25 am

Robiłam podobne, są pyszne 😉

Odpowiedz
asieja 23/09/2012 - 8:30 am

i ja z wielką przyjemnością piekę i chrupię owsiane ciasteczka.

Odpowiedz
whiness 23/09/2012 - 8:31 am

Piękne zdjęcia. 🙂 Już sobie wyobrażam ten maślano-orzechowy posmak…

Odpowiedz
Gosia 23/09/2012 - 8:32 am

bardzo lubię i ciasteczka owsiane i te z masłem orzechowym, wiec chętnie taki fajne połączenie wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Magda 23/09/2012 - 8:32 am

wyglądają przepięknie i jakie proste do wykonania 😀 sama nie wiem dlaczego tak rzadko piekę ciasteczka :p
muszą być obłędne w smaku – choć to faktycznie typowo męskie – no i kaloryczne
ale co tam mamy jesień – potrzeba więcej energii 🙂

Odpowiedz
Inka 23/09/2012 - 8:50 am

lubię takie ciacha 🙂

Odpowiedz
Antenka 23/09/2012 - 9:54 am

muszą być pyszne, a wyglądają cudnie!

Odpowiedz
Droczilka 23/09/2012 - 9:57 am

Ciasteczka..marzenie! 🙂

Odpowiedz
Bee 23/09/2012 - 10:29 am

Ach, z masłem orzechowym…muszą być cudowne. I ja bym dorzuciła groszki, skoro już jeść słodkości, to porządnie ;D

Odpowiedz
Amy 23/09/2012 - 10:39 am

Jakim cudem jeszcze ich nie robiłam;)? Uwielbiam masło orzechowe, muszę kiedyś wyczarować takie ciastka:)

Odpowiedz
teenager ;) 23/09/2012 - 10:53 am

fajne ciacha ! z moim ulubionym dodatkiem – masłem orzechowym ;D

Odpowiedz
Barbara 23/09/2012 - 11:04 am

Cudne 🙂
Bardzo chętnie się poczęstuję i zabieram kilka 😉

Odpowiedz
GrowingUp 23/09/2012 - 11:24 am

Z masłem to biorę;)

Odpowiedz
Bez Mąki i Cukru/Rękowyczyny 23/09/2012 - 11:37 am

muszą być pyszne, nigdy nie robiłam z masłem orzechowym, czas to zmienić!

Odpowiedz
Aneta Wojciechowska 23/09/2012 - 12:13 pm

te ciasteczka byłyby dla mnie wyzwaniem. bo zawsze szkoda mi jest przeznaczyć masło orzechowe jako składnik wypieków.. 🙂 ale kto wie, może kiedyś uda mi się wypracować taką umiejętność i nie będę miała z tym problemu. a te ciasteczka baardzo mnie przekonują 🙂

Odpowiedz
Tomek gotuje 23/09/2012 - 12:35 pm

Ciastka z masłem orzechowym są pyszne, robiłem je jakiś czas temu, z płatkami nie dość że zdrowsze to na pewno równie pyszne 🙂

Odpowiedz
Ola 23/09/2012 - 1:43 pm

ach! mam ochotę cos pochrupać…

Odpowiedz
Kamciss 23/09/2012 - 4:44 pm

U mnie też niedawno takie były,więc wiem jak są pyszne 🙂

Odpowiedz
Kamila 23/09/2012 - 5:15 pm

Pyszne maleństwa! Miłego wieczoru!

Odpowiedz
Paula 23/09/2012 - 6:23 pm

Chętnie bym sobie schrupała takie ciacho 🙂
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 23/09/2012 - 8:44 pm

mocno maslane ;p

Odpowiedz
Capacitier 23/09/2012 - 9:53 pm

Idealne do schrupania w jesienne popołudnia

Odpowiedz
Majana 24/09/2012 - 4:46 am

Ciasteczka wyglądają bardzo kusząco. Z masłem orzechowym muszą byc pyszne!
🙂

Odpowiedz
Ola 24/09/2012 - 7:12 am

Pysznie! Płatki owsiane uwielbiam pod każdą postacią 🙂

Odpowiedz
Grażyna 24/09/2012 - 7:29 am

Wspaniałe połączenie smaków 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 24/09/2012 - 10:28 pm

urocze ciasteczka 😉 nic tylko wcinać, a dodatek masła orzechowego musiał być super 😉

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 25/09/2012 - 9:36 am

Malwi cudowne te ciasteczka … też chętnie siegnęłabym po jedno, jak większosc z wyzej komentujacych:) pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 06/01/2016 - 3:04 pm

zrobiłam wlasnie, z mniejsza iloscia cukru ( uzylam brązowego) i z maka pszenna razowa. I nie wiem czy przez te mąkę , w smaku były właśnie "mączne", wyczuwalny aromat masła orzechowego….także ciastka ok, chociaż na razie moje ublubione to te z kokosem:)

Odpowiedz
Malwina 06/01/2016 - 3:10 pm

Polecam na przyszłość wymieszać mąkę razową pół na pół ze zwykłą pszenną. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
proste szycie 07/02/2017 - 2:41 pm

Pyszne są!Z lenistwa rozpuściłam oba masła i wymieszałam z resztą składników a zamiast samych płatków wsypałam musli z rodzynkami i ziarnami,które zalegało w domu już bardzo długo! Przepis idealny!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies