Ciastka z masłem orzechowym

przez Malwina
Ciastka z masłem orzechowym

Masło orzechowe jest produktem, z którego możemy wyczarować wiele pysznych potraw, począwszy od śniadania, poprzez wytrawny obiad i słodki deser. Ja najczęściej wykorzystuję je jako dodatek do dań mięsnych, ewentualnie piekę ciastka bądź muffiny z jego dodatkiem. Ostatnio zauważyłam, że na blogu nie zamieściłam ciastek orzechowych, które często piekę w okresie jesienno-zimowym. Są to pyszne  kruche ciastka, które w zaskakującym tempie potrafią znikać. Najlepiej smakują ze szklanką zimnego mleka. 

Wczoraj w sieci Lidl rozpoczął się tydzień kuchni amerykańskiej. Bardzo lubię ich tygodnie dotyczące różnych kuchni świata, choć przyznaję, że amerykański nie należy do moich ulubionych. O wiele bardziej przypadł mi do gustu tydzień azjatycki, hiszpański, czy też włoski. Jeśli nie macie blendera o dużej mocy i przez to nie jesteście w stanie przygotować sobie domowego masła orzechowego, warto zwrócić uwagę na masło z oferty tygodnia amerykańskiego. Masło to na tle innych produktów z podobnej półki cenowej wypada naprawdę nieźle (zawiera 95% orzechów). Szkoda tylko, że nie jest na stałe dostępne w ofercie sklepu. 

Ciastka z masłem orzechowym

CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM (USA)

Składniki (na 20 dużych ciastek):
[przepis własny]

  • 110 g miękkiego masła
  • 110 g masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzechów)
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą i solą. Oba masła miksujemy, aż utworzą gładką i puszystą masę. Dodajemy cukier, miksujemy dalej do połączenia składników. Wbijamy jajko dalej miksując. Dodajemy w dwóch partiach mąkę, ucieramy. Masę wkładamy do lodówki na pół godziny lub dłużej. Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układamy na blasze zachowując spore odstępy (ciastka mocno rosną i rozlewają się). Za pomocą widelca lekko je spłaszczamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 10-12 minut. Upieczone ciastka będą miały zwarte brzegi i miękki środek. Pozostawiamy je na blasze na kilka minut, aż zaczną twardnieć i przenosimy na kratkę. Przechowujemy je w puszcze do tygodnia czasu. 
*Ciasta możecie urozmaicić dodając do masy 3/4 szklanki groszków czekoladowych lub uprażonych i posiekanych orzechów.
** Jeśli ciasto będzie mocno lepiące obsypcie dłonie cukrem pudrem przed formowaniem kulek, lub zwilżcie   je wodą. To samo tyczy się widelca, którym będziecie spłaszczać ciastka.

Ciastka z masłem orzechowym

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

36 komentarzy
0

Podobne posty:

36 komentarzy

Antenka 10/07/2012 - 7:36 am

zgadzam się masło orzechowe sprawdza się w kuchni przy wielu daniach! jest pycha

Odpowiedz
Wiewióra 10/07/2012 - 7:39 am

powiem tylko jedno: od lat uwielbiam cały czas tak samo 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 10/07/2012 - 7:50 am

domowe ciasteczka są genialne!

Odpowiedz
Agata Pachla 10/07/2012 - 7:53 am

Skoro znikają w zaskakującym tempie, chyba nie powinnam ich piec, bo pobiłabym rekord w ich zjadaniu 🙂 Wyglądają w zasadzie niepozornie, ale już wyobrażam sobie ich smak! 🙂

Odpowiedz
agnieszka 10/07/2012 - 8:02 am

O tak tak tak! Ciasteczka muszą być przepyszne 🙂 Chcę bardzo!

Odpowiedz
Asia and Oleszka 10/07/2012 - 8:15 am

narobiłaś mina nie ochoty muszę przyznac 😉
zobacz nasz pomysł na łososia: http://wildand3.blogspot.com/2012/07/z-serii-obiady-osos-na-zielonej-trawce.html

Odpowiedz
Dorotas30 10/07/2012 - 8:19 am

Zaraz po pracy lece do lidla kupić masło orzechowe:)

Odpowiedz
Tomek gotuje 10/07/2012 - 8:37 am

Oj, ja chyba też dziś wyląduje w Lidlu po masło orzechowe, bo chodzą za mną od jakiegoś czasu ciastka, ale jakoś do tej pory nie mogłem się zdecydować na żadne, a te zapowiadają się bardzo smakowicie 🙂

Odpowiedz
judik 10/07/2012 - 8:39 am

Genialne ciasteczka, nabrałam na nie ochoty:)

Odpowiedz
Kaś 10/07/2012 - 9:39 am

bardzo lubię takie ciasteczka. i dzięki za info o tygodniu amerykańskim – trzeba się przejść do Lidla 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 10/07/2012 - 10:06 am

ciastka z masłem orzechowym , u mnie też są , hehe 😉
zapraszam http://www.prettystrawberries.blogspot.com

Odpowiedz
asieja 10/07/2012 - 11:07 am

zachęciłaś mnie tymi słoiczkami z amerykańskiego tygodnia. uwielbiam orzechowe masło, ciasteczka na pewno są pyszne, ale ja i tak wolałabym wyjadać ze słoika:-))

Odpowiedz
Gosia 10/07/2012 - 11:46 am

Mogłabym się żywić wyłącznie masłem orzechowym, a takie ciasteczka uwielbiam z zimnym mlekiem 🙂 Też bardzo lubię tematyczne tygodnie w lidlu, najbardziej zawsze się obławiam jak jest włoski, ale chyba się skuszę na to masło.

Odpowiedz
Kamila 10/07/2012 - 11:54 am

Smakowite ciasteczka!

Odpowiedz
Inka 10/07/2012 - 12:03 pm

uwielbiam masło orzechowe 🙂 a już w połączeniu z ciasteczkami…Kusząca propozycja 😉

Odpowiedz
Gula 10/07/2012 - 12:29 pm

U mnie w domu takie ciastka zniknęłyby w mgnieniu oka:)

Odpowiedz
Anonimowy 10/07/2012 - 4:13 pm

Serdecznie pozdrawiam
Słoneczne pozdrowienia na każdy dzień zostawiam
z dużą dawką uśmiechu i pięknych chwil

Odpowiedz
ZielonaMila 10/07/2012 - 4:16 pm

Smakowicie się prezentują, chętnie bym sprawdził ich smak. Pozdrawiam

Odpowiedz
Daria Anna 10/07/2012 - 4:21 pm

Pysznie wyglądają, u mnie były podobne wczoraj, ale z dodatkiem czekolady jeszcze. Siedzę sobie właśnie i wcinam, potem pewnie będę płakać, wiadomo czemu heh.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 10/07/2012 - 5:58 pm

Uwielbiam masło orzechowe z Lidla:) …. też zawsze kupuję 2-3 opakowania:) choc mi najbardzisje smakuje te z kawałkami orzechów:) a co do wykorzystywania masła to ja jestem po prostu jego zjadaczem:) Choc pomyśle nad tymi ciasteczkami, bo cudownie wyglądają:)

Odpowiedz
ilka_86 10/07/2012 - 7:34 pm

dzięki Malwinko za podrzucenie pomysłu na wykorzystanie masła orzechowego, z pewnością skorzystam wkrótce 🙂

Odpowiedz
Marysia 10/07/2012 - 7:37 pm

Właśnie zakupiłam!
Zobaczymy co z tego wyjdzie:-)

Odpowiedz
Malwina 12/07/2012 - 12:37 pm

Mam nadzieję, że przypadną Ci do gustu Marysiu!

Odpowiedz
Zielaczek 10/07/2012 - 8:03 pm

też jestem fanką tygodni tematycznych w lidlu i na tym amerykańskim kupuję masła orzechowe :).Ciasteczka super sprawa 🙂

Odpowiedz
Mariola 11/07/2012 - 10:34 am

Rewelacyjne masło orzechowe kupiłam już w Lidl i koniecznie muszę wypróbować przepisu.

Odpowiedz
MartynCia ^^ 11/07/2012 - 4:46 pm

wyglądają pysznie!
mm tydzien ametykanski w Lidlu? znów wydam worek pieniędzy, podobnie jak w tygodniu chińskim ;p

Odpowiedz
Monique 11/07/2012 - 5:16 pm

A ja wlaśnie nie przedam za maslem orzechowym, a mam jego caly sloik! Uzywam tylko troszke do tajskiej salatki ogorkowej, wiec zuzycie calego sloika trwa wieczność 🙂 Ale tym razem coś czuje zuzyję go znacznie szybciej 😉 dam znac jak wyszly ciastka:)

Odpowiedz
Monique 13/07/2012 - 8:47 pm

Własnie je upiekłam i jedno zjadłam, boszzz jakie dobre. Tylko mam pytanie: moje wyszly duzo ciemniejsze, jaki kolor miał twoj cukier? Moj byl dość ciemny pewnie to od tego.
Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
Malwina 14/07/2012 - 5:30 am

Cieszę się, że smakowały. U nas zniknęły tego samego dnia, kiedy je upiekłam. Użyłam demerary, ona jest raczej jasna.

pozdrawiam 😉

Odpowiedz
Weronika 12/07/2012 - 9:04 am

Ciasteczka muszą być pyszne, wyglądają apetycznie. 😉 Na pewno kiedyś wypróbuję przepis.

Odpowiedz
Kuchnia Gosi 12/07/2012 - 12:29 pm

Super ciasteczka, wyglądają na bardzo chrupiące, do tego masło orzechowe, pycha, też lubię tygodnie tematyczne w lidlu, czekam już na tydzień meksykański:)

Odpowiedz
Biedr_ona 16/07/2012 - 9:35 pm

Właśnie dziś zakupiłam słoiczek masła orzechowego 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Marta Frankowska-Luty 25/11/2012 - 12:13 pm

własnie upiekłam, są przepyszne! i pomyślec, że po prostu szukałam sposobu na utylizacje masła orzechowego, które domownikom nie podeszło…

Odpowiedz
Anonimowy 24/02/2014 - 1:51 pm

pycha, zwłaszcza z czekolada gorzką posiekaną. dziekuje za ten przepis. mimo ze masła orzechowego samego nie lubię to dla tych ciastek specjalnie robię go (z orzeszków prazonych z liedla wychodzi bardzo dobre) od kiedy upiekłam te ciastka po raz pierwszy zeby wykorzystac masło przysłane z usa.

Odpowiedz
Anonimowy 23/07/2015 - 7:19 am

Czy można użyć mąki pełnoziarnistej?

Odpowiedz
Malwina 23/07/2015 - 7:30 am

Oczywiście, że tak. Dobrze sprawdzi się pszenna pełnoziarnista lub orkiszowa.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies