Pieczony boczek po wietnamsku

przez Malwina
Dzisiejsza potrawa z pewnością przypadnie do gustu przede wszystkim Panom. Pieczony boczek z dodatkiem miodu, dużej ilości czosnku i imbiru, smakuje naprawdę wyśmienicie. Przepis na to danie podesłali mi Andrzej i Irenka, ja troszkę go zmodyfikowałam i dodatkowo przygotowałam  szybki sos. Zdecydowanie Wam polecam!

PIECZONY BOCZEK (WIETNAM)

Składniki (na 4 porcje):
[Podróże kulinarne. Kuchnia wietnamska]

  • 800 g surowego boczku
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki miodu
  • 6 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
  • pęczek zielonej cebulki
  • sos: szklanka wody, 2 łyżki sosu sojowego, łyżka miodu, świeżo zmielony pieprz, 2 łyżki mąki kukurydzianej*
Boczek kroimy w grubszą kostkę (około 4 cm). Imbir łączymy z miodem, sosem sojowym, czosnkiem i pieprzem. Do marynaty wkładamy mięso i odkładamy na dobę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z marynatą, na dno wlewamy odrobinę wody (tak, aby zakrywała dno). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30-40 minut. W razie potrzeby mięso polewamy wodą. Do boczku dokładamy posiekaną grubo cebulkę, zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy dalej przez 5-10 minut. 
Składniki sosu dokładnie mieszamy. Wlewamy do rondelka i podgrzewamy, aż całość zgęstnieje. Boczek podajemy z ryżem i sosem.
*sos możemy przygotować z marynaty z boczku. Wówczas pozostałą marynatę dodajemy do szklanki wody, mieszamy dokładnie z mąką kukurydzianą i w razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym i miodem. Podgrzewamy, aż całość zgęstnieje.  

Wypróbujcie także przepis na roladę z boczku
(pieczony boczek
16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

grumko 21/09/2012 - 5:48 am

I to się nazywa twórcze podejście do tematu;-) Generalnie bardzo smacznie udało Ci się w obu przypadkach zagospodarować nadmiar surowego boczku;-)
Dzięki za kolejne wspólne gotowanie;-)

Odpowiedz
Olka 21/09/2012 - 6:00 am

Na pewno pyszne i bardzo aromatyczne 🙂

Odpowiedz
Kamila 21/09/2012 - 6:14 am

Pysznie doprawione 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Marryś 21/09/2012 - 6:37 am

normalnie ratujesz mi skórę!
w Lidlu jest w promocji boczek surowy i było kup kup kup – a ja zupełnie nie wiedziałam, co z nim zrobić
spadłaś mi z nieba 😀

Odpowiedz
Kruszynka 21/09/2012 - 6:43 am

Uwielbiam pieczony boczek, muszę spróbować też Twoją wersję 😉

Odpowiedz
Antenka 21/09/2012 - 7:42 am

wyborne i aromatyczne danie!:) wygląda pysznie

Odpowiedz
śliwka 21/09/2012 - 8:59 am

Marcinku lubi takie klimaty, więc z pewnością przygotuję ten boczek, jak tylko się wykuruje….

Odpowiedz
Maggie 21/09/2012 - 10:18 am

O tak, mojemu Mezczyznie z pewnoscia by sie spodobala! A i ja bym nie pogardzila 🙂

Odpowiedz
bartoldzik 21/09/2012 - 12:47 pm

Przypadł mi do gustu, jak najbardziej 😀

Odpowiedz
pasjonatka 21/09/2012 - 8:24 pm

oj boczku akurat nie lubie ;(

Odpowiedz
Madame Edith 22/09/2012 - 7:25 am

Malwinko,

osobiście nie jestem fanką boczku, ale znam wiele osób, które tym przepisem byłyby zachwycone! Już sama nazwa brzmi jakże smacznie 😉

Pozdrawiam Cię bardzo weekendowo,
E.

Odpowiedz
Małgosia 22/09/2012 - 9:39 am

Hej 🙂
Boczuś prezentuje sie pieknie (bardzo lubie twoje zdjecia:)), ale to danie nie dla mnie. Dla ciebie tez nie, wiec… Przyznaj sie, kto go wchłonął…? :*

Odpowiedz
Lovelykate 22/09/2012 - 12:10 pm

Musi być bardzo aromatyczny. Wygląda świetnie 🙂

Odpowiedz
Tomek gotuje 23/09/2012 - 12:37 pm

Zdecydowanie, ja jestem zachwycony, kocham boczek w każdej postaci 🙂

Odpowiedz
Marryś 23/09/2012 - 9:18 pm

wyszło cudownie 🙂 dziękuję 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 24/09/2012 - 7:34 pm

Jako miłośnik orientalnej kuchni jestem zdecydowanie na "tak"!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies