Weekend rozpoczynamy od niezwykle smacznych placków z truskawkami. Są bardzo delikatne i puszyste za sprawą dodatku do ciasta ubitych białek. Już niedługo będziemy niestety musieli pożegnać się z truskawkami. Koniecznie wykorzystajcie sezon na te pyszne owoce i przygotujcie sobie takie placuszki. Dzień rozpoczęty od takiego śniadania z pewnością będzie udany.
PLACUSZKI Z RICOTTĄ I TRUSKAWKAMI
Śniadanie Mistrzów #181
Śniadanie Mistrzów #181
Składniki (na około 12 większych lub 20 malutkich placuszków):
[przepis własny]
- 250 g sera ricotta
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g mąki
- 80 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- kilka truskawek (około 8-10)
Białka ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce umieszczamy ser, proszek do pieczenia, mąkę, mleko, cukier i żółtka. Miksujemy do połączenia. Do masy serowej dodajemy po łyżce ubitych białek, delikatnie mieszając za każdym razem. Do ciasta dodajemy pokrojone truskawki, mieszamy. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Należy uważać przy odwracaniu placuszków na drugą stronę, są bardzo delikatne. Najlepiej smażyć malutkie placuszki (łatwiej będzie je później odwracać). Placuszki z ricottą i truskawkami podajemy z ulubionymi dodatkami, np. gęstym jogurtem, cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 20 minut.
4 komentarze
zdecydowanie jedne z moich ulubionych! wygrywają 'konkurs' na najdelikatniejsze placuszki 🙂
Na pewno je zrobię i znajdą się w moim lunch boxie!
Robię podobne placuszki z ricottą i jagodami. Poezja smaku 🙂
dziękuję za przepis, pyszne i delikatne 🙂