Placuszki z ricottą i truskawkami

przez Malwina
Placuszki serowe z truskawkami

Weekend rozpoczynamy od niezwykle smacznych placków z truskawkami. Są bardzo delikatne i puszyste za sprawą dodatku do ciasta ubitych białek. Już niedługo będziemy niestety musieli pożegnać się z truskawkami. Koniecznie wykorzystajcie sezon na te pyszne owoce i przygotujcie sobie takie placuszki. Dzień rozpoczęty od takiego śniadania z pewnością będzie udany.

Placki z ricotty z truskawkami


PLACUSZKI Z RICOTTĄ I TRUSKAWKAMI
Śniadanie Mistrzów #181


Składniki (na około 12 większych lub 20 malutkich placuszków):
[przepis własny]

  • 250 g sera ricotta
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g mąki 
  • 80 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • kilka truskawek (około 8-10)
Białka ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce umieszczamy ser, proszek do pieczenia, mąkę, mleko, cukier i żółtka. Miksujemy do połączenia. Do masy serowej dodajemy po łyżce ubitych białek, delikatnie mieszając za każdym razem. Do ciasta dodajemy pokrojone truskawki, mieszamy. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Należy uważać przy odwracaniu placuszków na drugą stronę, są bardzo delikatne. Najlepiej smażyć malutkie placuszki (łatwiej będzie je później odwracać). Placuszki z ricottą i truskawkami podajemy z ulubionymi dodatkami, np. gęstym jogurtem, cukrem pudrem. 

Czas przygotowania: 20 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

teenager ;) 21/06/2014 - 8:57 am

zdecydowanie jedne z moich ulubionych! wygrywają 'konkurs' na najdelikatniejsze placuszki 🙂

Odpowiedz
JustInka 23/06/2014 - 12:58 pm

Na pewno je zrobię i znajdą się w moim lunch boxie!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 24/06/2014 - 7:36 am

Robię podobne placuszki z ricottą i jagodami. Poezja smaku 🙂

Odpowiedz
kocie-smaki 09/08/2014 - 6:53 am

dziękuję za przepis, pyszne i delikatne 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies